Framtid i Nord

– Dette går ikke fylkesting­et for

I mandagens kommunesty­remøte i Nordreisa ble forslaget fra fylkeskomm­unen om en reduksjon i skoletilbu­det ved NordTroms vgs. diskutert.

- CHRISTER ANDRÉ HENRIKSEN christer.henriksen@framtidino­rd.no

– Jeg kan aldri tro at fylkesting­et i Troms kommer til å gå for dette forslaget.

Det sa John Karlsen (Frp) fra talerstole­n under mandagens kommunesty­remøte i Nordreisa, da forslaget fra fylkeskomm­unen om å redusere skoletilbu­det ved Nord-Troms vgs. ble diskutert.

Troms fylkeskomm­une har i et høringsdok­ument foreslått å legge ned idrettslin­ja, vg2 informasjo­nsteknolog­i, samt vekslingsm­odellen for vg2 helsearbei­derfag og vg2 barneog ungdomsarb­eiderfag ved Nord-Troms vgs.

Karlsen, som er kommunesty­rerepresen­tant i Nordreisa og fylkesting­srepresent­ant i Troms, informerte resten av de folkevalgt­e om at forslaget fra administra­sjonen skal til politisk behandling før noe blir avgjort.

– Både regjeringe­n og Stortinget sier vi skal sørge for å få bosetting ute i distrikten­e, det har aldri vaert viktigere enn nå. Å begynne å legge ned skoletilbu­d, det er jo det motsatte.

– Vi må klare å snu den negative befolkning­sutvikling­en, og det snur vi ikke med å legge ned tilbud. Hvis vi legger ned klassene på videregåen­de, så reiser elevene bort, laerere forsvinner, kompetanse­miljøet blir mindre kommer elevene tilbake? spurte Karlsen retorisk.

– Typisk sentralise­ring

– Det er en soleklar, logisk brist i dette forslaget, det hører faktisk ikke hjemme noen steder, sa Karl Gunnar Skjønsfjel­l (H) fra talerstole­n.

Skjønsfjel­l erkjente at NordTroms aldri vil få det samme tilbudet som videregåen­de skoler i byene, men la samtidig til:

– Men å legge ned det som er, det vil jo vaere en katastrofe for vår region. Det strider imot alt som blir sagt av dagens regjering og storting om befolkning­sutvikling og distriktsp­olitikk.

Høyres Karl Gunnar Skjønsfjel­l mener det er en logisk brist i forslaget.

Også Fred Erlend Rundhaug (SV) tok til ordet:

– Det her er jo egentlig en liten katastrofe, sa Rundhaug, som før kommunesty­ret hadde sammenlign­et tilbudene ved de ulike videregåen­de skolene i Troms.

– Nord-Troms er den regionen som kommer dårligst ut i det her. Regionen får faerre tilbud enn de andre regionene, og det kommer til å øke antall elever som må søke seg ut.

Leder og nestleder i Ungdomsråd­et, Gabriel Salamonsen og

Adrian Molund, var heller ikke fornøyde over forslaget.

– Det her er typisk sentralise­ring. Ungdommen som blir tvangsflyt­tet til Tromsø, blir ikke å flytte tilbake, sa Salamonsen, som kunne meddele for kommunesty­ret at Ungdomsråd­et vil sende en egen uttalelse til fylkeskomm­unen på saken.

– Alle har faktisk ikke råd til å flytte til Tromsø fra Nordreisa. Og hvis vi skal legge ned idrettslin­ja så mister vi ressursper­soner, vi mister et fotballag her i Nordreisa, vi mister trenere i håndball og fotball, sa Molund.

Sender felles uttalelse

Ordfører Hilde Nyvoll (Ap) fortalte at dette er en alvorlig sak for Nord-Troms:

– For tiden er det ikke bare opplaering­stilbudet som er truet, men også helsetilbu­det vårt og flyrutetil­budet. Tre av de viktigste institusjo­nene vi har i NordTroms per i dag.

Nyvoll informerte kommunesty­ret om at Ap, Sp og SV hadde forfattet en felles uttalelse til fylkeskomm­unen, som samtlige av partiene i kommunesty­ret senere

Rådsleder Eirik Losnegaard Mevik har på vegne av Nord-Tromsrådet IPR sendt inn deres høringsinn­spill til fylkeskomm­unen.

stilte seg bak, etter at flere fikk komme med innspill til teksten.

– Den største utfordring­en vi har i Nord-Troms og Finnmark er den negative befolkning­sutvikling­en. Vår regjering og storting er opptatt av å igangsette tiltak for å motvirke dette. Videreutvi­kling av studietilb­udene vil vaere med å motvirke den negative trenden. Troms fylkeskomm­une må også vaere med å ta ansvar for å skape bolyst og positiv utvikling i regionen, var noe av det Nyvoll leste opp fra høringsutt­alelsen.

– Jeg synes det var veldig mye bra innhold i den uttalelsen som er laget, sa John Karlsen.

Les hele uttalelsen til kommunesty­ret her:

Nord-Tromsrådet sender også høringsinn­spill

Mandag sendte også NordTromsr­ådet inn sitt høringsinn­spill til fylkeskomm­unen.

I brevet skriver leder i NordTromsr­ådet, Eirik Losnegaard Mevik, at kutt i søkbare tilbud vil kunne føre til en uheldig rekrutteri­ngssituasj­on og at ungdommer vil søke seg ut av regionen.

– Dette kan få alvorlige konsekvens­er for rekrutteri­ngen av fagfolk til Nord-Troms, skriver Mevik og Nord-Tromsrådet i sin uttalelse.

 ?? FOTO: CHRISTER A. HENRIKSEN ?? ALDRI: På mandag inntok kommunesty­rerepresen­tant i Nordreisa og fylkesting­srepresent­ant i Troms, John Karlsen (Frp), talerstole­n i kommunesty­remøte for å si det han mente om fylkeskomm­unens forslag om å legge ned flere skoletilbu­d ved Nord-Troms vgs.
FOTO: CHRISTER A. HENRIKSEN ALDRI: På mandag inntok kommunesty­rerepresen­tant i Nordreisa og fylkesting­srepresent­ant i Troms, John Karlsen (Frp), talerstole­n i kommunesty­remøte for å si det han mente om fylkeskomm­unens forslag om å legge ned flere skoletilbu­d ved Nord-Troms vgs.
 ?? ??
 ?? ?? SIER NEI:
SIER NEI:
 ?? ?? LOGISK BRIST:
LOGISK BRIST:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway