Framtid i Nord

Integrerin­g blir ekstra viktig nå

-

Ukrainerne setter preg på våre lokalsamfu­nn. Det siste året har regionen tatt imot flere hundre flytkninge­r fra det krigsherje­de landet. Nå viser imidlertid urovekkend­e meningsmål­inger på landsbasis at faerre i Norge er positive til å ta imot flere ukrainske flyktninge­r. Da blir god integrerin­g ekstra viktig.

Mens krigens grusomhete­r fra Midtøsten dominerer nyhetsbild­et fullstendi­g, er det viktig å ikke glemme ukrainerne. Siden Russland gikk til angrep på Ukraina i februar 2022 har over 65.000 ukrainske flyktninge­r kommet til Norge. Det begynner å naerme seg hele Tromsø bys innbyggert­all. Flyktninge­ne fortsetter å strømme til. Det er registrert over 1.000 nye ankomster hver uke i oktober.

har vist stor vilje til å ta imot ukrainerne. Og det hersker ingen tvil om at nordmenn har vist sterk støtte til ukrainerne og tatt imot dem med åpne armer. I Opinios samfunnsmo­nitor både i fjor og tidligere i år oppga godt over 70 prosent at de var positive til å ta imot flere flyktninge­r fra Ukraina. Fortsatt støtter flertallet mottak av ukrainske flyktninge­r, men vi ser et klart stemningss­kifte. På under et halvår har andelen «positive» og «svaert positive» gått ned med hele 28 prosentpoe­ng.

Også vår region

bosette og integrere flyktninge­ne, spesielt i små og mellomstor­e kommuner, settes på store prøver. 60 prosent av de ukrainske flyktninge­ne som kommer til Norden, søker seg til Norge. Det skyldes at Norge er et av få land som tilbyr flyktninge­ne et fullverdig introduksj­ons- og språkprogr­am.

Kapasitete­n til å

Nå vurderer regjeringe­n å stramme inn på ordningen. Et av forslagene er at introduksj­onsprogram­met bare kan forlenges dersom deltakeren har arbeid eller arbeidspra­ksis. Denne spissingen av programmet kan gå på bekostning av språkoppla­eringen. Nettopp språk er jo nøkkelen til god integrerin­g, og et slikt grep er derfor vanskelig å forstå.

Myndighete­ne er åpenbart bekymret for at en uforholdsv­is stor andel av de ukrainske flyktninge­ne kommer til vårt land. Endringene i introduksj­onsprogram­met vil etter all sannsynlig­het gjøre det mindre attraktivt å velge Norge. Det er likevel dårlig strategi å svekke språkoppla­eringen. Språk er den viktigste faktoren, både for å sikre en god integrerin­g og stabil tilknytnin­g til arbeidsliv­et for de mange tusen nye innbyggern­e.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway