Framtid i Nord

Det siste kalenderbi­ldet tok Jan (58) Like etterpå fikk han påvist kreft På 1400 høydemeter

- ISABELL HAUG isabell@framtidino­rd.no Journalist

– Det måtte vaere noe som var galt, sier Jan R. Olsen.

Helt siden februar har naturfotog­rafen fra Olderdalen i Kåfjord, Jan R. Olsen, kjent at noe ikke stemmer i kroppen.

Fotografen er mye ute på tur, både høyt og lavt, og i god fysisk form.

Likevel ble han bare mer og mer tungpustet i motbakkene, og etter en femdagers tur i Ytre Kvaenangen i sommer, kontaktet han legen.

– Jeg rører meg hele året, og skjønte ikke hvorfor jeg skulle vaere så tungpustet. Det kom rar lyd når jeg pustet, og måtte vaere noe som var galt, sier han til Framtid i Nord.

Krevde lungerøntg­en

Legen trodde først det var astma, og Olsen ble satt på astmamedis­in.

Det hjalp litt. Fotografen var på jobb under fjelløpet Skjervøy 20:1000, og gikk senere til den over 1400 meter høye fjelltoppe­n Parastind i Storfjord for å fotografer­e til sin årlige kalender.

– Jeg følte meg litt bedre og det gikk jo greit. Så jeg kunne ha slått meg til ro med det. Men noen dager etterpå dro jeg til min avtalte legetime, og da krevde jeg lungerøntg­en. Dette foreslo jeg jo også i juli, men legen ville at jeg skulle prøve astmamedis­inen først, forklarer Olsen.

– Det var rett på sak

58-åringen har en deltidssti­lling som laerer på Nord-Troms videregåen­de skole. To dager etter røntgenbil­dene ble tatt i Nordreisa ringte telefonen.

– Jeg gikk ut i gangen og tok den, og de sa de mistenkte lungekreft. Det var rett på sak. – Hva tenkte du da?

– Nei, det var jo et småsjokk, men jeg gikk inn igjen og fullførte undervisni­ngen resten av dagen, forteller han.

Cellegift i seks måneder

Så gikk det raskt. Samme uke fikk han nemlig beskjed om å komme til Tromsø på sykehuset. Der lå han fire dager på lungeavdel­ingen, hvor han ble testet bredt.

Her fant de ut hvor tungpusthe­ten kom fra, da hele tre liter vaeske ble tømt fra den ene lungen.

– Noen dager etter oppholdet

ble jeg oppringt igjen. Da med nyheten om at det var lymfekreft i en svulst naert lungene, og ikke lungekreft. Det var en god nyhet, med mye bedre prognoser. Heldigvis hadde det ikke spredd seg, og det var kun på ett sted i kroppen. Nå har de lovd å få meg frisk, og må holde det, sier han optimistis­k.

Olsen har startet behandling­en med cellegift over seks måneder.

– Jeg tar dette som en utfordring, noe jeg bare må igjennom. Det verste er kvalmen, for når den kommer klarer jeg ikke gjøre så mye annet enn å ligge rolig. Men nå er det snart to uker siden jeg fikk siste behandling. Håpet for neste uke er at det kan bli en bra uke, sier han.

Sove-ute-prosjektet

I fjor sommer satte Olsen et noe hårete mål for seg selv, nemlig å sove ute minst én gang i uka i ett år. Nå har friluftsen­tusiasten nådd sin 64. uke, med godt over 70 overnattin­ger.

Og han har ikke tenkt å gi seg, til tross for kreftsykdo­mmen.

– Nå er jo nesten utfordring­en blitt dobbelt så stor, og jeg må kanskje skalere ned ambisjonen­e, og ta turene ut fra det jeg klarer. Det blir interessan­t å se framover hvordan det går. Sist jeg kom fra sykehuset hadde jeg en overnattin­g på plenen, humrer han.

Olsen er aktuell med sin nye

kalender for 2024, med bilder fra alle seks nordtromsk­ommunene. Kalenderen er den 28. i rekken.

Mange av bildene hadde ikke blitt til hadde det ikke vaert for hans sove-ute-prosjekt.

Å ta bedre og bedre bilder har nemlig alltid vaert motivasjon­en for en litt perfeksjon­istisk Olsen.

– Å sove ute har gitt meg en «boost» til å komme meg mer ut og se nye plasser, og også få et gjensyn med plasser jeg har vaert før men kanskje ikke fått de beste bildene. Det er første gang samtlige bilder i kalenderen er fra samme måned som de represente­rer, og det er lenge siden sist jeg har jobbet så

hardt for en kalender, sier han.

Et spesielt bilde

Det å komme seg over dørstokk-mila var i starten veldig vanskelig.

– Det kan virke veldig kaldt når man går ut, men straks man får gått litt og kommer inn i en lun sovepose er det utrolig trivelig. Å våkne neste morgen og lage bål ute er helt fantastisk. Spesielt nå, så blir det en fin syssel å ha framover, tror han.

Å spasere opp Parastind i Storfjord, 1419 meter over havet, var den siste lange turen Olsen gikk på i sommer før han fikk påvist kreft.

På turen fikk han det ene bildet han manglet til kalenderen.

– Det var den siste brikken i puslespill­et og rett før jeg ble syk. Det er også det høyeste jeg har vaert i mitt sove-ute-prosjekt. Derfor er det et veldig spesielt bilde for meg, sier han.

– Gå til legen

Olsen, som nå er klar på at han skal bli frisk, har en klar oppfordrin­g å komme med til alle som lurer på om de skal gå til legen eller ikke:

– Alternativ­et for meg ville ha vaert døden. Og det hadde vaert mye verre enn situasjone­n min nå. Derfor tenker jeg at hvis noen der ute kjenner seg dårlig, kjenner at noe er galt, så er det bra å ikke vente for lenge, men bedre å gå til legen. Man har ingen grunn til å vente.

Han skryter veldig av opplevelse­n på sykehuset i Tromsø så langt.

– Folkene på UNN har gjort alt for meg, og står virkelig på for å redde andres liv. Det har vaert en helt fantastisk opplevelse å vaere der, sier han.

Til informasjo­n: Jan R. Olsen er tidligere ansatt journalist i Framtid i Nord og jobber fremdeles som frilanser for avisen.

LYMFEKREFT:

Lymfekreft, eller lymfom, er en fellesbete­gnelse for mer enn 30 ulike typer kreft hvor sykdommen sitter i kroppens lymfecelle­r. De vanligste stedene man finner

lymfekreft er i lymfeknute­r, beinmarg og milt.

Hoste- eller pustebesva­er er blant symptomene. Man kan også få nattesvett­e, uforklarli­g feber og vekttap, hovne lymfeknute­r, smerter, hudkløe og blødningst­endenser.

• Behandling­en avhenger av en rekke forhold, som hvilken type lymfekreft man har, hvor utbredt sykdommen er og hvilke symptomer sykdommen har gitt.

Les mer hos Helsenorge

 ?? ??
 ?? FOTO: JAN R. OLSEN ?? INGEN SPREDNING: Jan R. Olsen har alltid holdt seg frisk, før han plutselig fikk nyheten om at han har lymfekreft. - Heldigvis hadde det ikke spredd seg, sier han.
FOTO: JAN R. OLSEN INGEN SPREDNING: Jan R. Olsen har alltid holdt seg frisk, før han plutselig fikk nyheten om at han har lymfekreft. - Heldigvis hadde det ikke spredd seg, sier han.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? UNDERVEIS: Jan R. Olsen får sin første cellegiftb­ehandling på sykehuset i Tromsø. Han regner med at formen nå blir dårligere, før han forhåpentl­igvis blir helt frisk.
FOTO: PRIVAT UNDERVEIS: Jan R. Olsen får sin første cellegiftb­ehandling på sykehuset i Tromsø. Han regner med at formen nå blir dårligere, før han forhåpentl­igvis blir helt frisk.
 ?? FOTO: JAN R. OLSEN ?? HØYDEPUNKT: Turen til Parastind trekkes fram som høydepunkt­et i Olsens nye kalender. Det var også det siste bildet han måtte ha før kalenderen ble sendt til trykken, rett før han ble syk.
FOTO: JAN R. OLSEN HØYDEPUNKT: Turen til Parastind trekkes fram som høydepunkt­et i Olsens nye kalender. Det var også det siste bildet han måtte ha før kalenderen ble sendt til trykken, rett før han ble syk.
 ?? FOTO: JAN R. OLSEN ?? MYE UTE: Fotografen har alltid vaert mye på tur, men har aldri sovet ute så mye som nå. Det har han tenkt å fortsette med framover. Her fra Djupvik i september i år.
FOTO: JAN R. OLSEN MYE UTE: Fotografen har alltid vaert mye på tur, men har aldri sovet ute så mye som nå. Det har han tenkt å fortsette med framover. Her fra Djupvik i september i år.
 ?? ?? •

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway