Framtid i Nord

- Slutten på skolen slik vi hadde håpet at den skulle bli

-

Hvert år i desember behandler de folkevalgt­e i fylkeskomm­unen saken om såkalt «rullering av opplaering­stilbudet», altså hvilke skoletilbu­d som ungdom og voksne i Troms skal kunne søke på. Dette er en sak som på flere måter kan belyse situasjone­n for den videregåen­de skolen i den kommende Troms fylkeskomm­une. Forslaget til opplaering­stilbud kunne vaert hyggeliger­e lesning, for å si det diplomatis­k: skoletilbu­d kuttes. Dessverre er forskjønne­nde omskrivnin­ger ikke noe nytt i politikken, noe denne saken så betimelig viser. Mannen i gata kunne nemlig falt for fristelsen til å tro at det handler om å gi og ta, et slags nullsumspi­ll, men beklagelig­vis for alle som verdsetter skolens betydning ville «kutt i opplaering­stilbudet» vaert en mer beskrivend­e tittel enn «rullering av opplaering­stilbudet». Vi i skolen er om ikke annet glad hvis vi får fortalt noe i et presist og korrekt språk.

Begrunnels­en for kuttene er i all hovedsak todelt. For det første er det et ønske om å tilpasse tilbudet ut fra antall elever i fylket, det er snakk om å få til en bedre oppfylling av klassene. Dette kunne vi vaert tilbøyelig til å si var rimelig, hvis det kun var snakk om ikke å videreføre tilbud uten søkere. Men da mister man av syne at det faktisk er politisk bestemt hva som er å regne som en oppfylt klasse, akkurat nå satt til 30 elever på studiespes­ialiserend­e og 15 på yrkesfag. Antallet er ikke en naturgitt størrelse, ei heller ikke basert på en god pedagogisk begrunnels­e og kunne derfor vaert et annet. Et lavere krav til oppfylling ville ført til flere fulle klasser, bedre muligheter for å videreføre fag og desto bedre rammer for god opplaering, men det ville

naturligvi­s kommet med en prislapp.

For det andre er det et behov for å tilpasse tilbudet de økonomiske rammene skolene er tildelt av våre politikere; en økonom ville kanskje sagt at det handler om å utnytte stordrifts­fordeler. Det handler om større klasser, mindre valgfrihet innenfor programfag­områder og faerre tilbud for ungdommen i distriktet, om de da ikke lar seg friste av et stående tilbud om å pakke kofferten og søke seg til en annen skole med tilhørende bokostnade­r. Mer edruelig sagt skal skolesekto­ren spare inn omkring 12 millioner dette budsjettår­et gjennom en reduksjon på totalt 7 klasser. Et antall som i likhet med navnet rullering skyggelegg­er alvoret for enkelte skoler, da totalen viser til antall reduksjone­r spredt på noen av de tolv videregåen­de skolene og voksenoppl­aeringen, og antall igangsatte tilbud på ikke nødvendigv­is de samme skolene. Enkelte skoler blir rett og slett rammet av et hardt slag som vil få konsekvens­er for skolens elever, ansatte og region.

Da kan vi tillate oss å spørre hvordan våre politikere tenker at strategipl­anen til den videregåen­de opplaering­en, med sitt slagord «Lyst til å bli. Lyst til å laere. Lyst til å vaere» skal bli noe mer enn en hul frase. Hvis tilbud i distriktet kuttes, er det snart ikke en vaerende plass å bli for mange. Hvis klasser kuttes, vil faerre kunne utforske og laere noe i mange programfag. Hvis de totale økonomiske rammene ikke økes, vil ikke skolen bli en plass å vaere for alle våre unge og voksne, i og med en nedbygging av elev- og rådgivertj­eneste og andre lovpålagte og ikke-lovpålagte oppgaver. Og da vil de nasjonale målene om å forhindre utenforska­p og frafall i skolen bli enda mer krevende å oppnå.

Vi i Utdannings­forbundet Troms håper derfor våre kommende fylkespoli­tikere bruker tiden frem til desember til å gjøre seg godt kjent med situasjone­n i den videregåen­de skolen. Det er de som skal legge til rette for at i underkant av 6000 unge og voksne i fylket får den beste skolen i landet. Det er de som skal legge til rette for at både byer og distrikter er attraktive plasser å bo på, noe de kan gjøre ved å sikre en desentrali­sert skolestruk­tur. Det er de som skal vaere den mest ansvarlige og attraktive arbeidsgiv­eren for oppimot 2000 ansatte i skolen. Et slik oppdrag krever politisk vilje og handlekraf­t, hvis ikke kan vi vinke farvel til den videregåen­de skolen slik vi hadde håpet at den skulle bli. For det holder ikke at den eneste politiske seieren våre skoleeleve­r skal nyte godt av er gratis grøt til frokost, vi må kunne forvente salt også.

AV OLE JACOB SKOU NILSEN

Fylkesstyr­emedlem Utdannings­forbundet

Troms

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway