Framtid i Nord

– En svekkelse av tilbudet i regionen vil gi mer utrygghet for befolkning­en

– Nord-Tromsrådet vil på vegne av befolkning­en i vår region fraråde å fjerne tilbud som gir oss trygghet.

- MARTHINE FRANTZEN DALVIK marthine@framtidino­rd.no 96018470

Nord-Troms skal ha likeverdig­e helsetjene­ster med resten av Norge», skriver rådsleder Hilde Nyvoll, på vegne av rådet i uttalelsen.

I uttalelsen viser de til UNNs høring for framtidig klinisk struktur for Psykisk helse- og rusklinkke­n, UNN HF.

«Nord-Troms rådet er bekymret for en eventuell sentralise­ring av tilbudet og nedbygging av samfunnskr­itisk lokal kompetanse i vårt område.»

Nyvoll skriver videre at en sentralise­ring av helsetilbu­det vil medføre en rekke konsekvens­er.

«Innbyggere i Nord-Troms er lengst unna sykehustje­nester generelt. En svekkelse av tilbudet i regionen vil gi mer utrygghet for befolkning­en. For de med størst behov for helsehjelp vil det vaere naturlig å bosette seg naermere de nødvendige tjenestene. Dette vil føre til ytterliger­e sentralise­ring og negativ befolkning­sutvikling for distrikten­e. Det vil også uten tvil medføre en høyere belastning for både pasienter, pårørende og personale tilknyttet rus- og psykiatrit­jenesten.»

Et lokalt psykisk helsetilbu­d har også vist seg å bidra til faerre tvangsinnl­eggelser heter det uttalelsen.

«DPS Nord-Troms er en velfungere­nde virksomhet. I velegnede lokaler og med stabil arbeidskra­ft

yter de et helhetlig psykisk helsetilbu­d i Nord-Troms. Pasientene unngår i større grad tvangsinnl­eggelse på grunn av tilpasset tilbud fra lokal døgnavdeli­ngen som har gode lokalkunns­kaper.»

Rådet har et ønske om at DPS Nord-Troms skal bli en sentral del av UNNs videre satsing.

«Nord-Troms er et saerlig sårbart område med blandet befolkning­ssammenset­ning, hvor det i helsesekto­ren knyttes saerlige behov til lokal kompetanse innen samisk og kvensk språk og samfunnsli­v. Vi ber om at DPS NordTroms, som ledd i det pågående arbeidet med Framtidig klinisk struktur for psykisk helse og rusklinikk, styrkes og blir en sentral del av UNN`s videre satsning i arbeidet med å kartlegge og bedre helsetilbu­det til urfolk, nasjonale minoritete­r og befolkning­en i nord.»

Det vises til Helse- og levekårsun­dersøkelse­n av SAMINOR og Sannhets- og forsonings kommisjone­n for å underbygge argumentet om hvorfor DPS Nord-Troms er spesielt viktig.

«Kommisjone­n uttaler i sitt forslag til implemente­ring av regelverk at de ser behov for at det iverksette­s tiltak for å sikre at samiske kvinner og barn blir fullt ut beskyttet og sikret mot psykisk, fysisk og seksuell vold. Kommisjone­n konstatere­r at selvmordsa­tferd er et alvorlig folkehelse­problem i den samiske befolkning­en.»

 ?? FOTO: CHRISTER A. HENRIKSEN ?? Bilde fra konstituer­ing av det nye Nord-Tromsrådet, med med Kai Petter Johansen, (leder) Hilde Nyvoll, (nestleder) Ørjan Albrigtsen, og Bernt Eirik Isaksen Lyngstad. 07. november 2023.
FOTO: CHRISTER A. HENRIKSEN Bilde fra konstituer­ing av det nye Nord-Tromsrådet, med med Kai Petter Johansen, (leder) Hilde Nyvoll, (nestleder) Ørjan Albrigtsen, og Bernt Eirik Isaksen Lyngstad. 07. november 2023.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway