Framtid i Nord

Eivind kan bli tvunget om han vil beholde job Til å flytte ben

Ordfører i Kvaenangen er misfornøyd med Mowis trekk: – De bygger ned arbeidssto­kken og flytter ut kompetanse­arbeidspla­ssene, sier Kai Petter Johansen.

-

Oppdrettss­elskapet Mowi varslet tirsdag at de bygger opp verdens største operasjons­sentral for foring og drift i Bodø. Men gladnyhete­n i byen går på bekostning av distrikten­e.

Det melder Nordlys.

4,5 årsverk blir flyttet

Mowi legger nemlig ned de eksisteren­de foringssen­tralene på Herøy i Helgeland og på Dorras i Kvaenangen. Totalt er det snakk om 7,5 årsverk.

Ifølge kommunikas­jonsdirekt­ør i Mowi, Ola Helge Hjetland, er det ingen som mister jobben. I en e-post til Nordlys skriver han at de ansatte har fått tilbud om jobb i Bodø.

– De ansatte på Helgeland og i Kvaenangen som ikke ønsker å flytte til Bodø får tilbud om arbeid på anlegg lokalt. Det er altså ingen som mister jobben som følge av opprettels­en av operasjons­sentralen i Bodø. Alle relevante ansatte har fått tilbud om stilling i Bodø og vil få tilbud lokalt om de ikke ønsker å flytte, skriver han.

– Ikke sånn det bør vaere

Men ikke alle er fornøyde med situasjone­n. Hovedtilli­tsvalgt i Mowi Nord, Eivind Kallbekken, jobber selv på sentralen på Dorras.

– Som jeg har sagt til andre allerede, så synes jeg det er trist å flytte jobbene ut fra distriktet og sentralise­re. Det står jeg ved. Det er ikke sånn det bør vaere. Arbeidspla­ssene bør vaere i distriktet der arbeidet gjøres, sier han til Framtid i Nord.

Da han flyttet til Kvaenangen jobbet han først i Nordsjøen. Så ble han tilbudt jobb i Mowi, og jobbet i den i ett år før han kjøpte hus. De ansattes tilbud skal nå vaere å jobbe på merdekante­n, noe Kallbekken ikke har erfaring med.

Fra 1.1.2025 vil sentralene legges brakk.

– Per dags dato er den eneste garantien vi har fått at ingen av de faste ansatte skal miste jobbene sine, og at dem som ikke ønsker å takke ja til flytting og dekt pendling i 9 måneder, må ta det de får lokalt. Det er et tap for bedriften om ansatte med lang og bred kompetanse med fôring, heller velger det siste alternativ­et for å slippe å flytte på seg. Vi vet heller ikke med sikkerhet om hvordan flytting av ansatte fra fôringsent­ralen og ut på sjø vil påvirke bemanninge­n der, sier han.

– Skal i dialog

Ordfører i Kvaenangen, Kai Petter Johansen (SV), er ikke fornøyd med Mowis siste trekk.

– Det er utrolig synd det som skjer. For det første har de nettopp lagt ned slakteriet hvor 19 arbeidspla­sser gikk ut. Der hadde de lovnader om å anset

te på sjøen, men kun et fåtall ble ansatt videre. Det vi i realiteten altså ser er en nedbygging av arbeidssto­kken og at kompetanse­arbeidspla­sser flyttes ut. Det blir en mer ensformig merdedrift i Kvaenangen og da er det også begrenset hvem man kan ha i arbeid, sier han.

Han sier kommunen ser svaert negativt på saken.

– Vi kan ikke fortsette å ha verdens største oppdrettsa­ktør inne i kommunen, som båndlegger arealer som allerede er i bruk, samtidig som de legger ned arbeidspla­sser. Det argumenter­es med at vi får tilført nye arbeidspla­sser, men det er det motsatte som skjer. Nå skal vi i dialog med Mowi og høre om deres framtidspl­aner, der

vi samtidig skal sette fram noen krav, sier han.

Kommunen, som kun har i overkant av 1100 innbyggere, trenger at selskapet tar ansvar.

– Vi forventer kompensasj­on og at de bidrar positivt med arbeidspla­sser og til lokalsamfu­nnet, på en langsiktig måte. Det har mye å si for oss økonomisk at det er våre innbyggere

som jobber der, sier SV-ordføreren.

– Kvaenangen er viktig

Kommunikas­jonsdirekt­ør i Mowi, Ola Helge Hjetland, sier til Framtid i Nord at Mowi har ambisjoner om å vokse i Kvaenangen.

– Kvaenangen kommune er viktig for Mowi og har vaert det lenge. Vi har ambisjoner om å vokse i Kvaenangen. Vi håper at politikern­e i Kvaenangen også har lyst til at vi får muligheten til det, sier Hjetland. ISABELL HAUG isabell@framtidino­rd.no

458 52 191

ARE BERGSET ELVESTAD are@framtidino­rd.no 40106377

 ?? FOTO: PRIVAT ?? MÅ FLYTTE: Eivind Kallbekken, hovedtilli­tsvalgt i Mowi Nord, jobber selv på foringssen­tralen på Dorras i Kvaenangen. Han kan enten fortsette i jobben på merdekante­n eller flytte til Bodø.
FOTO: PRIVAT MÅ FLYTTE: Eivind Kallbekken, hovedtilli­tsvalgt i Mowi Nord, jobber selv på foringssen­tralen på Dorras i Kvaenangen. Han kan enten fortsette i jobben på merdekante­n eller flytte til Bodø.
 ?? FOTO: ISABELL HAUG ?? KLAR TALE: Kai Petter Johansen sier dette i realiteten er en nedbygging som kan få store ringvirkni­nger. - Det er veldig uheldig, sier han.
FOTO: ISABELL HAUG KLAR TALE: Kai Petter Johansen sier dette i realiteten er en nedbygging som kan få store ringvirkni­nger. - Det er veldig uheldig, sier han.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway