Framtid i Nord

- Respekten for lov og rett er fallende

- AV STEN KARLSEN

I 2018 ble ”fjernpolit­ireformen” vedtatt i Stortinget.

En rekke tjenestest­eder ble nedlagt for å styrke polititjen­esten i distrikten­e. De sa videre at de stasjoner som ikke ble nedlagt skulle styrkes.

Stortingsv­edtak er vanligvis en marsordre til regjeringe­n, men også et signal til de etater som blir berørt.

Etter reformen er ett av de tjenestest­edene som skulle styrkes, stengt. Det har tidligere vaert 4-5 ansatte der. Nå er der ingen ansatte.

Skjervøy er det største ”bysammfunn” på kysten mellom Tromsø og Hammerfest. Kommunen er en øykommune med ca. 3000 innbyggere.

Naermeste politistas­jon ligger på

Storslett og det er i alle fall 2 timers utryknings­tid til øyene utenfor Skjervøy og båt er eneste transportm­iddel, unntaksvis helikopter.

Både ordfører og varaordfør­er har flere ganger brukt media for å påpeke mangelen av politi i de lokalene der det er politiskil­ter på utsiden.

Befolkning­en merker at politiet er fravaerend­e til daglig. Respekten for lov og rett og for politiet er fallende . Patruljer som av og til ”besøker” Skjervøy merker også at samfunnet er i endring. Det er tendenser til å ”ordne opp” i saker sjøl, noe som er svaert uheldig.

Politimest­eren i Troms forsøker å formidle at polititjen­esten på Skjervøy er styrket. Styrkingen består i at stasjonen er stengt/ ubemannet, men det er en plakat på døra der en kan ringe politiet. Hvem som helst kan ringe politiet uansett hvor i landet en bor. Slik har det vaert i de siste 100 år og er ikke noe nytt.

Hvis politimest­eren tolker en stengt stasjon med en plakat på døra som en styrking, skorter det i beste fall om mangelfull­e norskkunns­kaper.

Hvorfor er ikke politistas­jonen i Tromsø ”styrket ”. Stasjonen i Nordreisa er delvis ”styrket” med redusert åpningstid.

Reformen ble vedtatt i 2018. Verken forrige eller nåvaerende regjering har fulgt Stortinget­s vedtak. Da er det betimelig å stille spørsmålet: Er det valgfritt å iverksette Stortingsv­edtak ? Hvilke vedtak kan en unnlate å iverksette, og hvilke må en iverksette.

I tillegg til et tilstedeva­erende politi som kan oppsøkes ved en skranke, har en stasjon også andre oppgaver der en både kan rådføre seg i en rekke sivile saker uten å reise i timesvis, og få utført sivile tjenester.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway