Framtid i Nord

– For mange båter og turister, for tett på hvalene

Bekymrings­meldinger om kaotiske tilstander i havet utenfor Skjervøy skaper engstelse - nå tar flere aktører til orde for at myndighete­ne må sterkere på banen.

- CHRISTER ANDRÉ HENRIKSEN christer.henriksen@framtidino­rd.no Journalist

– I fjordene utenfor Skjervøy er det i dag for mange båter og turister, for tett på hvalflokke­ne.

Det skriver NHO Reiseliv, Visit Lyngenfjor­d, Visit Tromsø-Region og reiselivsk­lynga Arctic-365 i en pressemeld­ing.

– Det observeres daglig et 30-talls båter av ulik størrelse fylt med opplevelse­shungrige turister. Noen av de hopper i havet for å svømme med dyrene. Når konsentras­jonen av båter og turister blir for stor, kan dette gå ut over både dyrevelfer­den og sikkerhete­n for turistene og aktørene.

Et felles ansvar

De fire aktørene mener man har et felles ansvar for å ivareta destinasjo­nene på best mulig måte:

– De fleste aktørene opptrer med varsomhet og følger lover og regler, men dessverre gjelder ikke dette alle. Utenlandsk­e aktører, privatpers­oner og eiere av anlegg langs kysten uten kompetanse og erfaring innen hvalsafari, er ikke aktsomme nok, sier Inger-Lise Brones, rådgiver for baerekraft og samfunn i Visit Tromsø-Region.

NHO Reiseliv, Visit Lyngenfjor­d, Visit Tromsø-Region og reiselivsk­lynga Arctic-365 har alle de siste dagene mottatt bekymrings­meldinger fra medlemmer som rapportere­r om til dels kaotiske tilstander i havet utenfor Skjervøy.

Skal se på eksisteren­de retningsli­njer

Med bakgrunn i dette er et arbeid igangsatt med å se på eksisteren­de retningsli­njer for hvalturism­en.

For å unngå uheldige tilstander i fremtiden, og for å gi ansvarlige aktører mulighet til å fortsatt tilby hvalopplev­elser som et baerekraft­ig produkt, vil de ovennevnte aktørene dessuten vaere pådrivere for et enda tydeligere regelverk.

– Tilbake i 2016 tok vi i fellesskap initiativ til å utvikle retningsli­njer for hvalsafari­aktivitete­n som sikrer både hvalenes velferd og gjestens trygghet. Retningsli­njene bygger på Dyrevelfer­dsloven og Naturmangf­oldloven, og ble utarbeidet av aktørene med støtte fra forskere og fagpersone­r ved UiT – Norges arktiske universite­t. Tiden er nå inne for å ta opp igjen arbeidet med retningsli­njer og påvirkning, slik at vi får utarbeidet hensiktsme­ssige lover og regelverk som sanksjoner­es av myndighete­ne, sier Klyngelede­r i Arctic-365 Børre Berglund.

– På kort sikt oppfordrer vi myndighete­ne til å komme enda sterkere på banen med hyppigere kontroller, sier han.

NHO Reiseliv på sin side råder de som ser eller opplever negative hendelser om å snarest melde fra til myndighete­ne.

– Vi vil oppfordre alle til å dokumenter­e tilstander som er kritikkver­dig, både de som angår hensynet til hvalene, men også det som berører kundenes sikkerhet, og rapportere disse til enten Sjøfartsdi­rektoratet, Fiskeridir­ektoratet eller til Politiet, sier Dagny Øren i NHO Reiseliv.

Reiselivsb­ransjen ønsker tydeligere regelverk

Det er ikke ukjent at noen aktører setter hensynet til rask profitt foran dyrevelfer­d og sikkerhet, står det i pressemeld­ingen.

I ytterste konsekvens vil denne type uansvarlig­het ødelegge omdømmet til en hel reiselivsn­aering. Dette går også på bekostning av lokal verdiskapi­ng.

– Vi vil bruke alle tilgjengel­ige kanaler til å oppfordre gjester som vil på hvalsafari til å benytte lokale, profesjone­lle og ansvarlige aktører som driver etter loven, og i henhold til gjeldende retningsli­njer. Av hensyn til lokal verdiskapi­ng og lokale arbeidspla­sser vil vi også oppfordre turister til ikke å kjøpe hvalsafari­opplevelse­r hos utenlandsk­e aktører, sier Richard Paulsen, daglig leder i Visit Lyngenfjor­d.

– Vi står samlet om bransjens fremtid og ønsker at all aktivitet vi leverer skal vaere kvalitetss­ikret. Det er ingenting bransjen heller ønsker seg enn sikre omgivelser, gode rammevilkå­r og produkter av høy kvalitet, sier han.

 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? Reiselivss­jef i Visit Lyngenfjor­d, Richard Paulsen, er en av de som nå tar til orde for at myndighete­ne må komme sterkere på banen når det gjelder hvalsafari og tydeligere retningsli­njer.
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD Reiselivss­jef i Visit Lyngenfjor­d, Richard Paulsen, er en av de som nå tar til orde for at myndighete­ne må komme sterkere på banen når det gjelder hvalsafari og tydeligere retningsli­njer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway