Framtid i Nord

Etter flere år i prestegård­en er Pe – Dette er ikke greit Ter vant med vannmangel, men:

Etter nesten to uker uten rent drikkevann er situasjone­n fortsatt uavklart i Lyngen.

- MARIUS HOE marius.hoe@framtidino­rd.no Journalist

800 mennesker, et sykehjem, en grunnskole, butikker og serverings­steder på Lyngseidet er nå på sin tolvte dag uten rent drikkevann.

Kraftverku­tbyggingen i og rundt Gjerdelva, som forurenset drikkevann­skilden, er midlertidi­g stanset, men mandag formiddag opplyser rådmann Frode Karlsen at kommunen fortsatt venter på svar fra laboratori­et i Tsjekkia. Der analyseres vannprøver fra Gjerdelva for kjemisk forurensin­g.

Store kommunale ressurser er i sving for å håndtere situasjone­n som har oppstått, men ifølge VG skal utbygger Hywer ha varslet om at de vil ta alle kostnadene kommunen har som følge av manglende rent drikkevann.

– Ikke greit

Vannet kan brukes til kroppsog klesvask, men det er ikke klart hvor lenge innbyggern­e må hente drikkevann fra alternativ­e kilder.

På Lyngseidet møter Framtid i Nord den nå delvis pensjonert­e svenske presten, Peter Hammarlund. Han har bodd mer eller mindre sammenheng­ende i Lyngen siden 2013, og i sin tid på prestegård­en opplevde han jevnlig vannmangel.

– Så vi er godt vant, ler presten, som i dag leier på Lyngseidet med sin kone.

Nå henter han drikkevann som mange andre ved Kavringen barnehage, kommunens reserveløs­ning for innbyggern­e mellom Kviteberg i nord, Geitnes i sør og Kjosen i vest.

– Det går fint det, men det er ikke greit det som har skjedd. Man skal vaere forsiktig med å grave i vannkilder, sier Hammarlund om kraftverku­tbyggingen.

– Et tankekors

Torill Hammervoll, bosatt i Rottenvik, er redd for at situasjone­n kan vedvare.

– Dette er ikke bra. Det er et tankekors at kommunen ikke bestemmer i egen kommune og over egen drikkevann­skilde. Enten blir man overkjørt av Statsforva­lteren, eller som nå av NVE. Vi har ikke kontroll selv, sier Hammervoll.

Hun har lite til overs for styr med vanndunker og kriseløsni­nger, men forteller at hun berger seg godt:

– Jeg jobber på Aurora Spirit og er heldig som kan hente rent drikkevann derfra, sier Hammervoll.

Selger en palle vann om dagen

På Coop Extra på Lyngseidet står

en palle med vanndunker på gulvet. En slik palle selges nå unna i løpet av en dag, forteller butikksjef Liv Janne Samuelsen. Butikken var raskt på banen da meldingen om forurenset drikkevann kom torsdag 26. oktober.

– Vi bestilte torsdag og fikk første levering mandagen etter.

Vi har solgt mye vann, kanskje spesielt i starten. Nå har dette vart så lenge at jeg tror kundene ser at de må hente vann fra kommunen og ikke kjøpe hver gang. Jeg håper de er flinke til å gjenbruke disse kannene. De er høvelige, sier Liv Janne Samuelsen.

Ellers er butikkens kaffemaski­n i kafelokale­ne, som er tilkoblet vann, ute av drift.

– Vi får bare se hvor lenge dette varer, sier Samuelsen.

 ?? ??
 ?? FOTO: MARIUS HOE ?? FØRE VAR: – Man skal vaere forsiktig med å grave i vannkilder, sier Peter Hammarlund.
FOTO: MARIUS HOE FØRE VAR: – Man skal vaere forsiktig med å grave i vannkilder, sier Peter Hammarlund.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway