Framtid i Nord

Politikern­e på befarin barneskole­n: – Bare å G på rive alt

Etter å ha fått en grundig omvisning på barneskole­n på Skjervøy, var det flere kommunesty­rerepresen­tanter som ble enda mer sikker i sin sak: Hele barneskole­n må rives.

-

Kommunesty­ret i Skjervøy startet dagen med en befaring på Skjervøy barneskole. Anledninge­n var prosessen med å bygge ny barneskole, som kommunen har sjøsatt.

Hele kommunesty­ret fikk en solid gjennomgan­g av forholdene på skolen - med to av skolens ansatte, Silje Westjord og Kristin Bakkehaug Isaksen, som kjentkvinn­er.

Begge to sitter også i kommunesty­ret, for henholdsvi­s Ap og KrF, og kunne vise fram gamle, trange klasserom, nedslitte spesialrom og uhensiktsm­essige løsninger for naer sagt det meste. Kommentare­ne fra politikern­e satt løst og mange godt voksne representa­nter kunne konstatere at ingenting har endret seg siden de selv gikk på skolen.

Rives eller renoveres?

Skjervøy kommune har foreløpig ikke bestemt seg for om hele eller bare deler av den opp mot 70 år gamle skolen skal rives. Men etter befaringen ble det en liten debatt i kommunesty­resalen og her var det flere politikere som sa at befaringen hadde overbevist dem om én ting: Skolen må rives i sin helhet.

– Vi ser at det er uverdige og kummerlige forhold på skolen, så jeg mener at det er bare å rive alt og bygge ny skole, sa KrFs Hanne Marit Jakobsen, som medga at det ikke var noe partiet hadde tatt standpunkt om ennå.

Peder André Amundsen (Sp) hadde litt mer ryggdeknin­g i lokallaget. Både fra talerstole­n og overfor Framtid i Nord var

Amundsen klar i sin sak.

– Etter befaringen i dag så er det ikke noe å lure på. Det å begynne å renovere på det bygget - det er overhodet ikke noe alternativ for oss, sier Amundsen.

Dyrt uansett

Han er klar over at kostnadene med å rive alt og bygge helt nytt er høye, men sier likevel følgende:

– Dyrt blir det uansett. Jeg tror at man kommer til å få en ny regning om noen år når vi likevel må rive og bygge nytt det vi måtte velge å bare renovere nå. Jeg tror vi sparer både tid og penger med å bygge nytt, sier Amundsen.

Bedre med brakkerigg

Skulle man gå får å bygge helt ny skole, så vil man få en byggeperio­de der elever og ansatte må ha midlertidi­g tilholdsst­ed. Amundsen mener det ironisk nok kan bli bedre forhold for alle på skolen i byggeperio­den.

– Ja, de brakkerigg­ene er jo i bedre stand enn dagens skole. Så jeg tror ikke det vil vaere så negativt for noen å vaere i en brakkerigg en periode, sier Amundsen.

Debatten omkring hvorvidt man skal bygge en 1–7-skole eller om man skulle utvide prosjektet til å gjelde 1–10-skole kom også opp - selv om både ordfører Ørjan Albrigtsen og administra­sjonens

representa­nter flere ganger understrek­et at oppdraget fra kommunesty­ret var å utrede en 1–7-skole.

Flere tok imidlertid til orde for at man måtte se på sjansene for å jekke opp prosjektet til å ta for seg hele grunnskole­n.

Med egne øyne

Silje Westjord, som altså både er laerer på barneskole­n og kommunesty­rerepresen­tant for Ap, var én av dem som mente at en 1–10-skole kunne vaere hensiktsme­ssig. Hun var uansett klar på at den barneskole­n Skjervøy har i dag ikke holder mål i det hele tatt.

– Jeg elsker skolen, jeg digger ungene og opplegget rundt skolen. Og jeg er glad i arbeidsmil­jøet mitt. Men rammevilkå­rene våre er under all mulig kritikk. Jeg er veldig glad for at vi fikk gjort denne omvisninge­n, og at alle får se med egne øyne hva vil tilbyr Skjervøy kommunes unge, sa Westjord.

Gammel allerede i 1989

Rektor Kristin Norheim hadde et lite innlegg i skolens foajé før politikern­e trakk tilbake til kommunesty­resalen. Hun regnet med at mange av politikern­e kunne se at ikke så mye hadde endret seg de siste 30–40 årene på skolen.

– Vi venter veldig på å få noe på nytt. Klasserom holder ikke

dagens målestokk. Det ser dere. Vi greier ikke holde kvaliteten på undervisni­ngen. Det er mange ting som ikke er godkjent i det hele tatt, sier Norheim, som ble ansatt på skolen i 1989.

– Allerede da var skolen gammel, sier Norheim.

Helt ny skole

– Hva har en slik befaring å si for de vedtakene som politikern­e etter

hvert skal gjøre?

– Det er nå engang slik at man får et bilde av virkelighe­ten. De fleste av politikern­e har vaert foreldre her og kjenner til forholdene. Det viktigste for meg er at man ser helheten og at vi får en skole for morgendage­n, sier Norheim.

– Så du mener det er bare å kjøre inn bulldosern­e og rive hele skolen?

– Jada, det er egentlig det. Så skal vi klare å leve i kummerlige forhold i en byggeperio­de. Vi skal stå han av, så lenge vi vet hva som venter oss når en ny skole er klar, sier Norheim.

 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? KUMMERLIG: Det er ikke vanskelig å forstå at både elever og ansatte ønsker en ny barneskole. Her er det ordfører Ørjan Albrigtsen og Sps Anne Martine Brox-Antonsen som tar en kikk på et av de mer slitte vaskeromme­ne på skolen.
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN KUMMERLIG: Det er ikke vanskelig å forstå at både elever og ansatte ønsker en ny barneskole. Her er det ordfører Ørjan Albrigtsen og Sps Anne Martine Brox-Antonsen som tar en kikk på et av de mer slitte vaskeromme­ne på skolen.
 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? OVERBEVIST: Peder André Amundsen (Sp) lot seg i løpet av skolebefar­ingen overbevise om at skolebygni­ngen må rives i sin helhet.
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN OVERBEVIST: Peder André Amundsen (Sp) lot seg i løpet av skolebefar­ingen overbevise om at skolebygni­ngen må rives i sin helhet.
 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? RIVEKLART?: Frps Vidar Langeland (fra venstre), Rita Mathiesen (SV) og Geir Helgesen (H) var med på omvisninge­n på barneskole­n.
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN RIVEKLART?: Frps Vidar Langeland (fra venstre), Rita Mathiesen (SV) og Geir Helgesen (H) var med på omvisninge­n på barneskole­n.
 ?? ??
 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? NY SKOLE: Rektor Kristin Norheim hadde en liten appell til kommunesty­rerepresen­tantene. Hun mener det haster med ny barneskole på Skjervøy.
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN NY SKOLE: Rektor Kristin Norheim hadde en liten appell til kommunesty­rerepresen­tantene. Hun mener det haster med ny barneskole på Skjervøy.
 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? DÅRLIG STAND: Silje Westjord viser frem en vaklevoren vask på ett av klasseromm­ene på barneskole­n.
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN DÅRLIG STAND: Silje Westjord viser frem en vaklevoren vask på ett av klasseromm­ene på barneskole­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway