Framtid i Nord

Full trøkk på helseutdan­ninga

-

Viserektor Bente Haug ved UiT Norges arktiske universite­t anbefaler solid overbookin­g på utdanning av helseperso­nell. Basert på at antall kvalifiser­te søkere til studiene i Alta er såpass lovende og at behovet er prekaert, er det en klok tanke. Det kan gjøre at opptil 49 kvalifiser­te søkere velger sykepleier­utdanning i Alta, mens 110 kvalifiser­te vernepleie­re gjør det samme.

Alta er vitkg for helseutdan­ninga i Nord-Troms, og Campus NordTroms og deres desentrali­serte sykepleier­utdanning samarbeide­r tett den veien.

Det er imidlertid paradoksal­t og trist at det norske samfunn må bruke så ørkesløs lang tid på å håndtere forholdet mellom tilbud og etterspørs­el. Det burde vaere grunnlegge­nde matematikk, på hvilken som helst skole, at mangel på fagfolk bør utløse en formidabel satsing på nettopp utdanning. Bedre rekrutteri­ng til helseperso­nell og laerere må gi full mobiliseri­ng når etterspørs­elen dropper.

Litt av hemmelighe­ten er også at høyere utdanning krever noen år, så det gjelder å komme i gang med en gang. Det tar noen år før de melder seg til tjeneste i kommunehel­setjeneste og spesialist­helsetjene­ste.

Lenge før pandemien var alle smertelig klar over gapet mellom behov og antall helseperso­nell – og at lønnsgapet også bidrar sterkt til at unge velger annerledes. Det er på tide å slå fast at det neppe finnes viktigere jobber, uansett hvordan man snur og vender på det.

Det har forundret oss i lang tid at utsiktene til mangel på helseperso­nell ikke møtes med full mobiliseri­ng, Både unge og godt voksne bør få all tenkelig drahjelp for å velge fag som er grunnlegen­de viktige for samfunnet.

Rekrutteri­ngstallene til eksempelvi­s sykepleier­utdanning burde blitt ledsaget av en permanent utdanning i Alta. Dette, konbinert med videre satsing og styrking av den desentrali­serte utanninga bør vaere en «no bainer», sagt på moderne nynorsk.

Samarbeid er nøkkelen til at samfunnsop­pdraget til utdannings­institusjo­nene trumfer andre og mindre viktige hensyn. Basale tjenester for samfunnet må ha forrang.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway