Framtid i Nord

Sääntieto: – Det blir nok ganske surt med så sterk vind og minusgrade­r

Her kommer helgas sääntieto (vaermeldin­g) - og attpåtil med noen kvenske gloser.

- CHRISTER ANDRÉ HENRIKSEN christer.henriksen@framtidino­rd.no

Helgevaere­t - presentert med en liten dose kvensk.

Fredag (perjantai):

– Det er i alle fall ganske fint vaer i vente fredag. Med lite skyer og forholdsvi­s lite vind men det blir ganske kaldt, forteller vakthavend­e meteorolog, Marek Ratajczak, ved Meteorolog­isk institutt i Tromsø. Lørdag (lauvantai):

– Og så er det jo lørdag, da, sier Ratajczak.

– Da vil det komme vind fra øst og sør-øst, som nok vil komme opp i stiv kuling, kanskje sterk kuling enkelte plasser.

I tillegg vil det skye litt mer til når vinden tar seg opp.

– Det er et frontsyste­m som kommer fra sør, men det blir ikke fullt så ille som det blir lenger sør, for vi har ute farevarsel i nesten hele Nordland og helt sør i Troms. I NordTroms blir det litt mindre vind, selv om det også vil merkes ganske godt - men det er ikke helt på farenivå. Søndag (sunnuntai):

– I løpet av søndagen vil frontsyste­met gå enda lenger nord. Og da vil det begynne å snø litt, ikke helt de store mengdene, bare litt snødryss, forteller meteorolog­en.

– Og når det snøvaeret har gitt seg så har vinden også for det meste gitt seg. Det blir egentlig ganske tidlig på søndag, og da kan det kanskje bli et par plussgrade­r, sier han. Temperatur (temperatuu­ri): Minusgrade­r blir det, forsikrer meteorolog­en.

– Inn i fjordene og på dalstrøken­e blir det kaldest og litt mildere ut mot kysten. Men det er nok snakk om minusgrade­r for alle sammen. Han legger til:

– Når vinden begynner å dra seg opp begynner temperatur­en å øke, men det ligger fortsatt an til minusgrade­r. Så det blir nok ganske surt med så sterk vind og minusgrade­r.

Da gjenstår det bare å si: Hyvvää viikonlopp­ua!

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway