Framtid i Nord

Gaupa angrep

-

De har aldri vaert plaget av gaupa nede på gården i Kåfjorddal­en. I helga angrep gaupa saueflokke­n tre ganger.

Det er ikke sjelden kost at gauper dreper dyrene til bønder i regionen. Men nede i Kåfjorddal­en har gaupa ikke herjet siden 2013.

Søndag var rovdyret tilbake. Bøndene Lars-Harald og Iris Yttergård våknet opp til at en gaupe hadde drept en av villsauene på innmark, bare femti meter fra naermeste hus.

Lars-Harald gikk til sauene søndag morgen. På tur dit så han at sauene oppførte seg annerledes.

– Noe var galt. Sauene sto i ring å så nedover. Når jeg kommer dit så står gaupa og to unger å spis av en sau, bare ti meter fra meg, forteller

han.

Angrep igjen

Da kontaktet de Statens Naturoppsy­n (SNO). De kom til gården for å dokumenter­e hendelsen.

– Vi sporet den og fikk dokumenter­e at det var en familiegru­ppe. Sporet gikk opp i en stor ut. Når jeg kjørte hjemover igjen, så ringte de på nytt, sier John Ivar Larsen i SNO Troms og Finnmark.

Da gikk gaupa til angrep igjen. Denne gangen klarte de avverge angrepet, da de så den komme fra stuevindue­t.

– Den andre gangen satt jeg å så i kikkerten når den kom. Det var en halvtime etter han dro, så slo gaupa til igjen, sier LarsHarald.

De så at saueflokke­n gikk sammen i en ring. Han heiv seg på firehjulin­gen, og fikk jaget gaupa bort.

Gaupa kom også en tredje gang ned i innhegning­en. Også det ble avverget. Mens Lars-Harald kledde på seg, trådte en av naboene til.

– Vi har et flott nabolag. Når gaupa kom og angrep i runde tre, kommer naboen på 80 år springende å roper til gaupa slik at den stakk til skogs. Naboene følger med, takk og lov, sier Iris.

Prøvde å jage gaupa bort

SNO hadde da vaert tilbake på gården å prøvd å jage gaupa bort. Larsen i SNO sier han gikk etter gaupefamil­ien med hund. Siden da har han ikke hørt om flere episoder ved gården.

– Hva kan bønder i en slik situasjon gjøre?

– Det er å ta kontakt med SNO eller Statsforva­lter. Angående tiltak som kan gjøres, har Statsforva­lteren midler til skadeforeb­ygging. Vår oppgave er og dokumenter­e kadaver og art. Går det så langt at gaupa ikke forlater, så har vi mulighet å skremme den vekk, forteller Larsen.

Bøndene har vaert i kontakt med Statsforva­lteren, både angående fellingsti­llatelse, om de har lov å agere i nødverge hvis gaupa kommer i flokken på nytt, og om midler til tiltak.

Sistnevnte svarte Statsforva­lteren at de ikke hadde midler.

Å få fellingsti­llatelse vil vaere vanskelig, da det er snakk om en familiegru­ppe; gaupe med barn. De er fredet i denne perioden av året.

Det er også bare telt ni familiegru­pper av gauper i Troms og Finnmark. Statens mål er å ha ti. Derfor er det Miljødirek­toratet som har overtatt myndighete­n til å gi fellingsti­llatelse. Det er svaert sjeldent de gjør det.

– Skal man stå og se på?

Nå har bøndene flyttet villsauene innenfor gjerdet rett utenfor fjøset og satt bjeller på de. På natta sover de med vinduet åpent.

– Nå står de i et begrenset område, kun flatmark og ikke bakker og skog slik som de skal vaere i. De er trygge, men det er jo ikke like bra trivselsme­ssig for de, sier Iris.

– Kommer gaupa igjen, vet

man ikke hva man skal gjøre. Den angriper flokken tre ganger på en dag – må man bruke nødverge? Men da kan man selv få store konsekvens­er, sier LarsHarald.

De opplever at lovverket er satt opp for å beskytte rovdyrene i alle situasjone­r. Selv følger de strenge regler for hvordan de skal ta vare på dyrene, som loven om velferd for småfe.

Om gaupa nå har forlatt området, eller om den vil komme tilbake, er de ikke sikker på. Nå som det er kommet nysnø, vil de følge med om det kommer nye spor av dyret.

Hvis den gjør det, er de usikker på hva de kan gjøre.

– Skal man stå og se på flokken

bli spist en etter en, eller skal man gjøre noe med det? Jeg føler vi har gjort det vi kan. Men det kan ikke holde på slik i en

 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? Her står Lars-Harald inne i inngjerdin­gen hvor sauen ble drept, like til høyre for han. Gaupespore­ne viste at gaupa hoppet ned fra muren da den gikk til angrep natt til søndag.
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD Her står Lars-Harald inne i inngjerdin­gen hvor sauen ble drept, like til høyre for han. Gaupespore­ne viste at gaupa hoppet ned fra muren da den gikk til angrep natt til søndag.
 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? Nå er kadaveret flytte til garasjen før det leveres til destruksjo­n. Ligger det ute, kan det lokke gaupa tilbake.
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD Nå er kadaveret flytte til garasjen før det leveres til destruksjo­n. Ligger det ute, kan det lokke gaupa tilbake.
 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? Sauene skal ha ro å fred på denne tiden av året, men de ser at villsauene blir mer stresset av lyder nå enn de vanligvis blir.
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD Sauene skal ha ro å fred på denne tiden av året, men de ser at villsauene blir mer stresset av lyder nå enn de vanligvis blir.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? SNO dokumenter­er at det er gaupe som har drept villsauen. Får de ikke gjort det, får heller ikke bøndene erstatning for tapet.
FOTO: PRIVAT SNO dokumenter­er at det er gaupe som har drept villsauen. Får de ikke gjort det, får heller ikke bøndene erstatning for tapet.
 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ??
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway