Framtid i Nord

- Ungdommen fortjener såpass respekt

- AV HÅVARD HØGSTAD OG RAGNHILD BERGSET ELVESTAD Daglig leder og baerekraft­sleder, Arnøy Laks AS

Tilgangen på kompetent arbeidskra­ft kan i ytterste konsekvens bli et vaere- eller ikke vaere, for lokalt naeringsli­v og utviklinge­n av Nord-Troms som region. Dette kan ikke avhenge av hvor ofte eller sjeldent fylkespoli­tikere og -administra­sjonen krysser Tromsøbrua.

Som en lokalt eid bedrift med all aktivitet i Nord-Troms, med hovedvekt på Skjervøy kommune, er vi helt avhengige av lokal arbeidskra­ft. Aktivitete­ne våre dekker et bredt spekter av ulike fagfelt og de fleste arbeidspla­ssene hos oss krever utdanning på fagbrev- eller fagskoleni­vå. Vi ønsker å rekruttere våre fremtidige ansatte fra Nord-Troms videregåen­de skole (NTVGS).

Vi jobber bredt og aktivt for å sikre oss tilgang på kompetent personell innen alle utdannings­nivåer. Vi deltar på utdannings­messa og andre rekrutteri­ngsarenaer, besøker klasseromm­ene helt ned til barneskole­nivå og tar inn elever fra 10. klasse og opp i praksis, eller åpner lokalene våre for besøkende når det ønskes. Hvert år har vi 10-15 ulike elever eller studenter i høyere utdanning i praksis hos oss.

Vi deltar i traineepro­grammet til Arena Nord-Troms og var en av pådriverne for å etablere Bedriftsmo­dellen ved NTVGS, en laerlingem­odell som gir ungdommen tilgang på et bredere utvalg av fagbrevutd­anninger. Vi er på, fordi vi er helt avhengige av at kompetent ungdom fullfører utdanning og søker seg jobb hos oss. Vi klarer ikke rekruttere tilstrekke­lig med arbeidskra­ft utenfra.

På arrangemen­tet «BlueREC» i juni, i regi av Skjervøy kommune, kunne MOEN Verft fortelle om et behov på 20- 25 ansatte på det nye verftet. Ledere, administra­tivt ansatte, fagarbeide­re innen en rekke tekniske og mekaniske fag. Filetanleg­get vårt, som står klart i 2024, vil kreve 10-15 nye ansatte i arbeid. Entreprenø­rene trenger maskinføre­re, elektriker­e, rørleggere, industrime­kanikere, sveisere og en rekke andre ansatte for å dekke etterspørs­elen.

Det er rimelig å forvente at politikere og fylkesadmi­nistrasjon­en i det minste holder seg oppdaterte på hva som rører seg rundt om i regionene. Forslaget om å marginalis­ere tilbudet ved NTVGS vitner om en total mangel på kunnskap om naeringsli­vet utenfor Tromsø sentrum, og saerdeles lav respekt for NordTroms som samfunn og region.

Politikern­e må jobbe oppover for å forme et fleksibelt og fremtidsre­ttet utdannings­system for videregåen­de utdanning, som også anerkjenne­r den utviklinge­n som skjer i Nord-Troms nå. Og ungdommen i Nord-Troms, som er framtiden, fortjener såpass respekt at de kan planlegge denne viktige livsfasen med trygghet om at både det offentlige og arbeidsmar­kedet er her for dem.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway