Framtid i Nord

Skal «Jens» flytte på hybel i Tromsø?

- AV STYRET I UTDANNINGS­FORBUNDET NORDREISA OG KLUBBEN VED NORD TROMS VIDEREGÅEN­DE SKOLE

Kompetanse­etaten i Troms og Finnmark fylkeskomm­une sitt forslag til opplaering­stilbud for neste skoleår har nå vaert ute på høring. Nå er det snart fylkespoli­tikerne som skal bestemme elevenes skjebne.

I forslaget fra Kompetanse­etaten i Troms og Finnmark fylkeskomm­une er det foreslått store kutt i opplaering­stilbudet ved NordTroms vgs. Kutt-forslaget rammer ca. 60 elever ved skolen. Kompetanse­etaten vil tilby elevene å fylle opp ledige skoleplass­er i Tromsø. Dette vil bety lang flyttvei og store kostnader for NordTroms ungdommene, men det vil også få konsekvens­er for NordTroms samfunnet. Det var geografisk­e, sosiale og samfunnsme­ssige årsaker som lå til grunn da skoletilbu­det i Troms ble delt i regioner. Fra Burfjord i Nord-Troms er det en 5-timers bussreise til Tromsø.

Etter vårt syn synliggjør Kompetanse­eten verken individ- eller samfunnsme­ssige konsekvens­er i sitt forslag til endringer i opplaering­stilbudene. Heller ikke i sitt svar til saken om kuttene ved skolen i Nordlys (17.okt.) bringer kompetanse­sjef Børre Krudtå inn slike perspektiv­er eller konsekvens­er. Her uttrykkes det at kompetanse­etaten sine forslag bare er ment som baller som «kastes opp i luften». Opplevelse­n av å vaere kasteballe­r i et skole-økonomisk regnskap skaper utrygghet hos ansatte og ikke minst elever. Kompetanse­etaten skal etter vårt syn vaere i posisjon til å formidle et solid kunnskapsg­runnlag for sine vurderinge­r som i neste omgang skal vaere til støtte for politikern­es beslutning­er. Dessverre opplever vi ikke at denne kunnskapen er formidlet så langt.

Vi forstår at etaten må levere forslag til en tilbudsstr­uktur som ligger innenfor de gjeldene økonomiske rammene – men det er likevel mulig for kompetanse­etaten å påpeke de konsekvens­er de foreslåtte kuttene kan få for ungdommene og for regionen.

Elever har rett til et trygt skolemiljø – akkurat nå er det antakelig mange elever og ansatte i Nord-Troms som føler tryggheten er svekket.

Et av kuttforsla­gene ved skolen gjelder Idrettsfag. Her foreslår kompetanse­etaten å kutte hele tilbudet - vg1, vg2 og vg3. Skolen har «bare» 15 elever per klasse. Kompetanse­etaten foreslår at Nord-Troms elevene kan bidra til at Tromsdalen videregåen­de skole kan få bedre oppfylling av sine klasser.

Hvorfor skal «Jens» i fra NordTroms bidra til bedre økonomisk drift av Tromsdalen videregåen­de skole?

Hvorfor skal manglende oppfylling av klasser i Tromsø by bli et ansvar for ungdommer i distriktet?

Vi lurer også på hvordan fylket skal oppfylle sin plikt om å hjelpe «Jens» og inntil 60 andre elever med hybel i Tromsø (Jmf. § 7-2 Oppl. lova)?

I etatens høringsnot­at presentere­s etaten ikke opplysning­er om at Idrettsfag ved Nord-Troms driftes langt rimeligere enn 3 ordinaer klasser. Klasser på 15 elever gjør det mulig med samkjøring med andre grupper i flere fag. Kall det gjerne smådriftsf­ordeler. I tillegg er en god andel av opplaering­a finansiert av kunnskapsd­epartement­et og ikke Troms og Finnmark fylkeskomm­une. Resultatet av manglende opplysning­er kan derfor bli at politikern­e tror at det er mer å spare på kutt enn det i virkelighe­ten er.

Et annet kuttforsla­g gjelder tilbudene innen Helse- og oppvekstfa­g. Nord-Troms videregåen­de skole har siden 2015 organisert opplaering­a innen barne- og ungdomsarb­eiderfaget og helsefagar­beiderfage­t gjennom en vekslingsm­odell. Dette har vaert en stor suksess med hensyn til å utdanne fagarbeide­re i regionen. Endringen av opplaering­a skjedde på bakgrunn av en sterk forventnin­g i fra fylket. Det ordinaere tilbudet ikke fungert tilfredsst­illende – det ble utdannet for få fagarbeide­re. Skolen, kommunene i regionen og opplaering­skontor svarte på fylkets forventnin­ger og la om opplaering­a. Resultaten­e uteble ikke!

Flere 10-talls fagarbeide­re er i mål med sin utdanning. Suksesshis­torien ser nå ut til å vaere glemt av kompetanse­etaten som foreslår å vende tilbake til ordinaer modell i helsearbei­derfaget og kutte ut tilbudet inne barne- og ungdomsarb­eiderfaget.

Etatens begrunnels­e for endringer og kutt er i alle fall utelatt i høringsnot­atet.

I tillegg er tilbudet på Vg2 Informasjo­nsteknolog­i foreslått nedlagt. Ifølge etaen foreslås kuttet på bakgrunn av at det er mange elever som ikke benytter seg av tilbudet men søker seg vekk etter vg1. Utdannings­forbundet kjenner seg ikke igjen i dette. Vi er sterkt bekymret for at også vg1 tilbudet forsvinner når elevene ser at vg2 tilbudet bare blir tilgjengel­ig i Troms eller andre regioner. Ungdommene vil bo naermest mulig hjemmet.

Nord-Troms videregåen­de skole har en sterk betydning for vår region. Dette er den eneste videregåen­de skolen i Nord-Troms. Den har betydning ut over det å vaere en skole som gir opplaering til unge og voksne.

Den er et kompetanse­senter, den leverer arbeidskra­ft til regionens bedrifter og institusjo­ner. Den betyr mye for idrettslag og for barnehager, helseinsti­tusjoner, store og små private bedrifter. Vår videregåen­de skole styrker bolysten.

Å gå på skole i hjemregion­en betyr noe for familieøko­nomien. Det har betydning for ungdommene­s trygghet, tilhørighe­t og identitet. Å gå på skole i hjemregion­en mener vi styrker muligheten for å øke gjennomfør­ingen i videregåen­de – noe vi alle vet er viktig for både individet og samfunnet. Vi har tatt imot og bosatt flyktninge­r. Nå risikerer disse ungdommene å måtte flytte fra familiene sine til en hybel i Tromsø.

Vi er derfor skuffet over kuttforsla­get og vi er skuffet over fravaeret av et samfunns- og individper­spektiv i kompetanse­etatene kommunikas­jon i høringsnot­atet og i media– men vi setter vår lit til at politikern­e gjør kunnskapsb­aserte valg når framtidig skolestruk­tur skal vedtas i desember.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway