Framtid i Nord

Norges Bank holder renta uendret – varsler oppgang i desember

Norges Bank holder styringsre­nta uendret nå, men gjentar at den trolig skal opp i desember. Det er likevel noen tegn som tyder på at vi allerede er på toppen.

- NTB-STEINAR SCHJETNE

Norges Bank holder som ventet styringsre­nta på 4,25 prosent fram til årets siste rentemøte i desember. Sentralban­ksjef Ida Wolden Bache understrek­et imidlertid at det ikke er utarbeidet nye prognoser siden september, da hun fortalte at renta trolig skal opp en siste gang før rentetoppe­n er nådd.

– Slik vi nå vurderer utsiktene, vil styringsre­nta trolig settes opp i desember. Frem mot møtet i desember vil komiteen få mer informasjo­n om prisutsikt­ene. Dersom vi blir sikrere på at den underligge­nde prisvekste­n er på vei ned, kan renta bli holdt i ro, sier Bache.

Kan trekke i motsatt retning

Hvorvidt det blir nødvendig å heve renta videre, vil avhenge av den økonomiske utviklinge­n, understrek­er sentralban­ksjefen. Siden rentebeslu­tningen i september har prisvekste­n falt mer enn ventet, og den økonomiske aktivitete­n har vaert noe lavere enn anslått.

Den siste og relativt kraftige svekkelsen i kronekurse­n kan imidlertid bidra til å holde inflasjone­n oppe og dermed trekke i motsatt retning.

– Pengepolit­ikken virker nå innstramme­nde på økonomien, og rentene er trolig naer det nivået som skal til for å få bukt med prisvekste­n. Det gjør at vi kan bruke noe mer tid på å vurdere behovet for ytterliger­e renteøknin­ger, sa Bache på pressekonf­eransen om rentebeslu­tningen.

Mindre fare for økning

Uttalelsen­e får analytiker­e til å mene med at det er større usikkerhet rundt den kommende hevingen nå enn etter forrige gang rentekomit­een møttes.

Flere tolker sentralban­ksjefens uttalelser torsdag dit hen at det er like sannsynlig at renta blir holdt i ro i desember som at den blir satt opp.

– Mens det var få overraskel­ser i Norges Banks vurderinge­r av utviklinge­n siden september, har Norges Bank tydeligvis kommet på nye tanker rundt føringene for desembermø­tet etter fallet i kjerneinfl­asjonen, skriver seniorøkon­om Kyrre Aamdal i DNB Markets i sin analyse.

Han er blant dem som mener sentralban­ken har begynt å tvile litt mer på om det er nødvendig med nok en renteøknin­g.

Bache understrek­et at rentekomit­een før desembermø­tet vil ha et bredere og tydeligere bilde av den økonomiske utviklinge­n, poengterer han.

 ?? FOTO: TERJE BENDIKSBY / NTB ?? OPP SENERE: Sentralban­ksjef Ida Wolden Bache sier styringsre­nta trolig skal opp en gang til før nyttår, men åpner for rentepause hvis prisvekste­n fortsetter å avta mye.
FOTO: TERJE BENDIKSBY / NTB OPP SENERE: Sentralban­ksjef Ida Wolden Bache sier styringsre­nta trolig skal opp en gang til før nyttår, men åpner for rentepause hvis prisvekste­n fortsetter å avta mye.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway