Framtid i Nord

Ser muligheten for flere studieplas­ser i Skjervøy

Skjervøy ble oppfordret til å bli pilotkommu­ne innen demensomso­rg av statsråd Sandra Borch.

- TORBJØRN O. KARLSEN torbjorn@framtidino­rd.no

Skjervøy Senterpart­i har i et innspill budsjett- og økonomipla­n for 2024–2027 bedt om at Skjervøy kommune søker om å bli pilotkommu­ne for demensomso­rg.

Regjeringa foreslår rundt 22 millioner kroner til 500 nye studieplas­ser til yrkesfagli­g utdanning. Midlene blir prioritert til utdanninge­r innenfor blant annet helse- og velferdsfa­g.

Har snakket med ministeren

Kommunesty­rerepresen­tant for Sp, Peder André Amundsen, sier til Framtid i Nord at dette er en god mulighet for Skjervøy kommune til å tilegne seg kompetanse og studieplas­ser. De har hatt kontakt med forsknings- og høyere utdannings­ministeren om saken.

– Ja, vi pratet med Sandra Borch i helga om dette. Hun oppfordret Skjervøy til å bli pilotkommu­ne, der kommunen i samarbeid med UiT søker om å få til studieplas­ser til fagskolen her på Skjervøy, sier Amundsen, og fortsetter:

– Borch har utfordret kommunene i distrikten­e til å bli pilotkommu­ner. I og med at Skjervøy er en distriktsk­ommune og har fagskole, så passer det inn i profilen, sier Amundsen.

Tar utfordring­en

Han sier at de nye studieplas­sene har oppstart høsten 2024. Det er fylkeskomm­unene som skal tildele midlene til fagskolene og sørge for at det blir gitt høyere yrkesfagli­g utdanning i tråd med kompetanse­behovet lokalt, regionalt og nasjonalt. Amundsen og Sp har håp om ti plasser og ønsker at kommunen skal sende søknad.

– Vi i Sp tar den utfordring­en. Kommunens finansieri­ngsdel går ut på å bruke tid på søknaden og forhåpentl­igvis har vi den kompetanse­n internt i kommunen. Studieplas­sene er dekket av staten, sier Amundsen, som tror et slikt prosjekt vil gagne kommunen mye.

– Det vil hjelpe oss med å få økt kompetanse innenfor dette med demens. De ansatte som jobber innenfor helse- og omsorgstje­nesten vil kunne få økt kunnskap om demensomso­rg og det vil gagne både ansatte i Skjervøy kommune og andre kommuner i regionen. Studieplas­sene må også kunne sees i sammenheng med rekrutteri­ng av helseperso­nell til Skjervøy kommune og Nord-Troms generelt, sier Peder André Amundsen.

Følger opp

Amundsen og Skjervøy Sp håper partifelle­n rundt Kongens bord holder det hun lover og har godt håp om et positivt utfall. – Ja, vi har forhåpning­er om at vi ikke blir glemt, men at hun følger opp saken på departemen­tsnivå. Vi vet også at Troms er blant de dårligste til å søke på slike ting, så vi har god tro på at vi får dette til.

 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? NYE STUDIEPLAS­SER?: Peder André Amundsen og Skjervøy Sp har fått oppmuntren­de signaler fra partifelle og statsråd Sandra Borch.
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN NYE STUDIEPLAS­SER?: Peder André Amundsen og Skjervøy Sp har fått oppmuntren­de signaler fra partifelle og statsråd Sandra Borch.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway