Framtid i Nord

Mer Lego-spenning i vente for 29 påmeldte lag

Rundt 300 barn og ungdom deltar på First Lego League på Skjervøy lørdag.

- TORBJØRN O. KARLSEN torbjorn@framtidino­rd.no 926 64 354

Førstkomme­nde lørdag, 11. november, går nemlig First Lego League av stabelen på Skjervøy. Fjorårets utgave beskriver prosjektle­der Odin Svisdal som en suksess, og han har ikke noe mindre tro på årets versjon.

– Vi er på samme nivå som i fjor når det gjelder deltakelse, med 29 lag og rundt 300 elever totalt. Jeg må si at jeg er utrolig stolt over at vi får til å tilby en sånn konkurrans­e i NordTroms, sier Svisdal.

Skandinavi­sk finale

For det er en konkurrans­e - i alle fall for aldersgrup­pen 10 16 år. De konkurrere­r i Challenge-delen av First Lego League, mens de yngre - fra 6–9 år deltar i Explore. I sistnevnte er konkurrans­emomentet tonet ned.

– First Lego League gir ungene mulighet til å tilegne seg kunnskap som blir viktig i fremtiden. De kommer til å ha en helt annen arbeidshve­rdag enn den vi kjenner i dag - der man må forholde seg til teknologi i absolutt alle naeringer og yrker. Og vi ser at dette er noe som engasjerer voldsomt, sier Svisdal.

Svisdal har fått med seg lag fra både Nordreisa, Lyngen og Kåfjord - i tillegg til Skjervøy. For de eldste deltakerne handler det altså om å kvalifiser­e seg til skandinavi­sk finale, i Mo i Rana i desember. To lag kvalifiser­er seg til Rana-finalen fra Skjervøy.

– Vi er glade for at store deler av regionen er med. Vi ønsker å favne om hele Nord-Troms. Så er det nok noen som har ambisjoner om å komme til den skandinavi­ske finalen, mens andre syns det er ambisiøst nok å delta her. Det er også endel av prosjektet - å finne ambisjonsn­ivået for laget, sier prosjektle­deren, som sier årets FLL-tema er kunst og kultur.

– Det som er spennende er at problemsti­llingen i FLL i år er lik - enten du er på Skjervøy, i Houston eller i Rio.

Bevis for moro

Og for de eldste handler det ikke bare om selve robotkonku­rransen - som tradisjone­lt er den mest iøynefalle­nde delen av First Lego League.

– Challenge-konkurrans­e er fordelt på flere ting. Blant annet handler det om å levere en presentasj­on i kjerneverd­ier. Da skal man for eksempel kunne bevise at man har hatt det artig underveis. Det er viktig å ha en bevisst holdning til hva som gjør at det man holder på med er moro. Og selvsagt hva som er utfordrend­e. Skal man drive med innovasjon og problemløs­ning så er det høye topper og dype daler, sier Svisdal.

Vitenshow

Happeninge­n i idrettshal­len på Skjervøy blir selvsgat en opplevelse for de rundt 300 deltakerne. Men Svisdal understrek­er at arrangemen­tet er åpent for alle.

– Ja, det er det. Det blir full rulle fra morgenen til langt ut på ettermidda­gen. Det er kafedrift hele dagen og så kommer også Vitensente­ret for å ha vitenshow. Vi har rundt 100 frivillige i sving og starter riggingen på torsdag, sier prosjektle­deren.

Og selv om Lego naturlig nok står i sentrum for aktivitete­ne i idrettshal­len, så understrek­er Svisdal følgende:

– Hovedfokus­et vårt er ikke så mye å bygge Lego, men å bruke Lego til å bygge barn.

 ?? FOTO: ANNE MARTINE BROX-ANTONSEN ?? DELTAKERE FRA FIRE KOMMUNER: Skjervøy er også i år vertskap for i alt 29 lag fra Skjervøy, Nordreisa, Lyngen og Kåfjord.
FOTO: ANNE MARTINE BROX-ANTONSEN DELTAKERE FRA FIRE KOMMUNER: Skjervøy er også i år vertskap for i alt 29 lag fra Skjervøy, Nordreisa, Lyngen og Kåfjord.
 ?? FOTO: ANNE MARTINE BROX-ANTONSEN ?? STOR DAG: Prosjektle­der Odin Svisdal gleder seg til å fylle idrettshal­len på Skjervøy med rundt 300 elever - akkurat som i fjor, da dette bildet ble tatt.
FOTO: ANNE MARTINE BROX-ANTONSEN STOR DAG: Prosjektle­der Odin Svisdal gleder seg til å fylle idrettshal­len på Skjervøy med rundt 300 elever - akkurat som i fjor, da dette bildet ble tatt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway