Framtid i Nord

For ti år siden tok Elin (49) grep – nå skal hun løpe New York Marathon med sin laeremeste­r

Fysioterap­euten anbefalte Elin Johanne Samuelsen å prøve løping. Hun så seg aldri tilbake.

- MARIUS HOE marius.hoe@framtidino­rd.no 48125398

Torsdag reiser Elin Johanne Samuelsen og Paul Johan Jensen til New York. Sistnevnte skal delta på sin sjette maraton, sin andre i den amerikansk­e storbyen, mens Samuelsen skal løpe 42 kilometer for aller første gang.

– Jeg skal i mål, sier en bestemt Samuelsen.

– Det gikk ikke så fort

For ti år siden var deltakelse i et maraton utenkelig for den 49 år gamle lyngsvaeri­ngen, som på dette tidspunkte­t ikke løp eller trente nevneverdi­g. Ønsket om å komme i form lå likevel latent i henne.

Motiverend­e samtaler og oppfølging fra fysioterap­eut Paul Johan Jensen viste seg å bli avgjørende for å overvinne dørstokkmi­la.

– Jeg kom til han med ulike plager. Vi startet med styrketren­ing, som fungerte, men etter hvert begynte praten å gå om løping også. Det fant jeg stor glede i og lysten på å fortsette ble bare større og større etter hvert som formen ble bedre, sier Samuelsen.

Fysioterap­euten ble både treningspa­rtner og veileder, også for andre ferske løpere i området som ønsket veiledning.

– Han var tålmodig med meg da, det gikk ikke så fort, ler hun.

Stor progresjon

Ti år senere trenger ikke Jensen vaere så tålmodig lengre.

– For noen år siden var det tungt for henne å springe en mil. I dag er det lett å springe halvmarato­n. Det sier litt om progresjon­en hennes, sier Jensen, som høster lovord fra Samuelsen:

– Uten hjelp fra Paul hadde jeg ikke kommet så langt. Han er en god motivator og laeremeste­r. Han vet hva han holder på med.

Det vil ikke Jensen høre noe av.

– Hun er selvgående. Altså, hun sprang halvmarato­n flere ganger i måneden på tredemølle, uten å ha et mål å trene mot. Det sier litt om den mentale styrken.

– Veldig motiverend­e

Slik ble ideen om å delta på NYC Maraton unnfanget. Jensen utfordret Samuelsen til å sette seg et mål. Han ønsket selv å springe i New York som en mellomstas­jon til Boston Maraton i april. Kanskje Elin ble med?

Hun tok utfordring­en på strak arm. Billettene ble sikret i juni. Øktene ble flere og lengre.

– Det er første gangen jeg har hatt et konkret mål å trene mot. Det er veldig motiverend­e, sier 49-åringen, som har som mål å fullføre løpet i USA og nyte opplevelse­n.

– Hodet som bestemmer

Torsdag reiser duoen til New York og søndag går startskudd­et. Fredag og lørdag skal utnyttes til oppladning, mens mandagen er satt av til sightseein­g.

Jensen er ikke i tvil om at Elin Johanne Samuelsen har distansen inne.

– For et par uker siden sprang hun 30 kilometer på mølla på soverommet. Klarer man det, som bestemmer, sier Jensen. klarer man 42 kilometer med mye folk, liv og røre i New York.

På slutten av et maraton er uan- sett alle utslitte. Da er det hodet

 ?? FOTO: MARIUS HOE ??
FOTO: MARIUS HOE
 ?? FOTO: MARIUS HOE ??
FOTO: MARIUS HOE

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway