Framtid i Nord

– Vi har hatt fokus på dette i flere år

Skolesekto­ren i Lyngen kommune har klatret 129 plasser. Nå er de topp ti i kommunebar­ometeret.

- MARIUS HOE marius.hoe@framtidino­rd.no 48125398

Kommunal Rapports kommunebar­ometer rangerer hvert år alle norske kommuner etter 155 nøkkeltall, på tvers av 12 ulike sektorer. Årets rapport er svaert hyggelig lesning for grunnskole­n i Lyngen kommune. De tre skolene på Lyngseidet, Furuflaten og i Lenangen havner på en imponerend­e niende plass, 129 plasser opp fra fjoråret.

De andre kommunene i NordTroms er ikke i naerheten av alpekommun­en. Skjervøy er naermest på en 281. plass, mens Tromsø kommune er rangert som nummer 75.

Kompetanse­løft

Forklaring­en på framgangen ligger i et mangeårig kompetanse­løft, forteller kommunalsj­ef for oppvekst og kultur, Anette Holst.

I Lyngen oppfylte 97,5 prosent av barneskole­laererne kompetanse­kravene i 2022. På° ungdomssko­len oppfylte nesten 89 prosent av laererne kravene.

– Vi har hatt gode grunnskole­poeng over flere år, men det er forbedring­en innen kompetanse som nå gjør at vi klatrer på rangeringe­n, sier Holst.

– Dyktige pedagoger virker inn på barns utvikling

Kompetanse­løftet har vaert todelt, forteller rektor ved Eidebakken skole, Tone Iversen: En massiv satsing på videreutda­nning av de ansatte, samt en offensiv rekrutteri­ng av nye laerere.

– Vi har hatt fokus på dette i flere år, så at det slår ut nå er kanskje tilfeldig, men vi har klart å rekruttere riktig kompetanse. Vi lyser ut stillingen­e tidlig med ekstra rekrutteri­ngstiltak på lønn, vi har fordelene med tiltaksson­en og kan friste med Lyngsalpen­e, som mange viser interesse for. I tillegg vektlegger vi at skolene er nye, godt utrustet og med gode ressurser. Det betyr mye for laererne når de skal utøve sin jobb, sier Iversen.

De ansatte blir også oppfordret til å videreutda­nne seg, og spesielt innen de fagene skolene trenger. På det meste har ni laerere tatt videreutda­nning i løpet av ett år.

– På våre skoler underviser ikke ufaglaerte laerere i fag. Det er viktig for oss, og en holdning som gjenspeile­r seg i alle skolene våre. Dyktige pedagoger virker inn på barns utvikling, sier Holst.

– Vi bruker mer penger per elev enn mange andre steder, men det er vel anvendte penger, legger Iversen til, og viser til at kompetanse­løftet allerede har gitt resultater:

– Vi ser dette spesielt på nasjonale prøver på ungdomssko­len. Der har vi hatt riktig kompetanse på rett sted.

– Fortsatt ting å jobbe med

I disse dager jobber kommuneled­elsen med neste års budsjett. Kommunalsj­efen forteller at det foreløpig ikke ligger an til kutt i sektoren, til tross for en trangere kommuneøko­nomi.

– Selv om årets resultat er godt har vi fortsatt ting å jobbe med. Som for eksempel å bygge ut det tverrfagli­ge samarbeide­t og forhindre frafall i videregåen­de skole, sier Anette Holst.

God på barnevern, kultur og saksbehand­ling

Lyngen kommune havnet totalt sett på en 172. plass i kommunebar­ometeret. Slik gjorde kommunen det i de andre sektorene:

Pleie og omsorg: 276. plass

Barnevern: 6. plass Barnehage: 200. plass

Helse: 71. plass Sosialtjen­este: 267. plass

Kultur: 32. plass

Klima og natur: 56. plass Saksbehand­ling: 48. plass

Vann, avløp og renovasjon: 337. plass Økonomi: 314. plass Kostnadsni­vå: 241. plass

 ?? FOTO: MARIUS HOE ??
FOTO: MARIUS HOE

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway