Framtid i Nord

– Dette har jeg ikke sam Tykket til

- CHRISTER ANDRÉ HENRIKSEN christer.henriksen@framtidino­rd.no Journalist

Jens-A. Butter Simonsen (H) vil ut av kontrollut­valget som han mener han er uriktig valg inn i - nå får han støtte fra Statsforva­lteren.

– Dette vervet har jeg ikke samtykket til, verken muntlig eller skriftlig.

Det skriver kommunesty­rerepresen­tant i Kåfjord Jens-Aleksander Butter Simonsen (H) i en e-post 31. oktober til ordfører Bernt Lyngstad (Ap).

Simonsen reagerer på at han er valgt inn som medlem i kontrollut­valget - uten hans samtykke.

Valget ble foretatt i kommunesty­remøtet 30. oktober, hvor vararepres­entant Daniel Holm (H) stilte for Simonsen, som ikke kunne stille selv.

Medlemmene til kontrollut­valget ble enstemmig vedtatt under kommunesty­remøtet.

– Jeg er heller ikke valgbar da jeg sitter i styret for Avfallsser­vice AS, samt er varamedlem i styret i Kåfjord vekst, skriver Simonsen, som avslutter med:

– Jeg ber derfor om at dette valget må gjøres på nytt, slik at jeg blir fjernet.

– Ta ansvar

I en e-post til kommunesty­rere

presentant­en svarer Lyngstad at han håper Simonsen kan ta ansvar.

– Hvis noen andre av kommunesty­rets medlemmer skal inn i kontrollut­valget, så vil det kreve store endringer i utvalgene. Du er den eneste som ikke er ansatt i Kåfjord kommune og som ikke bekler andre posisjoner i råd og utvalg, skriver Lyngstad.

Kåfjord-ordføreren skriver videre at det ikke er noe poeng at Simonsen skal sitte noen måneder ekstra i ovennevnte styrer frem til generalfor­samlingen våren 2024, når det skaper vansker for sammensetn­ingen av kontrollut­valget.

– Da må noen ta ansvar og bidra, skriver han.

Lyngstad informerer Simonsen om at han i samråd med sine folkevalgt­e kollegaer har bestemt at Kåfjord kommune vil gjøre endringer i kommunens representa­nt til Avfallsser­vice og Kåfjord Vekst gjennom ekstraordi­naer generalfor­samling.

– Jeg håper du forstår vår situasjon, avslutter Lyngstad eposten med.

Må velges på nytt

Simonsen fra Kåfjord Høyre virket ikke å vaere fornøyd med ordføreren­s tilbakemel­ding, for svaret fra Lyngstad videresend­te han til Statsforva­lteren.

– Kan dette gjøres? spør han.

Jan-Peder Andreassen er fagdirektø­r for Justis- og kommunalav­delingen hos Statsforva­lteren i Troms og Finnmark.

I en e-post til Framtid i Nord skriver han at hvis man ikke har gitt samtykke, så er man ikke valgbar til et folkevalgt organ.

– Ut fra Statsforva­lterens opplysning­er, må kommunens kontrollut­valg velges på nytt, konkludere­r han med.

Krevende

Mandag bekrefter ordfører Lyngstad overfor Framtid i Nord at det skal velges et nytt kontrollut­valg ved neste kommunesty­remøte.

– Det må opp til behandling fordi man ikke har et kontrollut­valg som er lovlig valgt. Men det er en normal prosedyre, når ting ikke er på stell så retter man opp i det.

Lyngstad erkjenner at det er krevende å få på plass et kontrollut­valg.

– Det er en del kriterier som man må oppfylle, normalt kan man ikke sitte i andre styrer og utvalg, og det er ikke så enkelt når man ikke har veldig mange å ta av. Jeg bruker å oppfordre folkevalgt­e til å stille seg disponibel for å få på plass alle utvalg, ikke bare kontrollut­valget.

– Og så synes jeg det er litt strengt når man ikke kan sitte i

styret til interkommu­nale selskaper når man er i kontrollut­valget, da skulle man heller kunne meldt seg inhabil om det kommer saker som berører det. Men det er ikke noe man kan endre på som liten kommune.

– Har ikke for vane å «rømme»

I en SMS til Framtid i Nord skriver Simonsen at han forventer

at regelverke­t blir fulgt.

Han reagerer samtidig på at han aldri ble forespurt om å sitte i kontrollut­valget.

– Jeg mener at det å ikke ha bli spurt om samtykke i denne situasjone­n er i strid med en demokratis­k prosess, hvor man viser respekt for hverandres autonomi og rettighete­r.

Simonsen mener både ordfø

rer og varaordfør­er var klar over hans verv i Avfallsser­vice og Kåfjord Vekst, noe som burde gjort han uaktuell for utvalget.

– Jeg var av den oppfatning at man sitter sin periode, og jeg har ingen planer om å godta en slik prosess, sier han om Lyngstads forslag om å bytte han ut fra styrene for å gjøre han valgbar for kontrollut­valget.

– Jeg har ikke for vane å «rømme» fra verv og ansvar, og mener det er viktig at jeg som politiker er et forbilde for ungdommen, ved å vise at man fullfører det man starter på.

 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? VIL GJERNE: Ordfører i Kåfjord, Bernt Eirik Isaksen Lyngstad (Ap), ønsker at Simonsen skal fortsette som medlem av kontrollut­valget.
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD VIL GJERNE: Ordfører i Kåfjord, Bernt Eirik Isaksen Lyngstad (Ap), ønsker at Simonsen skal fortsette som medlem av kontrollut­valget.
 ?? FOTO: ARE BERGSET ?? VIL IKKE: Jens-Aleksander Butter Simonsen levner ingen tvil: Han skal ut av k lutvalget. Enten ordfører Lyngstad vil det eller ikke.
FOTO: ARE BERGSET VIL IKKE: Jens-Aleksander Butter Simonsen levner ingen tvil: Han skal ut av k lutvalget. Enten ordfører Lyngstad vil det eller ikke.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway