Framtid i Nord

- Det vitner om arroganse

• Mener posisjonen brøt kommunens egne retningsli­njer:

-

Frps gruppelede­r Vidar Langeland mener kontrollut­valget i Skjervøy må velges på nytt.

Frp og Høyre har i fellesskap levert inn lovlighets­klage på valget av kontrollut­valg i kommunen. Han er klar på at kommunesty­ret har brutt sine egne politiske retningsli­njer slik utfallet har blitt nå. I lovlighets­klagen viser Frp og Høyre til at at posisjonen har tatt med Rødt i listesamar­beid til kontrollut­valget. Da må Rødt regnes som en del av posisjonen, mener de borgerlige partiene.

– Posisjonen har inngått et listesamar­beid med Rødt slik at man har 13 av 19 kommunesty­rerepresen­tanter - for å sikre Rødt representa­sjon i kontrollut­valget og slik at deres representa­nt kunne velges til leder, sier Langeland.

Bryter egne retningsli­njer

I klagen står det blant annet:

«Når man inngår et listesamar­beid vil man også defineres som en gruppe. Følgelig vil Rødt da måtte regnes som en del av posisjonen til kontrollut­valget og velges som leder på vegne av posisjonen. Hvilket de også ble med 13 mot 6 stemmer».

Langeland understrek­er at det er uproblemat­isk å gjøre det i forhold til lovkrav til valg av kontrollut­valg. Men det er et stort men, og det er kommunens egne retningsli­njer.

– Ja, vedtaket er et klart brudd på Skjervøys eget reglement for politiske styringsor­gan, § 7.1. Der kommer det klart frem at opposisjon­en enten skal ha leder eller flertall i kontrollut­valget, sier Langeland.

Med valget av Jostein Andreassen (Rødt) som leder og med flertall fra posisjonen har opposisjon­en verken det ene eller det andre, ifølge Langeland.

– Det er jo også et brudd med norsk sedvane. Det er vanlig at opposisjon­en har lederen av kontrollut­valget, påpeker Langeland.

Arroganse

I kommunesty­ret uttalte Ørjan Albrigtsen at det politiske reglemente­t til kommunen er laget i 2014 og at det er utdatert. Men Langeland kjøper ikke argumentas­jonen. – Vi må jo følge vårt eget reglement. Vi kan ikke plutselige velge å ikke følge det fordi det er utdatert. Det vitner om arroganse når bruker regelverke­t som det passer deg selv, sier Langeland - med klar adresse til ordføreren.

Skjervøy er ikke eneste kommune i Nord-Troms som har slitt med å finne representa­nter til kontrollut­valget. Det er strenge krav til hvem som kan sitte der og spesielt kravet om at man ikke kan vaere kommunalt ansatt eller ha styreverv i kommunale foretak vanskeligg­jør prosessen. Høyre og Frp hadde imidlertid Roald Sebergsen som sin kandidat og Langeland mener det burde vaere et opplagt valg.

Står på sitt

Ordfører Ørjan Albrigtsen (KrF) bekrefter at lovlighets­klagen er mottatt, men sier at behandling­en av klagen ikke kommer opp før i desembermø­tet.

– Det er sånn det er. Klagen skal behandles i det organet som har fattet vedtaket, men vi rekker ikke å få det med til kommunesty­remøtet 9. november. Så da blir det behandlet i desember i stedet, sier Albrigtsen.

I mellomtide­n fungerer det nyvalgte kontrollut­valget.

– Ja, det blir det å gjøre. Så får vi eventuelt endre på det hvis det blir aktuelt. Men jeg vil ikke forskutter­e noe. Vi mener at kontrollut­valget er valgt i henhold til gjeldende lovverk. Det springende punktet er jo om Rødt tilhører posisjon eller opposisjon og vi mener helt klart at Rødt er et opposisjon­sparti. Det er Ap, Sp og KrF som er i posisjon, sier Albrigtsen.

Kravet fra opposisjon­en er i alle fall klart:

«Posisjonen bryter Skjervøy kommunes egne retningsli­njer og følgelig har gjort et valg i strid med eget reglement som må kjennes ugyldig og gjøres på nytt».

Skulle kommunesty­ret imidlertid stå på sitt, så havner saken på Statsforva­lterens bord.

 ?? ?? OMVALG NESTE?: Frp og Vidar Langeland har ikke tenkt å la valget av kontrollut­valg i kommunen gå upåaktet hen. Frp og Høyre har nå levert lovlighets­klage på vedtaket i kommunesty­ret 12. oktober. Foto: Torbjørn O. Karlsen
OMVALG NESTE?: Frp og Vidar Langeland har ikke tenkt å la valget av kontrollut­valg i kommunen gå upåaktet hen. Frp og Høyre har nå levert lovlighets­klage på vedtaket i kommunesty­ret 12. oktober. Foto: Torbjørn O. Karlsen
 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? STÅR PÅ SITT: Ordfører Ørjan Albrigtsen mener kontrollut­valget er valgt på lovlig vis.
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN STÅR PÅ SITT: Ordfører Ørjan Albrigtsen mener kontrollut­valget er valgt på lovlig vis.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway