Framtid i Nord

Er det verdt det?

-

Norge trenger mer kraft. Fornybar kraft. Det er ikke bare en realitet, det er et uttalt politisk mål. Småkraftve­rk inngår i denne storstilte satsingen og produserer nå, ifølge NVE, samlet sett 11,8 terawatt i året.Utbygginge­n er nødvendig, og gjennomfør­ingsviljen er stor. Faktisk så stor at hensynet til sårbar og verdifull natur, drikkevann­sforsyning og lokale interesser overkjøres.

havet, midt mellom Lyngsalpan­s mest populaere turmål Goalsevarr­e og Rørnestind­en, står det i dag en gravemaski­n i lille Gjerdelva. Her legges elva om for å bygge et 15 meter langt inntak til Clemens Eiendoms (OVF) nye småkraftve­rk. Like ved sprenges det en 1.350 meter lang tunnel som skal frakte vannet til nordsiden av fjellet. Herfra skal vannet ned en rørgate til selve kraftverke­t.

600 meter over

gjøres i hjertet av en reiselivsr­egion som markedsfør­er seg selv med urørt natur. Det bygges i et lett tilgjengel­ig turområde som brukes av friluftsgl­ade lyngsvaeri­nger og turister fra hele verden – hele året. Sitter du på den godt besøkte Rørneshytt­a kan du både se og høre arbeidet. Det smeller fra tunnelspre­ngningen og gravemaski­nen gjør store inngrep i og rundt elva like ved hytta.

Disse permanente inngrepene

står heller ikke i hvilken som helst elv. Gjerdelva er drikkevann­skilden til om lag 800 mennesker på og rundt Lyngseidet. Torsdag i forrige uke våknet disse til forurenset vann i springen.

Den nevnte gravemaski­nen

masser havnet i elva under gravearbei­det og overbelast­et filtrene i vannverket. Nå er lyngsvaeri­ngene på sin niende dag uten rent drikkevann, og må sannsynlig­vis vente til en gang i neste uke før kommunen og Mattilsyne­t kanskje letter på drikkeforb­udet. Dette fordi vannprøver for kjemisk forurensin­g, som fra for eksempel maskinolje, er sendt til Tsjekkia for dyrkning.

Årsaken? Store mengder

derimot verdt det, skal vi tro Norges Vassdrags- og Energidire­ktorat og Olje- og Energidepa­rtementet. Begge disse offentlige instansene godkjente i sin tid prosjektet. Fordelene er større enn ulempene mente de, og så bort fra kritiske høringssva­r fra blant annet Lyngen kommune, Naturvernf­orbundet og reindrifts­aktører. De så også bort fra en innsigelse fra Mattilsyne­t.

Alt dette er

Det nye anlegget skal produsere 16,5 gigawatt med strøm. Det tilsvarer forbruket til 800 husstander, som ironisk nok er det samme som nå er uten vann. Utbygging av fornybar kraft er avgjørende. Kanskje spesielt for kraftfatti­ge distriktsk­ommuner som Lyngen, men når anlegget er så lite som dette vil vaere, blir spørsmålet om det er verdt det?

Er det verdt forurensin­g av drikkevann og permanente inngrep i verdifull natur? Og hadde ikke Opplysning­svesenets Fond rettighete­r til andre elver? Elver som ikke er den eneste drikkevann­skilden for 800 mennesker, og i et område som ikke lever av urørt natur?

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway