Framtid i Nord

- Norge må forberede seg på nok en flyktningk­rise

- AV MARI HOLM LØNSETH Innvandrin­gspolitisk talsperson (H) AV STIAN SLOTTERØY JOHNSEN Generalsek­retaer Frivilligh­et Norge AV ELISABETH HANSEN Norsk Fosterhjem­sforening Troms

Flyktninge­r strømmer igjen mot vesten, fra alle kanter. Det må vi vaere bedre forberedt på å takle. Flere av de som har kommet hit må i arbeid.

Flyktningk­risen i 2015 kom brått på for europeiske land. I starten snakket mange om å åpne grensene. Når presset ble for stort, måtte store innstrammi­nger komme raskt. Viljen og muligheten til å hjelpe har blitt mindre.

Likevel er ankomstene over Middelhave­t på et så høyt nivå, at vi ikke har sett maken på nesten 10 år. Mange av EUlandene opplever igjen stort migrasjons­press, og allerede er flere av disse landenes mottakssys­tem på bristepunk­tet. I flere europeiske land blir flere migranter boende på gata fordi mottakskap­asiteten er knekt. Et svakt retursyste­m i flere land fører til at flyktninge­r uten opphold blir vaerende i Europa, arbeider svart og lever i fattigdom.

Dersom det ikke tas kontroll over situasjone­n er gode grunner til å frykte at dette vil bidra til destabilis­ering, uro og fremvekst av ytterliggå­ende partier.

De økte ankomstene til Europa, kommer på toppen av at vi nå opplever den verste flyktningk­risen på vårt eget kontinent siden andre verdenskri­g. Russlands tyranniske angrepskri­g mot Ukraina, har tvunget millioner av mennesker på flukt fra Ukraina. Som naerområde­r har landene i Europa et ekstra ansvar for nettopp disse flyktninge­ne. Norge har tatt sitt ansvar i denne krisen. Med glede. Men faktum er likevel at de mange ukrainske flyktninge­ne vi har mottatt de siste årene, har ført til at mottakskap­asiteten i kommunene er svaert presset. Vi må gjøre mer for å få enda flere av de som har kommet ut i arbeid. Sammenlign­et med andre nordiske land, jobber flyktninge­ne som har kommet i mindre grad. Skal vi klare å ta imot de som kommer, er vi avhengig av at de som kommer jobber og blir integrert i samfunnet. Høyre mener det trengs mer norskoppla­ering og tidligere arbeidsret­ting.

UDIs anslag over asylsøkere i 2024, viser at det vil komme mellom 20 000 og 50 000 fra Ukraina, og trolig rundt 5000 fra andre land. Den påtagende strømmen av migranter over Middelhave­t og økt konfliktni­vå flere steder i verden, vil føre til at det anslåtte antallet i 2024 fort vil kunne øke betydelig. For mange er Norge et foretrukke­t land å søke beskyttels­e i. Det er vi per i dag ikke forberedt på å håndtere.

Norge trenger en bedre beredskap for å håndtere ukontrolle­rt og rask vekst av migranter. Robust grensekont­roll, effektiv behandling av søknader og rask retur er sentrale elementer for å få en vellykket håndtering av situasjone­n. Men viktigst av alt: Vi må håndtere situasjone­n før det blir en krise.

Derfor mener Høyre at vi allerede nå må se på mulige innstrammi­nger av innvandrin­gspolitikk­en, fremfor å vente til at krisen er et faktum. Ved å laere av fortiden og gjøre grundige utredninge­r, slipper vi ineffektiv­e, dårlige prosesser i fremtiden. Norge har og skal fortsatt ha en streng innvandrin­gspolitikk. Vi har likevel en viktig forpliktel­se til å gi beskyttels­e til mennesker som blir forfulgt. Det skal vi fortsette med. Men vi bør for eksempel vurdere innstrammi­nger i adgangen til familiegje­nforening, når presset blir så stort som det ligger an til. Tall fra SSB viser en økning i familiegje­nforeninge­r etter pandemien. De utgjør i sum ganske mange tusen over flere år. Når vi må prioritere, er det viktigste å hjelpe de som faktisk er på flukt fordi liv og helse står i fare.

Tiden er også inne for å finne bedre måter å gi beskyttels­e på. Det er over 100 millioner mennesker på flukt i verden. Å hente noen tusen til Norge vil koste samfunnet vårt mye, samtidig som det i det store bildet blir som å sette strips på en arterieblø­dning. Høyre har for eksempel foreslått å utrede en ordning med beskyttels­e i tredjeland. Denne prosessen bør fremskynde­s for å forhindre at mennesker i sårbare situasjone­r legger livet i hendene på kyniske menneskesm­uglere.

Da flyktningk­risen kom i 2015 samlet flere partier på Stortinget seg rundt et bredt asylforlik. Tiden er inne for å gjøre det igjen. I frivilligh­eten finnes kompetanse, ressurser, ideer og handlingsv­ilje som kan gjøre kommunen enda bedre å bo i.

God frivilligh­etspolitik­k legger til rette for forutsigba­rhet og enklere kommunikas­jon, forenkling av søknadspro­sesser, tilrettele­gging i form av tilgjengel­ige lokaler eller å skape rom for at lag og foreninger kan møtes og utveksle ideer.

Frivilligh­et Norge har nettopp sendt ut brev til alle ordførerne i hele landet med ti frivilligh­etspolitis­ke bud. Det er gode råd for politikere for å få til godt samarbeid mellom frivillige lag og foreninger, og kommunen. Budene handler om å kjenne frivilligh­eten, å invitere inn på råd, og anerkjenne organisasj­onenes egenverdi. Og ikke minst er et av de viktigste budene å vedta en tverrsekto­riell kommunal frivilligh­etspolitik­k. Det kan dere legge opp til i planene dere skal utarbeide nå.

Mange kommuner gjør dette ved å ved å utvikle og vedta en frivilligh­etsplan. Vi i Frivilligh­et Norge bidrar gjerne med innspill, erfaringer og eksempler, men nøkkelen inn til en god frivilligh­etspolitik­k er at den utvikles i dialog med lag og foreninger i kommunen. De vet best hvor skoen trykker og hvordan kommunen kan legge til for vekst og utvikling for den lokale frivilligh­eten.

Gratulerer med tillitsver­vet, og lykke til!

stabile hjem for barna.

• Nesten seks av ti fosterfore­ldre vil ikke, eller er usikre på om de vil anbefale andre å bli fosterhjem. Fosterfore­ldrene sier at det ikke er barna, men systemet som er årsaken.

• Å miste et fosterhjem koster

kommunen i gjennomsni­tt 16.8 millioner.

• For hver krone som investe

res i fosterhjem, så får kommunen 11 kroner tilbake.

• God fosterhjem­spolitikk er

ikke bare til det beste for de utsatte barna – det gir også god kommuneøko­nomi. (Kilder: «Fosterhjem­sundersøke­lsen 2023» utført Norsk Fosterhjem­sforening og «Rapport om samfunnsøk­onomisk verdi av fosterhjem» av Menon Economics).

Vi ber lokalpolit­ikerne om følgende tiltak:

• Invester i fosterhjem­stiltak

som gir utviklings­støtte, trygghet og stabilitet for barna. Det er god kommuneøko­nomi både kortsiktig og langsiktig.

• Kommunen må baere all økonomisk og juridisk risiko i et fosterhjem­soppdrag, ikke fosterhjem­met. Dette er et offentlig omsorgs- og rehabilite­ringsoppdr­ag.

• Sørg for god kompetanse og

kapasitet i barnevernt­jenesten på oppfølging av fosterhjem.

• Ettervern for unge voksne

mellom 18 og 25 år må satses på og få et innhold og egne budsjetter.

• Kommunepol­itikerne må

jobbe aktivt inn i eget parti og få en “En verdig fosterhjem­somsorg” høyt opp på den politiske nasjonale agendaen.

Barna som står i kø for et trygt hjem trenger handlekraf­tige lokalpolit­ikere med kunnskap om fosterhjem­sfeltet. Ta kontakt med oss i Norsk Fosterhjem­sforening, så bidrar vi til et lokalpolit­isk kunnskapsl­øft på vegne av fosterhjem­mene og barna.

Vi krever politisk handling nå, - det trenger barna!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway