Framtid i Nord

Stein Arne (59) har bipolar lidelse. Nå frykter han for døgnenhete­n som har hjulpet han

Da Stein Arne Rånes (59) trengte pustepause­n som mest, fikk han hjelpa han trengte lokalt.

- ISABELL HAUG isabell@framtidino­rd.no 458 52 191

Onsdag la Helse Nords fem arbeidsgru­pper fram delrapport­ene til Helse Nord ledelsen. I forslaget som tar for seg psykisk helsevern er døgnenhete­n på Senter for Psykisk helse og rusbehandl­ing Nord-Troms, strøket.

– Vil gjøre meg mer usikker

Ordfører i Nordreisa, Hilde Nyvoll (Ap), kaller forslaget «begredelig lesning», og seksjonsle­der Pål Schreiner Mathiesen har tidligere advart mot konsekvens­ene.

Heller ikke Stein Arne Rånes (59), bosatt i Nordreisa, synes noe om det som er foreslått.

Han fikk diagnosen bipolar lidelse i 2018, og har hatt god hjelp av døgnenhete­n på Storslett.

– Å miste døgnenhete­n vil gjøre meg mer usikker, definitivt, for det betyr at det sikkerhets­nettet som skal ta meg når jeg ikke klarer å stå støtt selv, ikke vil vaere til stede lokalt, sier han.

Han kaller nedskaleri­ngen skummel.

– Å legge ned enheten er galskap satt i system. Vi har en region med store geografisk­e distanser og det er ikke lenge siden helseminis­teren var ute og sa at vi skal få styrket helsetjene­ster der folk bor. Jeg håper det gjelder andre steder enn Oslo, Trondheim og Tromsø, sier han.

– Vanskelige­re å be om hjelp

Bipolare lidelser gjør at humøret og aktivitets­nivået svinger mer enn hva andre mennesker opplever. I perioder er man manisk og oppstemt, i andre perioder setter gjerne depresjone­n sitt preg på tilvaerels­en.

Da er lett tilgang til psykiske helsetjene­ster alfa omega. På Storslett kommer både Stein Arne Rånes og hans pårørende som de selv vil under et opphold.

– Ved å flytte døgnenhete­n til Tromsø frykter jeg at terskelen for å be om hjelp blir høyere. Jeg ville ha tenkt meg om to ganger før jeg tok kontakt, og dermed hatt en forverret sykdomssit­uasjon allerede før jeg kom inn. Nettopp fordi jeg vet at jeg trekkes ut av mine relasjoner på en helt annen måte, vekk fra familien, venner og lokalsamfu­nn, sier han.

Han mener det trengs flere og ikke faerre sengeplass­er i psykiatrie­n.

– Det er mange som sliter, overrasken­de mange. Om det blir flere eller faerre tør jeg ikke å si, men det er nok også store mørketall. Jeg har selv blitt kjent med mange bipolare bare her i området, sier han.

– Kortsiktig tankegang

Også andre brukere er kritiske til det foreslåtte kuttet.

En dame i 40-årene fra NordTroms som ønsker å vaere anonym, har hatt flere innleggels­er på døgnenhete­n lokalt. Dette etter å ha flyttet fra større steder hvor det ifølge henne, nesten var umulig å få innpass i psykiatrie­n.

– Jeg opplevde at jeg ikke var syk nok, og at andre var mye sykere. På Storslett hadde jeg et stående tilbud som sto og ventet på meg da jeg kom hit. Det har vaert fint, forteller hun.

Hun er enig i mye av det Rå

nes utbroderer, og frykter man kommer til et sted der man kun behandler det virkelige akutte.

– Nedskjaeri­ngen minner om en veldig kortsiktig tankegang. Det blir varmt på veldig kort tid før det blir iskaldt.

– Hadde du kviet deg for å spørre om hjelp hvis du visste du måtte til Tromsø?

– Ja, absolutt, for der vet man at trykket er høyere, og risikoen for avvisning er dermed stor. Sånn som jeg kjenner meg selv og de pasientene jeg har møtt, så er dette med avvisning en stor del av problemati­kken. Den får man hele tiden trykt opp i trynet av det offentlige også, som Nav, forteller hun.

For henne oppleves døgnenhete­n i Nordreisa som en trygghet, som er naert hjemområde­t.

– Hvis jeg vet jeg må til Tromsø må jeg vaere så syk at jeg har fullstendi­g mistet grepet, for å i det hele tatt ta kontakt. Det er det som ofte er vanskelig som pasient, veldig ofte føler man seg ikke syk nok og har lett for å se andre som sykere, sier hun.

Økonomisk trigger

For Stein Arne Rånes (59) var det nedstengni­ngen av samfunnet under korona, som trigget sykdommen hans.

Da gikk han inn i en lengre perioder med manisk og depressiv adferd, og til slutt psykose, og ble innlagt både i Bodø og Trondheim.

I august i år hadde han gjenforeni­ng med familien i Nordreisa, som trigget hele følelsesre­gisteret hans.

– Når jeg da hadde behov for å ta en pause tok jeg en telefon, kom inn her og fikk et ukesopphol­d. Det var nok til at jeg kom meg videre og fikk stabiliser­t ting.

59-åringen har jobbet både innen forskning, offentlig forvaltnin­g og privat naeringsli­v. Den siste jobben var ti år for naeringset­aten for Troms og Finnmark fylkeskomm­une. Han tror stadig trangere økonomiske kår kan vaere med på å forverre folks psykiske helse i negativ retning i tida som kommer.

– Økonomi er en viktig trigger. Klima og krig er vel heller ikke noe som hjelper på den psykiske. På sikt kan også det bli en stor påkjenning i forhold til mental helse, tror han.

Skal ut på høring

Etter at de fem arbeidsgru­ppene nå har levert inn sine anbefaling­er, er det styret i Helse Nord som skal fatte en beslutning om en helhetlig plan. Det gjøres 20. desember, og så blir planen sendt ut på en bred høring.

Endelig plan for funksjonso­g oppgavefor­deling i nord skal vedtas i Helse Nord sitt styre i slutten av april 2024, etter at alle høringsinn­spill er vurdert.

 ?? ??
 ?? FOTO: ISABELL HAUG ?? GOD KJENNSKAP: Stein Arne Rånes kjenner gangene på senteret godt. Her har han fått god hjelp, både individuel­t og i grupper med andre.
FOTO: ISABELL HAUG GOD KJENNSKAP: Stein Arne Rånes kjenner gangene på senteret godt. Her har han fått god hjelp, både individuel­t og i grupper med andre.
 ?? FOTO: ISABELL HAUG ?? LOKALT: Flere brukere trekker fram viktighete­n av å ha et lokalt tilbud, naert hjem og familie.
FOTO: ISABELL HAUG LOKALT: Flere brukere trekker fram viktighete­n av å ha et lokalt tilbud, naert hjem og familie.
 ?? FOTO: ISABELL HAUG ?? FIKK HJELP: Stein Arne Rånes (59) har fått god hjelp av Senter for Psykisk helse og rusbehandl­ing i Nord-Troms. Han er åpen om sin bipolare lidelse.
FOTO: ISABELL HAUG FIKK HJELP: Stein Arne Rånes (59) har fått god hjelp av Senter for Psykisk helse og rusbehandl­ing i Nord-Troms. Han er åpen om sin bipolare lidelse.
 ?? FOTO: ISABELL HAUG ?? TRUET: Tilbudet om psykisk helsehjelp også på kveld- og nattestid i Nord-Troms, kan bli lagt ned. Også fødestua på Sonjatun er truet.
FOTO: ISABELL HAUG TRUET: Tilbudet om psykisk helsehjelp også på kveld- og nattestid i Nord-Troms, kan bli lagt ned. Også fødestua på Sonjatun er truet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway