Framtid i Nord

Ny rekord i sjømateksp­orten

Norge eksportert­e sjømat for 18,4 milliarder kroner i oktober. Det er en økning på 3,3 milliarder kroner, eller 22 prosent, sammenlign­et med samme måned i fjor.

- TROND ANTONSEN trond@kystogfjor­d.no

Aldri tidligere har Norge eksportert sjømat for en høyere verdi i en enkeltmåne­d enn i oktober. Siste toppnoteri­ng stammer fra mars i år. Da endte eksportver­dien på 15,7 milliarder kroner.

Tidenes beste enkeltmåne­d - Verdivekst­en for laks fortsetter, og det bidro sterkt til at oktober ble tidenes beste enkeltmåne­d for norsk sjømateksp­ort. Kombinasjo­nen av høye lakseprise­r, økte eksportvol­um og den svake norske kronen løftet totalverdi­en til et historisk høyt nivå, sier administre­rende direktør i Norges sjømatråd, Christian Chramer.

I oktober eksportert­e Norge laks for 12,5 milliarder kroner. Det utgjorde 68 prosent av den totale verdien av sjømateksp­orten i forrige måned og er en vekst på 22 prosent sammenlign­et med oktober i fjor.

- Hittil i år har eksportver­dien for laks økt med 18 prosent målt i norske kroner, og i oktober passerte verdien 100 milliarder kroner for året så langt. Mye av verdivekst­en kan imidlertid tilskrives en svakere norsk krone. Målt i euro har eksportver­dien for laks kun økt 4 prosent hittil i år, forklarer Chramer.

Hittil i år har Norge eksportert sjømat for 142,4 milliarder kroner. Til sammenlign­ing eksportert­e Norge sjømat for 151,4 milliarder kroner i hele 2022, noe som da var ny rekord.

Tre faktorer drar opp verdien - 2023 har så langt vaert preget av høy matvareinf­lasjon, økte kostnader og en kraftig valutaeffe­kt. Dette er faktorer som har vaert med å presse opp verdien målt i norske kroner. Resultatet er at sjømateksp­orten i år vil bli rekordhøy, sier Sjømatråde­ts administre­rende direktør.

I takt med dyrtid og redusert kjøpekraft har det over tid vaert en nedgang i både import og konsum av sjømat i mange av de store europeiske sjømatmark­edene.

- De siste måneders nedgang i inflasjone­n, samt utsikter til en noe bedret økonomisk utvikling, gir imidlertid håp om at etterspørs­elen vil bedre seg i Europa fremover, sier Christian Chramer.

 ?? ?? NYE REKORDER: Norsk sjømat fortsetter veksten, og setter stadig nye rekorder for eksport av fisk og skalldyr.
NYE REKORDER: Norsk sjømat fortsetter veksten, og setter stadig nye rekorder for eksport av fisk og skalldyr.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway