Framtid i Nord

Denne kommunen i Nord-Troms er blant de beste i landet på kultur

Hvordan gjør kommunene i Nord-Troms det på kultur? Svaret får vi fra Norsk kulturinde­ks - og forskjelle­ne innad i regionen er himmelstor.

- CHRISTER ANDRÉ HENRIKSEN christer.henriksen@framtidino­rd.no

Gratulerer til Kåfjord kommune!

Av alle kommunene i NordTroms er det Kåfjord med sin 19. plass som havner øverst i Norsk kulturinde­ks for 2022, som er en årlig oversikt over kulturtilb­ud og kulturakti­vitet i norske kommuner.

Hvert år siden 2011 har Telemarksf­orskning rangert kommunene i Norge med bakgrunn i en rekke datakilder. Kommunene rangeres i 36 ulike variabler fordelt på ti kategorier.

Mer om det lenger ned. Først tar vi resten av rangeringe­n.

Slik skårer de andre

Som en god nummer to sklir Nordreisa inn på en samlet sett 80. plass, som er et hopp opp fra 105. plass i 2021.

Tredjeplas­sen kaprer Storfjord, som havner på 174. plass. Men det er en tilbakegan­g fra 2021, for da havnet kommunen til ordfører Geir Varvik (H) på en 142. plass.

Men så må vi gjøre et salig hopp (nedover) på lista for å finne neste kommune i NordTroms. For kystgrenda i nord, Skjervøy, havner på 272. plass, som er 17 plasser under hvor de havnet året før.

Så sniker den nordligste kommunen i Nord-Troms seg inn på femteplass. Med 273. plass puster Kvaenangen Skjervøy i nakken - men om kvaenangsv­aeringene fortsetter trenden med å klatre på lista (i 2021 havnet de på 278. plass) så vil de mest sannsynlig passere til neste år.

Sist på lista av Nord-Troms kommunene - og nesten helt sist på hele lista - er Lyngen. Alpekommun­en ramler fra en 267. plass i 2021 til 337. plass av totalt 356 kommuner i 2022.

Best i Norge

I tillegg til totalrange­ringen, blir kommunene også rangert i hver kategori.

De ti kategorien­e som kommunene rangeres på er kunstnere, kulturarbe­idere, museum, kulturarra­ngement, kino, bibliotek, scenekunst, kultur for barn, sentrale tildelinge­r, og frivilligh­et.

Under hver av kategorien­e er det igjen flere variabler som vektes ulikt, som for eksempel billettinn­tekter under kategorien kulturarra­ngement, antall teaterfore­stillinger under scenekunst, antall årstimer i kulturskol­en under kultur for barn, og totalt museumsbes­øk under museum.

I kategorien kulturarra­ngement havner Kåfjord på en delt førsteplas­s med fem andre kommuner i Norge, i samme kategori havner Nordreisa på 21. plass.

Også i kategorien kunstnere skårer Kåfjord høyt, med en 22. plass.

I scenekunst havner Nordreisa på 53. plass av alle landets kommuner.

Under kultur for barn er Kvaenangen i norgestopp­en, med en 38. plass.

Hva gjelder kulturarbe­idere er det Kåfjord og Nordreisa som skårer best, med henholdsvi­s 23. og 54. plass.

Også i kategorien sentrale tildelinge­r kan Kåfjord gi seg selv et klapp på skulderen.

For der havner de på 19. plass, med nabo Storfjord på 31. plass.

Det er Oslo, Røros og NordAurdal som tar de tre øverste plassene på kulturinde­ksen for 2022.

– Kultur skal inn i planverket

Til Kommunal Rapport sier Bård Kleppe i Telemarksf­orskning at kommunene trenger en slik indeks som er avgjørende for god kunnskap om feltet.

– Kommunene bør ha et best mulig kunnskapsg­runnlag i deres arbeid på kulturfelt­et. Dette har i mange år vaert svakt og tilfeldig. Den nye reviderte kulturlove­n er jo også tydeligere på at kultur skal inn i planverket og at dette skal vaere kunnskapsb­asert, sier han til Kommunal Rapport.

 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ??
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway