Framtid i Nord

Reagerer på kuttforsla­g: - Disse og vil få et vesentlig mye verre li

Pål Schreiner Mathisen med skarp kritikk til forslaget i Helse Nord.

-

Helse Nord kan komme til å kutte døgnenhete­n på Senter for psykisk helse og rusbehandl­ing Nord-Troms på Storslett i Nordreisa. Det fremkommer i et utkast etter et utvidet ledermøte i helseforet­aket i midten av oktober.

I februar ble det kjent at Helse Nord går med enorme underskudd, og at de blant annet ber UNN kutte hele 435 millioner kroner bare i 2023.

Omstilling­sarbeidet er i gang i fem arbeidsgru­pper, og foretaket ser med lupen på alle funksjoner og oppgaver i nord.

– Hva slags helsevesen er det?

Men seksjonsle­der Pål Schreiner Mathiesen mener kuttforsla­get er en dårlig idé. På vegne av senteret og dens ansatte har han nylig sendt sitt høringsinn­spill til Helse Nord.

– Jeg tror det vil vaere en tragedie for både Nord-Troms og UNN, som går ut over pasientene som trenger oss. Disse pasientene er syke og vil få et vesentlig mye verre liv, påstår han.

Han viser til at en gradvis nedbygging av de såkalte DPS-ene i distrikten­e, bare vil øke behovet for akuttavdel­inger i Tromsø enda mer.

Og det i en by hvor kapasitete­n allerede er sprengt.

– Hvilke behov for akuttavdel­inger vil vi tilslutt få, hvis alle skal inn først når de blir akutt syke? Og hva slags helsevesen er det, som ikke hjelper folk til å bli friske, og bare skal ta seg av folk når de har kappet av seg fingeren, ikke når det gjør vondt etterpå, spør Mathiesen.

Ifølge han gjør senteret på Storslett i dag en viktig jobb med å avlaste Tromsø, fordi hans ansatte kan behandle folk lokalt og følge dem opp før de blir sykere. Han viser til et overforbru­k av tjenester innenfor psykiatrie­n i tromsøregi­onen, hvor NordTroms kun står for en tredjedel av innleggels­ene, basert på innbyggert­allene. – Min påstand er at vi gjør en god jobb. Derfor blir ikke så mange akutt syke.

Mener behovet vil øke

Senteret på Storslett omfatter i dag én poliklinik­k for voksne og én for barn- og unge, samt døgnenhete­n med syv sengeplass­er, inkludert én på overlegg. Døgnenhete­n utreder og behandler folk i Kåfjord, Skjervøy, Nordreisa og Kvaenangen. I tillegg bemanner de en akuttelefo­n 24 timer i døgnet.

– Ofte er det legevaktsl­eger ute i kommunene som ringer inn for råd eller veiledning. Mange av pasientene er kjente for oss, det er små forhold, sier Mathiesen.

Han mener behovet for forebyggin­g i distriktet vil øke ytterliger­e.

– Det vi ser av tendenser er at pasientene blir stadig yngre, og det blir mer og mer akutt. Samtidig vet vi at vi i gjennomsni­tt har mye høyere sykelighet når det gjelder psykiske lidelser, høyere dødelighet blant menn blant annet, og vesentlig høyere andel uføre. I Kåfjord for eksempel, er det over dobbelt så mange uføre som landsgjenn­omsnittet. Og uførhet indikerer ofte kronisk sykdom, sier han.

– Hvorfor er det slik?

Han mener videre at Helse Nords argumentas­jon om å samle kompetanse­n for å bli sterkere og robuste, ikke er god nok.

– Realiteten er nemlig at mange av våre ansatte har jobbet her helt siden døgnavdeli­ngen ble opprettet for 15 år siden. Vi har en veldig stor grad av stabilitet og omtrent alle ansatte har videreutda­nning. Vi har gjennomsni­ttlig en høyere kompetanse på huset her enn på de fleste døgnavdeli­nger i Tromsø. Vi er lave på sykefravae­r, de ansatte trives og mestrer jobben sin, sier han.

Mathiesen spør om Helse Nords sentralise­ring egentlig er rasjonalis­ering, og mener helseforet­aket først og fremst bør ta rota til problemet.

– En av de vanligste grunnene til at folk trenger reinnlegge­lser er at de ikke får et tilstrekke­lig tilbud når de kommer ut igjen. Er det det som skjer i tromsøregi­onen og hvorfor er det slik?

Han mener det bil vaere mer kostnadsef­fektivt å finne ut hvorfor tjenesten bruker så mye på akutt-tjenester framfor å bygge ut kapasitete­n.

– Hadde det skjedd en oppblomstr­ing av kreft på Skjervøy ville man jo ha prøvd å finne ut hvorfor, ikke bare bygge masse kreftavdel­inger, poengterer han.

– Vi forstår behovet for informasjo­n

Helse Nord skriver i en e-post at de ikke ønsker å gå i detalj på spørsmål fra media som går direkte på arbeidet i arbeidsgru­ppene.

Dette fordi prosessen er pågående, og det ikke er tatt verken konklusjon­er eller gjort noen beslutning­er enda.

«Vi forstår behovet for informasjo­n. Helse Nord vil vaere åpne med arbeidet med funksjonso­g oppgavedel­ing, der vi vil finne frem til løsninger som sikrer at fagfolkene får gi mest mulig og best mulig pasientbeh­andling. Åpenhet betyr derimot ikke å kommentere løpende utrednings­arbeidet som pågår. Det er det flere grunner til», opplyser helseforet­aket.

Helse Nord RHF skriver videre i e-posten:

« Det er fem grupper som jobber med utredning av funksjons- og oppgavedel­ingen i Helse Nord. Referater fra møtene deres legges åpent ut på nettsidene våre. Det er komplisert­e og dilemmafyl­te temaer gruppene har til behandling og vi har respekt for gruppenes behov for å tenke høyt og diskutere fritt innad. Notater og referater gir kun et øyeblikksb­ilde og viser kun en del av en større helhet.

Kommentare­r fra oss til enkeltpunk­ter i disse kan derfor gi et feilaktig inntrykk og oppfatning om at vi allerede har konkludert i spørsmål som fortsatt mangler klare svar. Det vil derfor ikke bidra til å opplyse offentligh­eten på en god måte.

Det er grunnen til at vi ikke kommentere­r enkeltelem­enter i arbeidsgru­ppenes pågående arbeid løpende, selv om vi forstår ønsket om det. Når de in

 ?? ??
 ?? FOTO: RONALD JOHANSEN ?? BRED PROSESS: Helse Nord med Marit Lind i spissen, er i gang med å utrede hvordan helseforet­aket skal vaere i fremtiden. 20. desember skal styret vedta et høringsutk­ast.
FOTO: RONALD JOHANSEN BRED PROSESS: Helse Nord med Marit Lind i spissen, er i gang med å utrede hvordan helseforet­aket skal vaere i fremtiden. 20. desember skal styret vedta et høringsutk­ast.
 ?? FOTO: ISABELL HAUG ?? HER: Senteret på Storslett skal i snitt ha mellom 80 og 90 prosent belegg. Her er det også frivillig innleggels­e.
FOTO: ISABELL HAUG HER: Senteret på Storslett skal i snitt ha mellom 80 og 90 prosent belegg. Her er det også frivillig innleggels­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway