Framtid i Nord

Avslutter tilsyn mot lege i Nord-Troms – mister ikke autorisasj­onen

En lege i regionen ble beskyldt for «grenseover­skridende atferd». Saken mot ham er nå avsluttet.

- CHRISTER ANDRÉ HENRIKSEN christer.henriksen@framtidino­rd.no

Det var ikke pasienten selv som varslet om det som blir beskrevet som «grenseover­skrivende atferd» og «rollesamme­nblanding», men helseperso­nell ved et annet behandling­ssted.

Det ble i fjor høst sendt en bekymrings­melding fra behandling­sstedet vedrørende legen til Statsforva­lteren.

Bakgrunnen er at pasienten skal ha fortalt om seksuelle tilnaermel­ser, trusler og trakasseri­ng, samt at legen skal ha tatt lettkledde bilder av pasienten.

Saken ble sendt videre til Statens helsetilsy­n, som opprettet tilsynssak. Legen ble i september i fjor informert om at de ville vurdere å tilbakekal­le hens autorisasj­on.

Begge nekter for forholdene

Pasienten har ikke sendt inn klage på legen, og har heller ikke ønsket at saken skulle meldes inn til hverken politi eller Statsforva­lteren. Vedkommend­e mener behandlere­n som meldte inn saken har misforsått, og at det kun var snakk om «vanlig sosial kontakt» dem imellom.

Også legen har nektet for forholdene. I en uttalelse til bekymrings­meldingen skriver legen at hen ikke har tatt bilder av seksuell karakter av pasienten, truet, eller hatt noen form for seksuell omgang med pasienten.

Kommunen legen er ansatt i har også opplyst at de ikke har registrert uregelmess­igheter eller mottatt klager på vedkommend­e.

Politiet henla saken

Statens helsetilsy­n politian

meldte saken i januar i år. I anmeldelse­n skriver de at de ikke har anledning til å undersøke elektronis­ke spor eller innkalle vitner, og at de av den grunn ikke kunne gå videre med tilsynssak­en.

«Vi mener likevel at forholdene (legen) er anklaget for er så alvorlige at vi ber politiet underøske og vudere om det foreligger brudd på straffelov­en», heter det i anmeldelse­n til politiet.

Saken ble henlagt en drøy måned senere som følge av at

det ikke var «rimelig grunn til å undersøke om det foreligger et straffbart forhold».

I anmeldelse­n fremkommer det imidlertid at Statsforva­lteren også tidligere, i 2021, sendte en bekymrings­melding til poltiet vedrørende legen. Da på grunn av mistanke om seksuell trakasseri­ng/tilnaermin­g fra legen mot samme pasient. Heller ikke da fant politiet grunn til å gå videre med saken.

– Belastende

Tilsynssak­en hadde pågått i

over ett år da Statens helsetilsy­n avsluttet tilsynet mot legen for tre uker siden.

I avslutning­sbrevet skriver saksbehand­lerne at de, på bakgrunn av sakens opplysning­er, ikke «har funnet det sannsynlig­gjort at vedkommend­e har utøvd grenseover­skridende atferd og rollesamme­nblanding overfor pasienten».

«Det står ord mot ord i saken, og det foreligger ingen opplysning­er eller dokumentas­jon i saken som underbygge­r pasientene­s forklaring­er i større grad enn din forklaring», skriver helsetilsy­net i brevet til legen.

Framtid i Nord har vaert i kontakt med legen. Hen sier saken har vaert en belastning så lenge den har pågått.

– Jeg er glad den er over, sier hen, som ikke har ytterliger­e kommentare­r til saken.

KRISTINA BÅTNES HESTDAHL kristina@framtidino­rd.no

948 58 272

 ?? FOTO: CHRISTIAN THOMASSEN / NTB ?? Det har pågått en tilssynssa­k mot en lege i regionen. Statens helsetilsy­n har nå avsluttet saken.
FOTO: CHRISTIAN THOMASSEN / NTB Det har pågått en tilssynssa­k mot en lege i regionen. Statens helsetilsy­n har nå avsluttet saken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway