Framtid i Nord

Mariell (14) prøvde å få Hilde (47) til vil ha: – Vi er viktige og vi må bli hø Å forstå hva de unge rt

Ungdomsråd fra hele Nord-Troms samlet seg nylig til den årlige RUSTkonfer­ansen. – Dem er så utrolig flink!

- CHRISTER ANDRÉ HENRIKSEN christer.henriksen@framtidino­rd.no

HVA ER RUST?

– RUST står for regional ungdomssat­sing i Nord-Troms, og er også kjent som Nord-Troms Ungdomsråd.

– Rådet består av to representa­nter fra hver av de kommunale ungdomsråd­ene i Nord-Troms, som vil si Kvaenangen, Nordreisa, Skjervøy, Kåfjord, Lyngen og Storfjord.

– RUST skal tale ungdommens sak i regionale sammenheng­er, og samarbeide­r tett med Nord-Tromsrådet for å skaffe muligheter for innflytels­e.

– RUST består av tolv faste medlemmer, to fra hver kommune fra alderen 8. klasse til 22 år. Det velges også en vararepres­entant fra hver kommune.

– Medlemmene velges inn for to år.

Kilde: nordtromsp­ortalen.no og RUSTs vedtekter

– Jeg har lyst til å vaere med å påvirke politikken for ungdom i Nord-Troms. Det er vi som er framtiden, vi er viktige og vi må bli hørt.

Det sier Mariell Pedersen Verbinenko (14) fra Kvaenangen. Hun sitter i ungdomsråd­et i hjemkommun­en og er medlem av Nord-Troms Ungdomsråd.

Jobben til et ungdomsråd er enkelt forklart å hjelpe politikern­e med å forstå hva som er viktig for barn og unge.

Fredag deltok Verbinenko og medlemmer fra flere av ungdomsråd­ene i regionen på den årlige RUST-konferanse­n, som i år fant sted i Nordreisa.

I tillegg deltok også ungdoms

kontakter, ordførere og lokalt naeringsli­v på konferanse­n.

En spennende dag

– Målet med konferanse­n er at nye medlemmer i ungdomsråd­ene skal laere om RUST, debattekni­kk og hvordan ungdom kan jobbe med politikk.

Det forteller leder av NordTroms Ungdomsråd, Lennart Jenssen (15) fra Kvaenangen.

I løpet av dagen fikk deltakerne blant annet bli kjent med de nye ungdomsråd­ene og få høre om viktige ting som skjer i de ulike kommune.

I tillegg ble det holdt en debatt og arrangert gruppearbe­id, hvor ungdommene fikk jobbe med hva som er viktig for dem om de skal bo i NordTroms. I debatten deltok også ordførere og ungdomskon­tak

ter.

På slutten av dagen fikk ungdommene omvisning på Halti, hvor de var innom Halti naeringsha­ge og Villakssen­teret.

Kan bli ordfører, selv om man er beskjeden

– Dem er så utrolig flink! Så dyktig og så engasjert, sier ordfører i Nordreisa, Hilde Nyvoll (Ap), om ungdommene på konferanse­n.

– Det er noen som er litt beskjeden, men det synes jeg ikke er en ulempe i det hele tatt, dem er her av en grunn, dem er engasjert i samfunnet som vi bor og lever i og har lyst til å vaere med å bidra. Jeg har vaert der selv, jeg var den beskjedne som ikke tok mye plass, men man kan bli ordfører for det.

I tillegg til Nyvoll, deltok også

ordfører i Lyngen, Eirik Larsen (FL), og ordfører i Kvaenangen, Kai Petter Johansen (SV).

– Det er viktig for meg at jeg er her og laerer av ungdomme

ne - og jeg har laert mye i dag, det har jeg virkelig, forteller Larsen.

– De signalene jeg har fått her i dag, det skal jeg ta med meg videre i vårt politiske arbeid. Det er de unge som er fremtiden, og da må vi jobbe ut fra det, mener han.

Engasjert elektriker

Gabriel Salamonsen (17) fra Nordreisa studerer til å bli elektriker.

Han har vaert med i ungdomsråd­et i Nordreisa siden slutten av 2021. I 2022 ble han også medlem av Nord-Troms Ungdomsråd.

– Jeg vil at ungdom skal ha en stemme i saker, forklarer Gabriel som årsaken til at han engasjerer seg.

– I RUST får man gjort større

saker enn i bare Nordreisa, siden det er samarbeid med alle Nord-Troms-kommunene. Det er viktig å gi en stemme til de unge i saker som berører hele regionen, sier han.

Hilde Nyvoll, ordfører i Nordreisa, sier hun blir inspirert av å vaere med ungdom

men.

– Dem har en energi som ikke finnes på de andre konferanse­ne som vi ofte blir invitert til. Jeg har notert meg masse i løpet av dagen, og har gjort mange nye bekjentska­per.

 ?? FOTO: CHRISTER A. HENRIKSEN ?? Mariell Pedersen Verbinenko (14) fra Kvaenangen er medlem av Nord-Troms Ungdomsråd. Under RUST-konfernase­n prøvde hun å forklare for ordfører i Nordreisa, Hilde Nyvoll (Ap), hva som er viktig for de unge.
FOTO: CHRISTER A. HENRIKSEN Mariell Pedersen Verbinenko (14) fra Kvaenangen er medlem av Nord-Troms Ungdomsråd. Under RUST-konfernase­n prøvde hun å forklare for ordfører i Nordreisa, Hilde Nyvoll (Ap), hva som er viktig for de unge.
 ?? FOTO: CHRISTER A. HENRIKSEN ?? Eirik Larsen (FL) ble nylig valgt til ny ordfører i Lyngen kommune. Han var én av tre ordførere som deltok på RUST-konferanse­n.
FOTO: CHRISTER A. HENRIKSEN Eirik Larsen (FL) ble nylig valgt til ny ordfører i Lyngen kommune. Han var én av tre ordførere som deltok på RUST-konferanse­n.
 ?? FOTO: CHRISTER A. HENRIKSEN ?? Leder i RUST - Regional ungdomssat­sing i NordTroms, Lennart Jenssen (15).
FOTO: CHRISTER A. HENRIKSEN Leder i RUST - Regional ungdomssat­sing i NordTroms, Lennart Jenssen (15).
 ?? FOTO: CHRISTER A. HENRIKSEN ??
FOTO: CHRISTER A. HENRIKSEN
 ?? ??
 ?? FOTO: CHRISTER A. HENRIKSEN ?? Prosjektle­der i Halti naeringsha­ge, Rakel Lund Fanghol, var en av foredragsh­olderne under RUST-konferanse­n. Fanghol fortalte ungdomsråd­et om et prosjekt som naeringsha­gen har sparket i gang, hvor de blant annet prøver å finne ut hva som er viktig for unge for å bo og leve godt i NordTroms.
FOTO: CHRISTER A. HENRIKSEN Prosjektle­der i Halti naeringsha­ge, Rakel Lund Fanghol, var en av foredragsh­olderne under RUST-konferanse­n. Fanghol fortalte ungdomsråd­et om et prosjekt som naeringsha­gen har sparket i gang, hvor de blant annet prøver å finne ut hva som er viktig for unge for å bo og leve godt i NordTroms.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway