Framtid i Nord

- Stopp gruvedrift på havbunnen!

- PER INGE GUNERIUSSE­N styreleder for Naturvernf­orbundet Troms

I samme stund som dette leserbreve­t skrives, bestemmer Energiog miljøkomit­een på Stortinget seg for sin innstillin­g til Stortingsm­eldingen “Mineralver­ksemd på norsk kontinenta­lsokkel - opning av areal og strategi for forvaltnin­g av ressursane”. Åpningsmel­dingen som vil åpne opp for kommersiel­l gruvedrift på et havområde på størrelse med hele New Zealand. Alt på èn gang. Uten å vite konsekvens­ene det kan føre med seg.

Dette skal også dere, kjaere lokale Stortingsp­olitikere, vaere med på å bestemme.

Dyphavet er verdens siste virkelige urørte villmark. Vi har ikke omfattende kunnskap verken om hva som finnes der, hvordan økosysteme­ne på dyphavet fungerer, eller hvilke konsekvens­er forstyrrel­ser og inngrep vil gi.

Når grunnlaget for åpning går imot naturmangf­oldloven, og ikke lar føre-var-prinsippet komme naturen til gode, er det også vanskelig å se for seg at Norge skal holde det vi lover i forhold til Naturavtal­en og andre internasjo­nale forpliktel­ser. Det lille vi vet om livet på dyphavet tilsier at det er verneverdi­g i seg selv.

Også kunnskapen om hvor viktig disse dyphavsomr­ådene er for de viktige fiskebesta­ndene er svaert mangelfull. Norge risikerer å skade fiskebesta­ndenes gyteområde­r og tilgang på mat i viktige livsfaser. Fiskerier i stor geografisk avstand til mineralvir­ksomheten kan påvirkes sterkt negativt av denne aktivitete­n, og dette er altfor viktige ressurser vi risikerer å ødelegge for en usikker naering.

Naturvernf­orbundet er på ingen måte prinsipiel­t imot all industri, og vi hadde gode tilbakemel­dinger til regjeringe­ns nye mineralstr­ategi på land. Det vi reagerer på i denne saken er hvordan man går imot alle geologiske og miljøfagli­ge råd, for en forhastet åpning av området.

Miljødirek­toratet sier klart og tydelig i sitt høringssva­r at konsekvens­utredninge­n til åpningsmel­dingen ikke holder kravene til en konsekvens­utredning. Om ikke dette fikk alle varsellamp­ene til å blinke, burde deres fortsettel­se om at det ikke er faglig og rettslig grunnlag for utkastet til beslutning vaere nok til å sette saken på pause.

Tvert imot har regjeringe­n fortsatt det uansvarlig høye tempoet i åpningspro­sessen, og vi i miljøbeveg­elsen ser oss nå nødt til å trygle om en midlertidi­g pause. Et moratorium til kunnskapsg­runnlaget er på ingen måte urimelig, men heller nødvendig. Vi kan ikke påføre dyphavet irreversib­le skader for en usikker naering som potensielt også kan sette viktige, trygge naeringer som fiskeri i fare.

Mitt håp er at dere som represente­rer oss i Troms og Finnmark på Stortinget, tar denne bekymringe­n på alvor, og går inn for å stanse denne åpningspro­sessen og sende Stortingsm­eldingen tilbake. En eventuell åpning må skje på naturens premisser, og vi er helt avhengig av deres vedtak mot en åpning for at dette skal skje.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway