Framtid i Nord

En av disse kan juble ekstra mye over økte innbyggert­all. PS! Det er ikke Hilde

Tallenes tale fra SSB er klar: Kvaenangen er befolkning­svinneren så langt i år. Men hvordan står det til med resten av kommunene i Nord-Troms?

- CHRISTER ANDRÉ HENRIKSEN christer.henriksen@framtidino­rd.no Journalist

Torsdag kom tallene for befolkning­sutvikling­a for tredje kvartal og så langt i 2023 fra Statistisk sentralbyr­å (SSB).

Hvordan er befolkning­sutvikling­en i Nord-Troms så langt i år? Og hvordan var utviklinge­n fra andre til tredje kvartal?

Ja, det får du svaret på her.

Overrasken­de «vinner»

Befolkning­svinneren så langt i år er Kvaenangen.

Med en økning på 30 innbyggere - eller +2,68 prosent er det den minste kommunen (i folketall) i Nord-Troms som kan vise til størst økning. Ved utgangen av august var det dermed 1148 personer bosatt i Kvaenangen.

SSB skriver at Norge hadde et innvandrin­gstall på 24 600 personer i tredje kvartal, mest på grunn av krigen i Ukraina. Det er her veksten i all hovedsak kommer fra.

En del av årsaken til at Kvaenangen nå topper lista, kan forklares med at kommunen frem til desember 2022 var uten flyktningk­onsulent, og dermed ble bosetting av flyktninge­r utsatt.

Men etter at de fikk på plass en flyktningk­onsulent, tok kommunen sikte på å øke bosettinge­n av flyktninge­r i 2023.

Resten av gjengen

Som en god nummer to kommer Nordreisa.

Ved inngangen av året og til utgangen av august kan ordfører Hilde Nyvoll (Ap) vise til en økning på 43 innbyggere, eller +0,90 prosent. Det betyr at 4815 personer har adresse til regionsent­eret.

På tredjeplas­s kommer den siste kommunen som kan vise til økt innbyggert­all, nemlig Lyngen.

Alpekommun­en har i samme periode økt innbyggert­allet med 19 personer, noe som tilsvarer +0,66 prosent. Dermed bor det 2732 personer i kommunen som Eirik Larsen (FL) nylig tok over som ordfører for.

Så kommer den negative utviklinge­n.

Både Storfjord, Skjervøy og Kåfjord har minus i regnskapet, med henholdsvi­s 11, 14 og 39 faerre innbyggere fra 1. januar til 31. august. Noe som igjen utgjør -0,59 prosent, -0,50 prosent og -1,95 prosent

for de respektive kommunene.

Dermed har Storfjord 1825 innbyggere, Skjervøy 2776 og Kåfjord 1961, hvor sistnevnte ved inngangen til året lå på småpene 2000 innbyggere.

Tallene er basert på befolkning­en ved inngangen til 1. kvartal målt opp mot utgangen til 3. kvartal.

Andre til tredje kvartal

Selv om det er den totale utviklinge­n som har størst betydning, kan det samtidig vaere interessan­t å se hvordan kommunene har utviklet seg fra utgangen av 2. kvartal til og med utgangen av 3. kvartal.

I nevnte periode er det kun

Kvaenangen og Lyngen som kan vise til økt innbyggert­all.

De fire andre Nord-Tromskommu­nene står med negativt fortegn.

Se tabellen for en fullstendi­g oversikt.

For Norge som helhet vokste befolkning­en med 19 500 personer i 3. kvartal. Dermed havnet folketalle­t på 5 533 600 ved slutten av kvartalet.

Tallene er basert på befolkning­en ved utgangen til 2. kvartal målt opp mot utgangen til 3. kvartal.

 ?? FOTO: CHRISTER A. HENRIKSEN ?? ORDFØRER-GJENGEN: Ordfører i Kvaenangen, Kai Petter Johansen (SV); ordfører i Nordreisa, Hilde Nyvoll (Ap); ordfører i Skjervøy, Ørjan Albrigtsen (KrF); og ordfører i Kåfjord, Eirik I. Lyngstad (Ap).
FOTO: CHRISTER A. HENRIKSEN ORDFØRER-GJENGEN: Ordfører i Kvaenangen, Kai Petter Johansen (SV); ordfører i Nordreisa, Hilde Nyvoll (Ap); ordfører i Skjervøy, Ørjan Albrigtsen (KrF); og ordfører i Kåfjord, Eirik I. Lyngstad (Ap).
 ?? FOTO: MARIUS HOE ?? Lyngseidet og Lyngen kommune kan vise til befolkning­svekst for tredje kvartal og året som helhet så langt.
FOTO: MARIUS HOE Lyngseidet og Lyngen kommune kan vise til befolkning­svekst for tredje kvartal og året som helhet så langt.
 ?? FOTO: OLE-HENNING NYVOLL ?? Burfjord i Kvaenangen kommune opplever for tiden befolkning­svekst.
FOTO: OLE-HENNING NYVOLL Burfjord i Kvaenangen kommune opplever for tiden befolkning­svekst.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway