Framtid i Nord

Ordføreren kaller Helse Nords forsl lesning»: - Nå må vi alle si ifra, før d Ag «begredelig et er for sent

Nordreisa-ordfører Hilde Nyvoll (Ap) mener regionen må stå opp og si ifra om forslaget om å legge ned fødestua og DPS-tilbudet på Storslett.

-

Det er nemlig det et flertall i Helse Nords ulike arbeidsgru­pper har foreslått i den rapporten som ble lagt fram i dag og som skal behandles videre i Helse Nord-systemet. Fødestue-tilbudet skal omgjøres til et «svangerska­ps- og barseltilb­ud», mens man, som fryktet, har gått for å kutte døgnenhete­n på Senter for psykisk helse og rusbehandl­ing Nord-Troms.

Da Framtid i Nord snakket med Nordreisa-ordfører Hilde Nyvoll tirsdag ettermidda­g, var hun ikke akkurat oppstemt.

– Nei, dette er begredelig lesning. Dette kommer til å berøre ikke bare Nordreisa, men hele Nord-Troms. Nå må alle rope ut og si ifra før det er for sent, sier Nyvoll.

Kan ikke akseptere

Hun konstatere­r at et flertall i arbeidsgru­ppe 1, som tar for seg «Akutte og elektive funksjoner», går for alternativ 2, som innebaerer at fødestua ved Sonjatun som sagt erstattes med et «svangerska­ps- og barseltilb­ud». Ordføreren har tidligere advart sterkt mot å røre fødetilbud­et, og gjentar advarslene nå når forslaget ligger der svart på hvitt.

– Ja, vi var tidlig ute med reaksjoner da de første lekkasjene kom. Vi kan ikke akseptere at fødestua på Storslett skal legges ned. Vi er den regionen med lengst reisevei til sykehus og hvis fødestua forsvinner vil det bety flere fødsler under transport. Det er kjempetras­ig for de fødende og bidrar til utrygghet for fødende og familier, sier Nyvoll.

Les delrapport­ene fra de ulike arbeidsgru­ppene her!

Ond spiral

Hun er klar på at hun mener befolkning­en i Nord-Troms fortjener bedre.

– Det handler om at alle fødende skal ha et fullverdig tilbud. Her prøver vi å snu hver stein for å gjøre regionen mer attraktiv og stagge den negative befolkning­sutvikling­en - en utvikling som fører til faerre barnefødsl­er. Når man da risikerer å miste så elementaer­e tjenester som et fødetilbud med begrunnels­en at antallet fødsel går ned, så er man inne i en ond spiral, sier Nyvoll.

Hun mener jordmødren­e ikke bare tar imot barn, men også bidrar til utrolig viktig

kompetanse rundt oppfølging i svangerska­pet og i barseltide­n. Et annet moment er den geopolitis­ke situasjone­n.

– Hvis vi bygger ned helsetilbu­det i distrikten­e og satser alt på UNN i Tromsø, så har vi et problem hvis det skulle skje noe og vi har lag all vår helsebered­skap

til Tromsø. Da kommer vi oss kanskje ikke dit og det finnes ingen backup i distrikten­e, sier Nyvoll, og fortsetter:

– Jeg har spurt Helse Nord om man har hensyntatt den geopolitis­ke situasjone­n, og jeg har fått til svar at det ikke har

ligget i deres mandat. Så da regner jeg med at helseminis­teren i neste omgang griper inn der, sier Nyvoll.

Sårbar gruppe

Når det gjelder døgnenhete­n på Senter for psykisk helse og rusbehandl­ing, så foreslår et flertall å legge ned de seks plassene på Storslett og overflytte tilbudet til Alta. Det reagerer Nyvoll på.

– Dette er en sårbar gruppe med høy terskel for å be om hjelp. Da er det ekstra viktig å vaere til stede når de faktisk bestemmer seg for å søke hjelp. Da kan det ikke vaere lang reisevei og kronglete å finne fram i systemet. På Storslett kjenner man pasientene og man har bygd opp et kompetanse­miljø - i godt tilrettela­gte lokaler der det er mulighet for å ta med familiene. Det er ikke noen god løsning å rive disse ut av sine trygge omgivelser og sende dem til Alta eller Tromsø, sier

Nyvoll.

Seksjonsle­der Pål Schreiner Mathiesen sa forleden til Framtid i Nord at han mener kuttforsla­get er en dårlig idé.

– Jeg tror det vil vaere en tragedie for både Nord-Troms og UNN, som går ut over pasientene som trenger oss. Disse pasi

entene er syke og vil få et vesentlig mye verre liv, sas Mathiesen da. Han har på vegne av senteret og de ansatte sendt inn sitt høringsinn­spill til Helse Nord.

Kode rød

Nyvoll pg Mathiesens bekymringe­r deles i høyeste grad av Norsk Sykepleier­forbunds landsmøte. I en pressemeld­ing tirsdag ettermidda­g sier forbundsle­der Lill Sverresdat­ter Larsen at at det som skjer i Helse Nord nå er «et signal om at det er i ferd med å gå galt for helse- og omsorgstje­nesten i Norge».

- Vi har meldt kode rød. Dette er en så viktig sak for landets bosettings­mønster, beredskap og pasientsik­kerhet at både Storting og Regjering er nødt til å ta eierskap til prosessen. Det krever politisk satsing, reell prioritet i form av penger, og det krever en tverrfagli­g tilnaermin­g, sier Sverresdat­ter Larsen i pressemeld­ingen.

Hun mener Helse Nords utfordring­er ikke kan løses uten at Stortinget «legger bort partipolit­iske ideologier».

Må brukes godt

Selv om det fremlagte forslaget bare er ett av mange steg fram mot endelig avgjørelse og oversendel­se til helseminis­teren i april, så mener Nyvoll at man må bruke tiden godt.

– Vi er skikkelig urolige nå. Dette betyr så mye. 20. desember skal styret i Helse Nord vedta et høringsutk­ast til endelig plan, som skal sendes ut på høring. Da har vi åtte uker på oss til å svare og da må vi sørge for å lage en møteplan som gjør at kommunesty­ret i Nordreisa har et møte i denne perioden og får sagt sitt, sier Nyvoll.

TORBJØRN O. KARLSEN torbjorn@framtidino­rd.no 926 64 354

 ?? FOTO: PÅL VEGARD ERIKSEN/RUIJAN KAIKU ?? KUTTMOTSTA­ND: Hilde Nyvoll ordfører i Nordreisa kunne i dag konstatere at lekkasjene om helsenedle­ggelser i Nordreisa stemmer. Men det er ikke aktuelt å la forslagene stå uimotsagt.
FOTO: PÅL VEGARD ERIKSEN/RUIJAN KAIKU KUTTMOTSTA­ND: Hilde Nyvoll ordfører i Nordreisa kunne i dag konstatere at lekkasjene om helsenedle­ggelser i Nordreisa stemmer. Men det er ikke aktuelt å la forslagene stå uimotsagt.
 ?? ?? SLUTT PÅ FØDESTUA?: Helse Nords forslag går ut på å endre på fødestueti­lbudet på Storslett.
SLUTT PÅ FØDESTUA?: Helse Nords forslag går ut på å endre på fødestueti­lbudet på Storslett.
 ?? FOTO: KRISTIN HENRIKSEN ?? Lill Sverresdat­ter Larsen .
FOTO: KRISTIN HENRIKSEN Lill Sverresdat­ter Larsen .
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway