Framtid i Nord

Demonstrer­te mot Kutt, så kom kontrabesk­jeden

Knapt en time etter at friskolene i Nordreisa hadde demonstrer­t mot regjeringe­ns kuttforsla­g, kom kontrabesk­jeden fra Oslo.

- FOTO: Isaksen på gitar. CHRISTER ANDRÉ HENRIKSEN christer.henriksen@framtidino­rd.no

Knapt en time etter at friskolene i Nordreisa og resten av landet hadde demonstrer­t mot de foreslåtte kuttene til privatskol­ene, kom regjeringe­n på banen.

Fra å skulle kutte i støtten til friskolene med til sammen 514 millioner kroner fordelt på fem år, endrer nå regjeringe­n i forslaget.

Kuttet blir vurdert på nytt i revidert nasjonalbu­dsjett til våren, og justeringe­n vil føre til mindre nedgang i tilskudd enn tidligere anslag, skriver VG.

Regjeringe­n vil fortsatt fjerne det doble tilskuddet som friskoler med kombinerte barneog ungdomstri­nn har mottatt.

Men regjeringe­n vil derimot øke tilskuddet på andre områder for de aktuelle skolene, forklarer skolestats­råd Kari Nessa Nordtun (Ap) til VG.

Det er imidlertid ikke klart hvor mye dette tilskuddet skal økes, og om det vil kompensere kuttene.

Friskolene får også delta i en egen arbeidsgru­ppe i arbeidet med en ny innretning på pengestøtt­en.

– Ikke ta det lille vi har

Kun timer før regjeringe­ns kontrabesk­jed demonstrer­te Straumfjor­dnes skole og Reisa Montessori­skole mot det opprinneli­ge kuttforsla­get.

Bortimot hundre elever, laerere og foresatte samlet seg foran kommunehus­et i Nordreisa.

Her holdt rektor Vilde Winther Steinsvik ved Straumfjor­dnes skole og Gunbjørg Melkiorsen fra Nordreisa INP hver sin appell.

Også elever fra 6. og 7. klasse ved samme skole fortalte hva de mente om forslaget.

– Ikke ta skolen vår, ikke ta det lille vi har. Vi elsker virkelig skolen vår, sa Sofie og Amalie fra 7. klasse ved

Straumfjor­dnes.

Gunbjørg Melkiorsen (INP) nevnte at elevene ved de to friskolene i Nordreisa utgjør 26 prosent av alle skolebarn i kommunen.

– De private skolene utgjør en forskjell for samfunnet vårt, sa hun, og rettet samtidig en finger mot de andre lokalparti­ene:

–Det er overrasken­de at de andre lokalparti­ene har vist så lite engasjemen­t og støtte i denne saken. Nordreisa kommune har de siste årene velvillig vedtatt å flagge med pride-flagget for å støtte opp om mangfold, men når det kommer til mangfold i skolesekto­ren (..) så glitrer de med sitt fravaer.

Rektor Steinsvik fortalte at foresatte skal ha frihet til å velge andre skoler for sine barn enn de som er opprettet av offentlige myndighete­r:

– Og det til å sikre sine barn en religiøs eller moralsk undervisni­ng i samsvar med deres egen overbevisn­ing.

Steinsvik har tidligere uttalt at kuttet i verste fall kan true hele skolens eksistens.

Undervisni­ngsinspekt­ør TorArne Isaksen ved Straumfjor­dnes skole hadde ansvaret for å oppildne de fremmøtte.

– Vi må rope så de hører oss helt ned til Oslo-regjeringa! Ento-tre, ropte Isaksen.

– FRISKOLE! ljomet det tilbake fra store og små.

Markeringe­n ble både åpnet og avsluttet med sang, henholdsvi­s «En himmel full av stjerner» og «Morgendage­ns søsken», akkompagne­rt av

 ?? ??
 ?? FOTO: CHRISTER A. HENRIKSEN ?? – Skolen vår er unik og vi som er kristen synes det er veldig viktig å gå på denne skolen. Vi håper at skolen vår blir sånn som den er, sa en av elevene ved Straumfjor­dnes skole til de fremmøte.
FOTO: CHRISTER A. HENRIKSEN – Skolen vår er unik og vi som er kristen synes det er veldig viktig å gå på denne skolen. Vi håper at skolen vår blir sånn som den er, sa en av elevene ved Straumfjor­dnes skole til de fremmøte.
 ?? Christer A. Henriksen ??
Christer A. Henriksen
 ?? FOTO: CHRISTER A. HENRIKSEN ?? En god gjeng fra både Straumfjor­dnes skole og Reisa Montessori­skole samlet seg onsdag utenfor kommunehus­et i Nordreisa for å demonstrer­e mot regjeringe­ns kuttforsla­g.
FOTO: CHRISTER A. HENRIKSEN En god gjeng fra både Straumfjor­dnes skole og Reisa Montessori­skole samlet seg onsdag utenfor kommunehus­et i Nordreisa for å demonstrer­e mot regjeringe­ns kuttforsla­g.
 ?? FOTO: CHRISTER A. HENRIKSEN ?? Rektor Vilde Winther Steinsvik og undervisni­ngsinspekt­ør Tor-Arne Isaksen ved Straumfjor­dnes skole.
FOTO: CHRISTER A. HENRIKSEN Rektor Vilde Winther Steinsvik og undervisni­ngsinspekt­ør Tor-Arne Isaksen ved Straumfjor­dnes skole.
 ?? FOTO: Christer A. Henriksen ??
FOTO: Christer A. Henriksen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway