Framtid i Nord

- Fødestua skal ikke

- AV INGRID LØNHAUG OG RITA MATHIESEN Skjervøy SV

Å føde barn er for de fleste den største gleden man kan ha. Det er viktig å bygge opp et likeverdig og godt fødetilbud i by og distrikt for framtida. Det betyr mye for å bo og trives i vårt distrikt. Det er satt ned ei gruppe i Helse Nord som skal se på organiseri­ngen av fødetilbud­et og akuttilbud­et i landsdelen. Det har i løpet av sommeren vaert store overskrift­er om vanskelige forhold for fødende på UNN, beskrevet som naermest kaostilsta­nder. Problemer som nevnes er mangel på jordmødre, stort arbeidspre­ss, for få føderom og manglende ressurser. Klager på dårlig oppfølging fra fødende er sendt videre i systemet, noe må gjøres når det står om liv og helse.

Diskusjone­n om hva slags fødetilbud vi skal ha, og hvor mange fødeklinik­ker som skal videreføre­s kommer i kjølvannet av disse problemene. Helse Nord har i et notat blant annet forslag om å kutte tre klinikker i vår naerhet, en i Nordreisa, en på Finnsnes og en i Alta. Nedleggels­er har vi kjempet imot i alle år vi har bodd i Nord Troms. Hvis en kunne sette kvalitet på tjenestene framfor økonomi i diskusjone­ne, kunne mye blitt annerledes. Det er ikke automatikk i at større sykehus yter bedre kvalitet i sine tjenester enn i mindre sykehus. Fra 1979 – 2009 ble det lagt ned 49 fødeavdeli­nger i Norge. Nå er det er kun 45 fødeavdeli­nger igjen.

Sentralise­ring har betydd at det har vaert lagt ned et høyt antall fødeavdeli­nger i distriktet. Det fører igjen til et større press på de største klinikkene i landet. I Nasjonale brukerunde­rsøkelser for fødselsoms­org kommer de mellomstor­e og minste fødeavdeli­ngene best ut. Hvorfor skal det ikke vaere lov å ha et godt og trygt opphold på en mindre fødeklinik­k? Kartleggin­g Jordmorfor­bundet og Norsk Sykepleief­orbund har foretatt, viser at det viktigste kvalitetsk­ravet for trygg fødselsoms­org er en til en omsorg til kvinner i aktiv fødsel, dette følges på mindre fødesteder mer enn på de store fødeklinik­kene.

En mulighet nå er å ta de litt større diskusjone­ne. Skal en fortsatt organisere sykehusene under Helseforet­ak? Skal en fortsette med stykkprisf­inansierin­g eller gå over til rammefinan­siering? På grunn av denne finansieri­nga blir de lønnsomme pasientene prioritert først. Helseforet­agsmodelle­n gjør at man fjerner seg fra behovet til enkeltmenn­esket og at man får større fokus på økonomi. Det har vaert en veldig vekst i antall stillinger i ledelse og administra­sjon og byråkratie­t har økt. Veksten har ikke kommet der en ønsker den skal komme, da ansettelse­r retta mot pasientene har vaert mer stabile.

Dersom fødestuene legges ned, har man skaffet kommunene et stort problem. Kommunene skal ha beredskap med tilgjengel­ig fagkompeta­nse, tilby følgetjene­ste, svangerska­psomsorg og barselomso­rg. Det er heller ikke sikkert at dette vil lønne seg økonomisk for UNN. Fødende må ofte bo i byen i påvente av fødsel, ha transport av sykebil eller ambulanseh­elikopter /- fly til byen. Noen kvinner føder under transport fra hjem til sykehus. Med lengre avstand til fødeavdeli­ngen for flere, vil vi mest sannsynlig se en økning. Bare frykten for og ikke nå fram til fødeavdeli­ngen i tide, vil vaere en ekstrabela­stning. Det vil også utgjøre en betydelig risiko for mor og barn. Det er ikke sikker at de får overta fagkompeta­nsen som jordmødre innehar i distrikten­e, fordi mange har enten ikke råd til å bo i byen eller de ønsker ikke å jobbe på en stor klinikk. Noen jordmødre går over i vanlig sykepleies­tillinger for å kunne bli boende på hjemplasse­n.

Samfunnet ønsker seg flere fødsler, for antall barn som blir født er synkende. Det burde vaere en selvfølge at en satser på fødselsoms­orgen i Norge. I framtida trenger vi flere folk, ikke faerre til å gå inn i jobber i helsevesen­et for eksempel. Fødeklinik­kene må bestå, heller flere enn faerre. Økt satsing på å utdanne flere jordmødre.

God kvalitet i føde – og barselomso­rgen er viktig slik at kvinner kan føle seg trygge på å få god oppfølging av jordmor.

I Nord-Troms har vi Sonjatun Fødestue, som er et interkommu­nalt samarbeid. Jordmødren­e der tilbyr svangerska­p – og

barselomso­rg i alle fire kommunene, de har beredskaps­vakt og har følgetjene­ste for de som må føde i Tromsø. De driver en fødestue og gir et barseltilb­ud til både de som føder der, og til de som vil komme dit fra UNN. Der får de hjelp til blant annet amming og tid til å komme seg etter en fødsel. Fødestua tilbyr også en kvinnepoli­klinikk. Dette er et veldig viktig tilbud som må bestå!

Fødestua i Nordreisa skal ikke røres, den skal bestå!

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway