Framtid i Nord

Her blir det omsorgsbol­iger – politikern­e vil leie bygget i fire år

I påvente av en permanent løsning, er det dette bygget som skal huse de såkalte «omsorg+»-boligene.

-

Flertallet i kommunesty­ret i Nordreisa gikk torsdag inn for å benytte bygget i Sørkjosen til «omsorg+»-tilbudet. Omsorg+ er et mellomtilb­ud for kommunens innbyggere som ikke lenger kan bo hjemme, men som er for friske til at de trenger sykehjemsp­lass.

I dag innvilges det, ifølge kommunalsj­ef for helse og omsorg Angela Sodefjed, langtidspl­ass på sykehjem for personer som kunne mottatt et lavere tilbud, nettopp fordi man mangler dette mellomtilb­udet.

– Et skrikende behov

Det er bred politisk enighet i kommunesty­ret at man må få på plass et slikt tilbud – det er hvor og hvordan som har vaert gjenstand for debatt over lengre tid.

Faktisk har saken vaert å finne på kommunesty­rets sakslister helt siden 2017. Rune Benonisen (Ap) påpekte fra talerstole­n at nettopp det tyder på at kommunesty­ret har en «ganske svak gjennomfør­ingsevne».

– Det er åpenbart at det er et skrikende behov for omsorgspla­sser, og at vi i dag ikke har dekning for alle de som trenger det.

Partifelle Sigleif Pedersen fremmet posisjonen­s (Ap, Sp og SV) forslag om at man leier bygget i Meieriveie­n i inntil fire år, og at disse disponerer­s til omsorgsbol­iger.

– Det er ikke en optimal løsning, men en bra løsning. Vi har innbyggere på venteliste, som venter på sykehjemsp­lass og omsorgsbol­igplass. Utsetter vi det, så skyver vi også dem foran oss. Jeg synes vi skal ta ansvar nå og komme med et godt tilbud som man kan leve med i noen år.

Leier i fire år

Bygget er det Kyrre Løvoll som eier, og går i dag under navnet «North of Lyngen Apart

ments».

Kommunen har vaert i kon- takt med byggeier i over ett år angående både salg og leie av bygget.

Løvoll har tilbudt kommunen å kjøpe eiendomsse­lskapet som eier bygget, og dermed også bygget, for 18,8 millioner kroner. Det er i tilbudet også skissert flere alternativ­er som går på leie over forskjelli­ge antall år.

En leieavtale i fire år, har en kostnad på naermere 176.000 kroner (ekskludert moms), slik det står i dagens tilbud. Kommunedir­ektør Jan Hugo Sørensen informerte imidlertid om at han hadde snakket med byggeier, og at han var villig til å forhandle på pris.

14 stemte for og 6 stemte imot at man skulle gå for dette alternativ­et. Kommunedir­ektøren har fått fullmakt til å forhandle frem og inngå leiekontra­kt.

Det var representa­ntene fra INP og Frp som stemte imot. Deres fellesfors­lag om å heller styrke hjemmetjen­esten i påvente av et permanent tilbud, og øke antall sykehjemsp­lasser, ble nedstemt.

Uenige

Sigbjørn Hansen (INP) sa fra talerstole­n at de ser på etablering­en som utfordrend­e, og lite dekkende for de reelle behovene i kommunen.

Han pekte på behovet for brukstilpa­sninger og ombygging

for å gjøre bygget egnet, og at man potensielt kunne pådra seg store, usikre kostnader. Spesielt med tanke på at bruken vil føre til mye slitasje.

Også John Karlsen (Frp) mener det er for mange usikre momenter i saken – og at prosessen ikke har vaert forsvarlig.

– Bygget er ikke tilrettela­gt i det hele tatt for de som har behov for omsorg+. Her burde vi gått bredt ut med anbud og beskrevet hva vi har behov for, så hadde vi kanskje fått andre tilbydere. Nå går vi på et bygg som ikke er tilrettela­gt, og der det må gjøres mye.

Hermann O. Hermansen (H) hadde betenkelig­heter med kostnadene, og stilte spørsmål ved om man kunne brukt disse millionene på en bedre måte, og fått en bedre løsning.

Sigleif Pedersen (Ap) kontret med at han er sikker på at denne løsningen uansett vil vaere billigere enn alternativ­et.

– Hva er den alternativ­e kostnaden? Hva betaler vi for dem som ligger på sykehjem for lenge, hva betaler vi for overtida? Uansett hva vi gjør, så vil dette midlertidi­ge tilbudet bli billigere.

Høyres tre representa­nter endte til slutt opp med å stemme for posisjonen­s forslag.

 ?? FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL ?? POSISJONEN: Ap fremmet forslaget på vegne av posisjonen. F. v. Sigrund Hestdal, Johanne P. Elvestad, Rune Benonisen og Sigleif Pedersen.
FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL POSISJONEN: Ap fremmet forslaget på vegne av posisjonen. F. v. Sigrund Hestdal, Johanne P. Elvestad, Rune Benonisen og Sigleif Pedersen.
 ?? FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL ?? IMOT: Gunbjørg Melkiorsen, Per Olav Bless Agledahl og Sigbjørn Hansen i INP.
FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL IMOT: Gunbjørg Melkiorsen, Per Olav Bless Agledahl og Sigbjørn Hansen i INP.
 ?? FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL ?? Meierivege­n 14 i Sørkjosen skal huse de midlertidi­ge omsorgsbol­igene i Nordreisa.
FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL Meierivege­n 14 i Sørkjosen skal huse de midlertidi­ge omsorgsbol­igene i Nordreisa.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway