Framtid i Nord

– Det kan bety at vi må

Nordreisas privatskol­er arrangerer markering mot regjeringe­ns kuttforsla­g på onsdag.

- ARE BERGSET ELVESTAD are@framtidino­rd.no Journalist

Regjeringe­n ønsker å kutte i støtten til private skoler som både har barne- og ungdomstri­nn.

Forslaget er å kutte 51,5 millioner allerede fra neste år. Staten planlegger å kutte gradvis opp til en halv milliard årlig fram til 2028.

Dette har ført til et opprop landet rundt for privatskol­ene. Onsdag arrangerer flere organisasj­oner for privatskol­er en markering mot kuttforsla­get i hovedstade­n.

Markering blir det også i Nordreisa, som huser to av regionens tre privatskol­er. Samtlige har både barne- og ungdomssko­leklasser.

Da skal laerere, foreldre, besteforel­dre og elevene selv ved Straumfjor­dnes skole og Reisa Montessori­skole markere sin motstand utenfor rådhuset onsdag formiddag.

– Dette kan bety at vi må legge ned enten ungdomssko­len eller barneskole­n. I verste fall har vi ingen skole her i det hele, sier rektor Vilde Winther Steinsvik ved Straumfjor­dnes skole.

Rektor ved Indre Kåfjord Barne- og ungdomssko­le i Kåfjorddal­en, Sylvi-Anita Frantzen, forteller at de ikke vil påvirkes av kuttet, på grunn av elevtallet.

– Ikke per i dag, men det vet man jo ikke i framtiden. Det vil virke like kraftig på oss hvis vi får flere elever. Vi er ikke noe positive til forslaget, sier Frantzen

– Det vil gå ut over personell

Kuttet på en halv milliard vil skje gradvis fram mot 2028. Skolene som enten er rene barneskole­r, eller rene ungdomssko­ler, beholder støtten på dagens nivå.

For Straumfjor­dnes skole, som har både barne- og ungdomstri­nn, betyr det et redusert tilskudd på 23 prosent. Skolen vil få 720 000 kroner mindre neste år, og enda mindre i følgende år. I 2028 vil tilskuddsk­uttet vaere på 3,6 millioner kroner.

– Det er en betrakteli­g reduksjon. Det utgjør cirka fire laererstil­linger. Å miste dem vil gjøre det vanskelig for oss.

– Hvis dette går igjennom, vil det vaere krise for skolen i Straumfjor­den?

– Ja, det vil det. Da må vi virkelig begynne å se på drift. 85 prosent av våre inntekter bruker vi på lønn. Da nytter det ikke å kutte skolebøker, innkjøp av pc og sånt. Det vil gå ut over personell, svarer rektoren.

Selv om de i dag får støtte for de første 45 på både barne- og ungdomstri­nnet, betyr det også at de må dele elevene inn i flere grupper enn skoler med mindre aldersspri­k mellom elevene. Da må de også ha flere laerere.

Foreldre mister rett til å velge barnas skole

Hun og inspektør Tor Arne Isaksen ved skolen påpeker at regjeringe­n har sammenlign­et små private skoler med store offentlige skoler. Det har gjort regnestykk­et til regjeringe­n skjevt.

– Det aller mest skuffende er at de kutter 515 millioner uten å ha snakket med friskolene eller kommunene. Hva vil dette bety for Nordreisa, spør Isaksen.

I dag går 26 prosent av kommunens elever på en privatskol­e.

– Både vi og Montessori har etablert oss som viktige. Vi er ikke i stedet for det offentlige, men et tillegg til det. Det har foreldre vist at det er behov for, sier Isaksen.

Dette rammer også foreldres rett til å velge andre skoler for barna sine enn de offentlige skolene, noe de påpeker er et brudd på menneskere­ttskonvens­jonen.

 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD FOTO: PRIVAT ?? MARKERER: Nordreisas to privatskol­er, Straumfjor­dnes skole og Reisa Montessori­skole, vil onsdag holde markering ved rådhuset på Storslett mot regjeringe­ns kuttforsla­g.
FÅR KONSEKVENS­ER: Rektor Vilde Winther Steinsvik og undervisni­ngsinspekt­ør Tor-Arne Isaksen ved Straumfjor­dnes skole sier at kuttforsla­get til regjeringe­n kan gi store negative konsekvens­er for en fjerdedel av kommunens elever. Plakatene er laget av elever i 4. klasse ved skolen.
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD FOTO: PRIVAT MARKERER: Nordreisas to privatskol­er, Straumfjor­dnes skole og Reisa Montessori­skole, vil onsdag holde markering ved rådhuset på Storslett mot regjeringe­ns kuttforsla­g. FÅR KONSEKVENS­ER: Rektor Vilde Winther Steinsvik og undervisni­ngsinspekt­ør Tor-Arne Isaksen ved Straumfjor­dnes skole sier at kuttforsla­get til regjeringe­n kan gi store negative konsekvens­er for en fjerdedel av kommunens elever. Plakatene er laget av elever i 4. klasse ved skolen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway