Framtid i Nord

Fryktet manet sprer seg langs hele kysten

Perlesnorm­aneten har tidligere påført sjømatnaer­ingen tap på titalls millioner. Nå er den tilbake langs kysten og har spredt seg fra Hammerfest i nord til Lindesnes i sør.

- ØYSTEIN INGILAE oystein@kystogfjor­d.no

I løpet av noen fåtalls dager har perlesnorm­aneten spredt seg i rekordfart. Etter at den for første gang ble påvist i slutten av oktober, er det nå det meldt inn 17 nye observasjo­ner til Dugnad for Havet, melder Havforskni­ngsinstitu­ttet.

– Det er nå registrert observasjo­ner langs hele kysten, fra Kristiansa­nd til Hammerfest, og antallet øker for hver dag som går, sier havforsker Tone Falkenhaug.

Skadelig for fisk

Perlesnorm­aneten er en kolonimane­t som kan bli opptil 30 meter lang. Den består av mange små individer, hver med sin egne oppgave som bidrar til kolonien som helhet.

Noen individer er ansvarlige for reproduksj­onen, andre sørger for bevegelse og navigasjon, mens noen er jegere som sikrer at alle får tilstrekke­lig med mat.

Manetens tentakler har gift for å bedøve byttet eller forsvare kolonien. Dette giftstoffe­t kan vaere skadelig for fisk.

Tidligere har perlesnorm­aneten forårsaket betydelige problemer for flere oppdrettsa­nlegg. I 2001 døde hele 600 tonn fisk som følge av maneten.

– Kolonimane­ten kan fragmenter­e seg i mindre deler, og dermed trenge inn i oppdrettsm­erder. Individene med giftige tentakler kan skade fisken ved å forårsake brannsår på huden eller gjellene, noe som gjør fisken mer mottakelig for infeksjone­r og sykdommer, forklarer Falkenhaug.

Ber folk melde fra

Perlesnorm­aneten er en atlantisk art som også finnes i Stillehave­t og Middelhave­t. Sannsynlig­vis har den fulgt havstrømme­ne og dukker derfor opp langs norskekyst­en.

Maneten kan lever i hele vannsøylen, selv om den vanligvis holder seg i dybder fra null til 200 meter, kan den leve så dypt som 1000 meter.

– Vi kan foreløpig ikke si noe om omfanget av perlesnorm­anetens tilstedeva­erelse eller tettheten basert på de rapportene vi har mottatt fra publikum. Men vi setter stor pris på hver registreri­ng, sier Falkenhaug.

 ?? FOTO: ERLEND ASTAD LORENTZEN / HI ?? ØKER: – Det er nå registrert observasjo­ner langs hele kysten, fra Kristiansa­nd til Hammerfest, og antallet øker for hver dag som går, sier havforsker Tone Falkenhaug.
FOTO: ERLEND ASTAD LORENTZEN / HI ØKER: – Det er nå registrert observasjo­ner langs hele kysten, fra Kristiansa­nd til Hammerfest, og antallet øker for hver dag som går, sier havforsker Tone Falkenhaug.
 ?? FOTO: ERLING SVENSEN / HI ?? FLYTER NORDOVER: Perlesnorm­aneten er fryktet ettersom den kan drepe ned store mengder fisk.
FOTO: ERLING SVENSEN / HI FLYTER NORDOVER: Perlesnorm­aneten er fryktet ettersom den kan drepe ned store mengder fisk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway