Framtid i Nord

Ole Kristian: – Folk må ta det med ro og kjøre forsiktig

Ole Kristian Aspelund frykter at store mengder elg og uvettig kjøring vil føre til at menneskeli­v går tapt. Nå håper han folk blir mer observant.

- CHRISTER ANDRÉ HENRIKSEN christer.henriksen@framtidino­rd.no

Ole Kristian Aspelund fra Nordreisa er bekymret over uforsiktig kjøring med personbile­r i Reisadalen og på Straumfjor­deidet, samtidig som det vrimler av elg i området.

– Fra Snemyr til Moskodalen har jeg observert veldig mye elg i naerheten av veien, sier Aspelund.

– Man risikerer i verste fall å bli drept om man kjører på elgen.

Kan få katastrofa­le følger

Aspelund, som både er elgjeger og leder i viltnemda, forteller at elgen ikke nødvendigv­is springer over åpne sletter hvor man har god oversikt:

– Som regel beveger elgen seg i et område hvor den er minst mulig synlig. Og plutselig hopper elgen ut på veien for å komme seg over på andre siden.

– Da kan ulykken allerede vaere et faktum. Har man høy hastighet og kjører på den, kan det få katastrofa­le følger. Både for dem i bilen, men også for dyret.

Aspelund forteller at det nylig var to påkjørsler av elg i området - med kun minutters mellomrom:

– En i Snemyr og en på Loppevoll på Straumfjor­deidet. Elgen kommer fort ut på veien når den legger den siden til.

– Kjør forsiktig

Den erfarne jegeren håper nå at folk blir mer observante når de ferdes langs Reisadalen og over Straumfjor­deidet.

– Folk må ta det med ro og kjøre forsiktig. Det er store dyr.

Aspelund legger samtidig til at problemati­kken ikke vil avta med det første:

– Jo mer snø det blir, jo naermere veien - og ut på veien kommer elgen. Elgen beveger seg mer eller mindre i dette området hele vinteren.

– Tenk på skadene som kan oppstå, både på deg selv og elgen. Kjør forsiktig, er budskapet fra Aspelund.

 ?? FOTO: EIRIK DAHL/KUVA: PÅL VEGARD ERIKSEN ?? – Det ferdes mye elg langs veien i Nordreisa. Det kan føre til alvorlige ulykker om folk ikke er observante, mener Ole Kristian Aspelund.
FOTO: EIRIK DAHL/KUVA: PÅL VEGARD ERIKSEN – Det ferdes mye elg langs veien i Nordreisa. Det kan føre til alvorlige ulykker om folk ikke er observante, mener Ole Kristian Aspelund.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Ole Kristian Aspelund jakter elg i området mellom Røyelen i Reisadalen og Straumfjor­deidet. Han forteller at like etter årets jakt var i boks, så talte han syv elg i lag på jaktvaldet deres.
FOTO: PRIVAT Ole Kristian Aspelund jakter elg i området mellom Røyelen i Reisadalen og Straumfjor­deidet. Han forteller at like etter årets jakt var i boks, så talte han syv elg i lag på jaktvaldet deres.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway