Framtid i Nord

Kinofestiv­alen er i gang. Uka etterpå tester de ut et nytt konsept

Grøss, sci-fi, julefilmer og mat. Framover blir det litt av hvert for kinointere­sserte i Nordreisa.

- ARE BERGSET ELVESTAD are@framtidino­rd.no 40106377

Nå skjer det mye på kinoen i Nordreisa. Allerede tirsdag er Nordreisa Kinofestiv­al i gang, og til helga er den store kinodagen.

Når denne uka er omme vil det ha vaert 11 filmvisnin­ger i kinosalen. Første visning under festivalen er tirsdag kveld. Da blir det skummelt.

– Nå er det jo halloween, så selvfølgel­ig må vi kjøre på med skrekk til folket. Vi skal vise The Nun 2, som kan skremme en voksen mann, forteller kinosjef Agnete Båtnes Braaten.

Sunt med skrekk

Dette er tredje gangen kinofestiv­alen blir arrangert, som i hovedsak er en hel uke med visninger av filmer litt for enhver smak.

Så hva vises? Jo, som nevnt blir det grøss og gru på tirsdag. Onsdag vises den nye nordnorske filmen «Sulis 1907» av Nils Gaup. Den har blitt vist før, men på etterspørs­el vil det vaere dagsvisnin­g av filmen.

Torsdag vises det ukrainske folkeevent­yret «Mavka – Skogens sjel» og sci-filmen om KI «The Creator».

Fredag blir det noe for store og små. På ettermidda­gen vises den irske barnefilme­n «Lundefjell – egget som forsvant», før det igjen blir skummelt i kinosalen. Da vises grøsseren «Five Nights at Freddy’s».

– Jeg skal selv se The Nun 2, selv om jeg ikke er så god med skrekkfilm­er. Men så er det jo forsket på at det er sunt å se skrekkfilm­er, så her få man muligheten til å jobbe med sin psykiske helse under Nordreisa Kinofestiv­al, sier kinosjefen.

Etter litt googling ser det ut til at kinosjefen kan ha et poeng.

– Folk elsker jo julefilmer

Forløperne til årets kinofestiv­al har hatt godt oppmøte av publikum. Nå håper Agnete at like mange – hvis ikke flere – kommer innom Halti denne uka.

– Det virker som at folk synes det er et bra konsept. Det er litt for enhver smak, og vi ser at flere forskjelli­ge folk kommer innom.

Med visninger på utypiske dager og tidspunkt, tror hun at flere får sansen for å gå på kino.

– Og kanskje vi rekruttere­r litt.

Lørdag blir det Braaten kaller en «grand finale» på kinofestiv­alen. Da er den store kinodagen, som i år er samme uke som festivalen.

Da er det halv pris og filmvisnin­ger fra formiddag til kveld, av blant annet to førpremièr­er på de norske julefilmen­e «Den første julen i Skomakerga­ta» og den litt skumlere «There’s Something in the Barn».

– Folk elsker jo julefilmer, legger hun til.

Matoppleve­lse i kinosalen

Men det er ikke bare det som skjer i kinoen framover. Neste fredag, 10. november, tester de ut et nytt konsept: Matkino.

– Publikum skal få en restaurant­følelse Vi skal rigge det skikkelig til med tre retters meny, drikkepakk­e, det blir bord og stoler i stedet for amfiet, hvite duker og lys. Det blir en unik opplevelse for publikum.

Det arrangeres i samarbeid med På Taket i Sørkjosen, som naturligvi­s står for maten.

– Vi gleder oss. Når Agnete ringte, så kunne vi ikke si nei. Vi ville vaere med på dette fordi det hørtes så spennende ut, sier Stine Iversen fra På Taket.

Samtidig vil den franske filmen «Délicieux» vises, som handler om åpningen av den første restaurant­en i Frankrike på 1700-tallet.

– Den store stjernen i filmen er maten, sier Braaten.

Kulturskol­en i Nordreisa har ansatt to nye fjes som kulturskol­elaerere. Det opplyser virksomhet­sleder kultur, Johanne Båtnes.

Øyvind Andreassen (32) fra Trondheim danket ut 14 andre kandidater og fikk en hundre prosent stilling. 32-åringen skal ha bakgrunn som lydmann og starter i jobben i kommunen like over nyttår.

I tillegg vil Hanne Jorunn Woldstad (47) jobbe med visuell kunst i kulturskol­en i en 75 prosent stilling. Dette fra og med februar.

– Begge har takket ja og vi er kjempeforn­øyde med at vi lyktes med rekrutteri­ngen. Vi ser lyst på kulturskol­ens framtid og er i tenkebokse­n på hvilke tilbud vi nå skal skape. Denne beslutning­en vil vi selvsagt ta sammen med våre nyansatte, sier Båtnes.

Kulturskol­en i Nordreisa har totalt 2,65 årsverk når stillingen­e blir besatt.

Du finner søkerne på våre nettsider.

 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ??
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD
 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ??
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD
 ?? FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL ?? TILBUD: Kulturskol­en startet opp dansetilbu­d i vår. Her laerer elevene både hiphop og folkedans. Snart vil nye tilbud dukke opp.
FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL TILBUD: Kulturskol­en startet opp dansetilbu­d i vår. Her laerer elevene både hiphop og folkedans. Snart vil nye tilbud dukke opp.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? KLAR FOR BESØK FRA LYNGEN: Skjervøy musikklag og Terje Bolstad (med tubaen) klinker til med korpskonse­rt i Skjerøvy kulturhus lørdag - sammen med Lyngseidet musikkorps.
FOTO: PRIVAT KLAR FOR BESØK FRA LYNGEN: Skjervøy musikklag og Terje Bolstad (med tubaen) klinker til med korpskonse­rt i Skjerøvy kulturhus lørdag - sammen med Lyngseidet musikkorps.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway