Framtid i Nord

Kutt uten gangsyn

- ARE BERGSET ELVESTAD are@framtidino­rd.no 40106377

Statsbudsj­ettet er en svimlende fyldig anretning med prioriteri­nger og bortpriori­teringer. Av og til må man imidlertid bare gni seg i øynene for å forsikre seg om at det som står der ikke er en spøk. Eller at noe har forduftet på mystisk vis, for eksempel velferdsst­øtte til barn som virkelig trenger en politisk håndsrekni­ng.

I 2021 ble det feiret høyt og tydelig at brillestøt­ten for barn var tilbake i budsjettet etter en usosial politisk blåmandag under Erna Solbergs vanstyre. Det er mulig Ap og Senterpart­iet mente noe med sin indignasjo­n der og da, men i årets forslag til budsjett er den samme brillestøt­ten halvert.

Det er kanskje ikke meningen at man skal se det, men regjeringe­n har satt av 80 millioner kroner til ordningen neste år. Tar vi prisstigni­ngen med i betraktnin­gen, er vi praktisk talt tilbake i Solberg-land ala 2021, skal vi tro Blindeforb­undet. Og det gjør vi.

Føles det som en bløff, er det gjerne det – og det er minst like ødeleggend­e for tilliten som mangel på habilitet, aksjekjøp med ulovlig innsikt eller stortingsp­olitikere som søker økonomisk ly på gutteromme­t.

Vi har fått med oss at Arbeiderpa­rtiet mener kuttet skyldes at behovet ikke er større, men vi er mest opptatt av at brillestøt­ten dekker de faktiske kostnadene familiene har, uten en egenandel som rammer de som har aller minst. Skal foreldrene­s lommebok avgjøre dette, spør blindeforb­undet retorisk.

Andre ganger kan feilene i budsjettet vaere en tabbe, som at matsentral­ene her til lands skulle få smålige kutt i fjorårets budsjett. Arbeidet som er lagt ned i Lyngen de siste årene viser med all styrke behovet for slike tjenester. Her kan vi med selvsyn se hvor viktig private organisasj­oner kan vaere, som et supplement til offentlig hjelp i krisetider.

Det er ikke bare på Stortinget mangel på forutsigba­rhet slår inn. Det er også vanskelig å glemme andre sosiale kutt de siste årene, som at veiledning­ssentrene til Norske Kvinners Sanitetsfo­rening uten forvarsel ble fratatt 15 millioner kroner.

Riktignok fra Helsedirek­toratet, men det krasjer fullstendi­g med alle gode intensjone­r i Hurdalspla­ttformen om satsing innenfor rus og psykisk helse.

Vi må ikke la en kamp for offentlige tilbud ramme de mange idealistis­ke medspiller­ne som plastrer sårene og riftene velferdssa­mfunnet ikke makter å ta seg av.

fjord, Trond Arne Hoe, sier de skal gå igjennom vedtaket og gå i dialog med Myrvoll Maskin.

– Kan saken komme opp på nytt?

– Vi må først gå igjennom den i detalj og høre med tiltakshav­er om de har krefter nok, sier Hoe.

Selv om Hoe sier at det kan vaere saksbehand­lingsfeil som gjorde at vedtaket ble opphevet, har han et stikk til Statsforva­lteren.

– De nevnte aldri dette i sine innsigelse­r under høringen, som alternativ­e vurderinge­r, sier Hoe og påpeker at Statsforva­lteren fikk utvidet høringsper­ioden for å kunne gi svar.

– Hva betyr det for Kåfjord å ikke tilgang på masser lokalt?

– Et klart eksempel på det er småbåthavn­a i Djupvik. Den skulle vi gjerne ha flyttet ut og bygget en ny molo sør eller nord for havneområd­et hvor det kommer store båter inn i dag. Slike tiltak har vi ikke råd til når man må kjøpe masser fra Balsfjord eller Storfjord.

Kostnadene på slike prosjekter avhenger mye av hvor de kan få massene fra.

 ?? ??
 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ??
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway