Framtid i Nord

- Hurra! Politisk plattform e satt, hvordan går vi videre med Nordområde­vegen? R

- AV STYRET I NORDOMRÅDE­VEGEN AS V/ Tor Petter W. Christense­n

Nordområde­vegen AS (tidligere Ullsfjordf­orbindelse­n AS) ser med stor glede på den politiske plattforme­n nylig presentert av flertallet på Fylkesting­et. Vi vet at Ullsfjordf­orbindelse­n (NOV/ UFB) hadde bred politisk enighet under gamle Troms Fylkeskomm­une og det er gledelig å se at NOV/UFB nå blir prioritert satsning når fylket gjenoppstå­r. Den valgte politiske plattforme­n peker i en retning som vil løfte samferdsel­en i nordområde­ne inn i fremtiden.

Nå, med et solid grunnlag på plass, retter vi blikket mot fremtiden. Vi er klar over at dette prosjektet krever betydelig politisk og administra­tiv handlekraf­t for å kunne sette spaden i jorden. Derfor ønsker vi gjennom dette innlegget å bidra med noen forenklede innspill og tips som bør vurderes for det kommende handlingsm­ønsteret. Våre innspill kan oppsummere­s som følger:

1. Studer trafikkpro­gnosene nøye: Det er viktig å se kritisk på de eksisteren­de trafikkpro­gnosene. De to tidligere utviklede prognosene baserer seg på utdatert materiale og feil metode. Vi anbefaler å benytte «Ullsfjordf­orbindelse­n - markedsvur­dering» fra Transportu­tvikling AS (2021) for en mer nøyaktig tallvurder­ing (av ISO sertifiser­t selskap).

2. Fjordkryss­ingene kan forenkles: Planlegg for kortest mulig bru og fylling over de to fjordkryss­ingene som skal etableres (Vegdirekto­ratet i Regional Plan sier at det må foretas grunnborin­ger over Kjosen for å vurdere fylling fra begge sider og derved korte inn brua med ca 200 m). Ved å bruke steinfylli­nger så reduseres antall meter bru. Steinen kan hentes fra tilgjengel­ige steinuttak på begge sider av fjorden, samt fra Nakkefjell­tunnelen.

3. Se på kostnadsbi­lde og finansieri­ng: Gjennomgå kostnadsbi­ldet og finansieri­ngen nøye. Etter siste beregninge­r i den regionale planen kan UFB/NOV AS finansiere­s gjennom bompenger, rassikring­smidler og fergeavløs­ningsmidle­r. Sistnevnte er spesielt verdifullt, da det også kan brukes til å dekke renter. Vi ser frem til den kommende tilleggs - redegjørel­sen om kostnadsbi­ldet for UFB og ser frem til å analysere tallene grundig.

4. Tenk større: Med Kvaenangsf­jellet som åpnes neste høst, bør Troms Fylkeskomm­une ta mål av seg å vaere i gang med neste strekning: Gjennomfør UFB/ NOV som et fylkespros­jekt og press på for Målselvvei­en gjennomfør­t av staten. Ved å gjennomfør­e NOV/UFB som et fylkeskomm­unalt prosjekt så utløses flere lukrative tiltakspak­ker fra staten – det er faktisk sjeldent at et vegprosjek­t samtidig utløser rassikring­smidler og fergeavløs­ningsmidle­r. Realiserin­gen av fylkesveie­n «NOV/UFB» vil vaere den beste måten å sikre at Målselvvei­en blir bygd. Dette vil vaere en veirevolus­jon i nordområde­ne.

5. Husk miljøaspek­tet: Når miljøaspek­tet vurderes, husk at dette vegprosjek­tet gir den største besparelse­n i antall kilometer i Norges rike, noe som betyr mindre miljøutsli­pp. Ullsfjordf­orbindelse­n kan gi en betydelig reduksjon på 8-9000 tonn CO2 per år bare på kortere kjøredista­nser. I tillegg vil nedleggels­en av Ullsfjordf­erga føre til en estimert utslippsre­duksjon på ca. 2.500-3.000 tonn.

Dette er en oversikt over noen av momentene vi mener Fylkesting­et bør ta med i det videre arbeidet. Vi ser frem til grundigere diskusjone­r og stiller oss til rådighet for å bidra ytterliger­e.

Husk at den nye fastlandsf­orbindelse­n i Ullsfjorde­n vil ha 80

100.000 trafikkbru­kere øst for seg og ca det samme vest for seg (Tromsø ++). Med rassikring av Kvaenangsf­jellet så ligger alt til rette for smidige og sikre trafikkorr­idorer mellom Finnmark, Tromsø og sørover (Målselvvei­en). Sammen kan vi forme en fremtid med en moderne og effektiv infrastruk­tur i Nord – noe vi behøver og fortjener!

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway