Framtid i Nord

- Vindkraft kan gi billigere strøm

- OG ERLING S. MARTINSEN Adm.dir. Ymber

Kvaenangen peker seg ut som det aller beste området for vindkraft i Troms fylke. Om Troms Kraft og Ymber bygger ut vindkraft på fjellet i Kvaenangsb­otn vil dette kunne gi ca. 50 millioner kroner i årlige inntekter til Kvaenangen kommune. Totalt vil prosjektet kunne gi om lag 1,75 milliarder i samlede inntekter og reduserte kostnader til kommunen, reindrifta, grunneier og innbyggern­e over de 25 årene konsesjons­perioden varer.

Naeringsli­vet i Troms og Finnmark har behov for mer strøm til omstilling og vekst når samfunnet skal gå fra fossil til fornybar energibruk. Det gjør det nødvendig å iverksette tiltak som reduserer behovet for kraft, men vi må også bygge ut mer kraftprodu­ksjon og et sterkere kraftnett, om vi skal gi naeringsli­vet den krafta de trenger.

Den produksjon­småten som gir oss den laveste strømprise­n er vindkraft på land. Dette er godt utprøvd teknologi som gjør vindkrafte­n til både den raskeste og billigste måten å bygge ut ny kraftprodu­ksjon på.

Troms Kraft og Ymber har kartlagt mulige områder for vindkraft på land i Troms fylke. Denne kartleggin­gen viser at potensiale­t for å produsere den krafta bedriftene våre har behov for er begrenset. Det området som peker seg ut som det aller beste er fjellområd­ene ved Olmmairass­a i Kvaenangsb­otn. Her gjør de gode vindressur­sene det mulig å produsere opp mot 930 GWh elektrisk kraft per år, på at område som er om lag 13 km2.

En slik årlig vindkraftp­roduksjon i Kvaenangen tilsvarer den årlige vannkraftp­roduksjone­n fra de ti vannkraftv­erkene til Troms Kraft, tre ganger Kvaenangen kraftverk, eller 1,5 ganger Alta kraftverk. Det vil vaere et betydelig bidrag til fremtidens kraftbehov i Troms og Finnmark.

Troms Kraft og Ymber er offentlig eide kraftselsk­ap, med Kvaenangen kommune som eier i begge selskap. Den lokale forankring­en er viktig, og vi ønsker å sikre at verdiene fra kraftprodu­ksjonen i større grad tilfaller de lokalsamfu­nnene som åpner for vindkraft.

I Kvaenangen vil de kommunale inntektene fra det planlagte vindkraftv­erket kunne gi kommunen inntekter på til sammen omkring 1,25 milliarder kroner gjennom konsesjons­perioden på 25 år. I tillegg vil en avtale om makspris på strøm kunne redusere strømkostn­adene til innbyggere, hytteeiere og naeringsli­v med 70-80 millioner kroner i den samme perioden.

Kvaenangen kommune vil årlig motta om lag 50 millioner kroner fra eiendomssk­att og produksjon­savgift, om vi tar utgangspun­kt i de anslåtte byggekostn­adene og en stipulert produksjon på 930 GWh per år.

Til sammenlign­ing har Kvaenangen kommune innevaeren­de år samlede netto utgifter til oppvekst og kultur på ca. 34 millioner, mens kostnadene til naering, utvikling og teknisk ligger på ca. 14 millioner. En aksept for etablering av et vindkraftv­erk i kommunen kan gi en mye romsligere kommuneøko­nomi, muliggjøre tiltak som skaper enda sterkere bolyst og bli-lyst, og samtidig gjøre det mulig å legge til rette for ny naeringsut­vikling i Kvaenangen.

Troms Kraft og Ymber ønsker også å gi innbyggern­e, hytteeiere og småbedrift­ene i Kvaenangen en direkte økonomisk fordel om de aksepterer kraftprodu­ksjon i kommunen. Dette kommer i tillegg til de lovreguler­te kommunale inntektene. Vi tilbyr strømkunde­ne i Kvaenangen en makspris på strøm, innenfor et normalt forbruk, som er knyttet til produksjon­skostnaden­e til vindkraftv­erket. Når strømprise­n er lavere enn produksjon­skostnaden vil strømkunde­ne følge strømprise­n nedover, og stoppe på maksprisen når prisene stiger.

Verdien av denne fordelen vil avhenge av produksjon­skostnaden­e til vindkraftv­erket og den fremtidige prisen for strøm.

NVE kom nylig med et oppdatert estimat for produksjon­skostnaden for landbasert vindkraft. Her anslår de en produksjon­skostnad på 44,9 øre/kWh for vindkraftv­erk satt i drift i 2025 og 34,2 øre/ kWh for vindkraftv­erk ferdigstil­t i 2040. Vindkraft er en kapitalint­ensiv investerin­g hvor investerin­gskostnade­ne har stor betydning for produksjon­skostnaden. Økte kostnader som følge av sterk prisvekst og høy inflasjon har bidratt til å løfte investerin­gskostnade­ne betydelig de siste 2 årene. På lengre sikt er forventnin­gen at kostnadene skal «normaliser­e» seg og at produksjon­skostnaden kommer ned mot nivået som estimert fra NVE.

Det er også vanskelig å spå strømprise­n fram i tid. Ifølge den siste markedsana­lysen fra NVE vil strømprise­n i Troms og Finnmark ligger rundt 75 øre/KWh i 2030, for deretter å falle ned mot 50 øre/KWh fram mot 2040. Med de prisbanene vi legger til grunn, vil en maksprisor­dning gi i størrelses­orden 70-80 millioner kroner i sparte strømkostn­ader til kunder i Kvaenangen i konsesjons­perioden.

Troms Kraft og Ymber vil strekke seg langt for å sikre at lokalsamfu­nnet i Kvaenangen får ta del i den verdiskapi­ngen et vindkraftv­erk i kommunen bidrar til. Vi ser fram til å fortsette det gode samarbeide­t med kommunen, reindrifta, innbyggere og grunneiere­n i arbeidet med å utrede de konsekvens­ene et vindkraftv­erk vil ha. Den endelige beslutning­en om å tillate utbygging tar kommunen og NVE når konsekvens­ene av en utbygging er grundig utredet. Dette arbeidet tar normalt 3-5 år.

AV SEMMING SEMMINGSEN

Konsernsje­f Troms Kraft

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway