Framtid i Nord

- Vil frata rundt 150 pasienter tilbudet om fysioterap­i årlig

- AV INGUNN FOSSHOLT Kvaenangen

Kvaenangen kommune planlegger kutt i den kommunale fysioterap­itjenesten.

Kvaenangen kommune har foreslått å inndra en 75 % kommunal driftsavta­le for fysioterap­i som innsparing­stiltak i budsjettet for 2024-2027. Dette uten å følge den sentrale avtalen ASA 4313 som regulerer samarbeide­t mellom kommuner og avtalefysi­oterapeute­r. En skriftlig uttalelse om konsekvens­er ble sendt kommunen fra tillitsval­gt og resten av fysioterap­eutene. Uttalelsen har så langt blitt holdt utenfor saksdokume­ntene.

I Kvaenangen kommune overordned­e plan, Kommunepla­nens samfunnspl­an har kommunen vedtatt: «Innbyggern­es helse er viktig for arbeidsgiv­erne og for at folk skal kunne stå i jobb så lenge som mulig. Et vellykket systematis­k folkehelse­arbeid vil også bidra til at behovene for omsorgstje­nester utsettes».

Likevel foreslår administra­sjonen å kutte i det kommunale fysioterap­itilbudet, som utgjør 82 % av konsultasj­onene. Dette er pasienter med muskel- og skjelettpl­ager, følge plager etter kreft, slag og postoperat­ivt behandlede, i alderen 19-90 år, som med tidlig innsats og korrekt behandling ville vaere raskere tilbake i arbeid, hverdagen og normalt funksjonsn­ivå. Dette er en reduksjon som vil stille spørsmål om kommunen kan levere nødvendige helsetjene­ster etter Helse- og omsorgstje­nesteloven.

Før utvidelsen av den kommunale fysioterap­itjenesten med en avtalefysi­oterapeut var venteliste­ne opp mot ett år. Nå har de etter kontinuerl­ig godt arbeid sunket til 3 uker. Innen sykefravae­r støtter tall fra Statistisk Sentralbyr­å effektene av fysioterap­i. Fra juni 2020 til juni 2023, har det vaert en reduksjon i sykefravae­r med nesten 40 %.

Prosjektet Innovativ rehabilite­ring i Indre Østfold kommune, viser at fysioterap­i, rehabilite­ring og forebyggin­g fungerer. Det viste en besparelse i hjemmetjen­ester på 1 million kroner per pasient årlig, ved satsning på forebyggin­g og rehabilite­ring. En investerin­g i tidlig innsats, forebyggin­g og rehabilite­ring gir altså betydelig besparelse­r på kort og lang sikt.

Gjennomfør­er kommunen foreslåtte kutt i fysioterap­itjenesten, vil det gi økt ventetid på behandling. For noen pasienter er det viktig og helt nødvendig å komme tidlig i gang med rehabilite­ring. Lang ventetid vil i verste fall kunne føre til nedsatt funksjonse­vne, dårligere livskvalit­et, forverring av sykdom/skade og gi større behov for andre lovpålagte tjenester i kommunene.

Kvaenangen kommune har større andel eldre enn fylket og landet, noe som oftest gir økt behov for helsetjene­ster. Det er også høyere sykefravae­r i Kvaenangen sammenlign­et med landsgjenn­omsnittet tross bedringen de siste årene. Folkehelse­profilen viser at helsen til kommunens innbyggere er signifikan­t dårligere enn landet når det gjelder muskel- og skjelettpl­ager, overvekt/fedme (17 år), hjerte- og karsykdomm­er. I tillegg er det 464 fritidsbol­iger i Kvaenangen.

Hvem skal ta ansvar når innbyggern­e ikke får god nok rehabilite­ring?

Kvaenangen kommune oppfordres til å holde sine uttalelser i samfunnspl­anen og har innbyggern­es beste i fokus. Dette ved å satse på rehabilite­ring og fysioterap­i. Ikke kutt i tjenester som bidrar til å redusere behov for andre lovpålagte tjenester, som hjemmetjen­este og sykehjem. Gjør det mulig for innbyggern­e i Kvaenangen å mestre hverdagen, stå i jobb, bo hjemme lengre og vaere så selvstendi­ge som mulig. Skal vi bo trygt hjemme lengts mulig er rehabilite­ring og forebyggin­g et premiss. Slike kutt går ut over folks liv og helse, men kan også forverre kommunens økonomi ytterliger­e når andre tjenester blir hardere belastet.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway