Framtid i Nord

Klar for markedsdag­er i Nordreisa og Lyngen: – Folk er glade i god mat

Lokalmat og lokalt håndverk – men også hesteridni­ng, kursing og seminar.

- ISABELL HAUG

Mellom 30 og 40 utstillere tar turen når Landsbymar­kedet arrangeres på hver sine dager i Nordreisa og Lyngen. Det forteller Rune Jensen, markedsled­er i Bondens Marked Troms SA.

Neste helg blir det markedsdag­er på Storslett i Nordreisa. Helga etter står Lyngseidet i Lyngen for tur.

– Fra skuter til mat

Jensen lover mye kortreist mat og lokalt håndverk, alt fra nordnorske produsente­r.

I Nordreisa starter det hele med et kurs i fermenteri­ng på torsdag, før det braker løs med salgsboder og kafé på idrettshal­len fredag ettermidda­g.

– Det blir en god miks av utstillere. Alt fra bil og skuter til mat og håndverksp­rodukter. De kommer fra hele Troms og Finnmark, sier Jensen.

På Halti vil forfatter og journalist Tore Figenschau holde et foredrag lørdag. Storfjordi­ngen kom nylig ut med sin femte bok om lokalhisto­rie.

– Dere utvider stadig konseptet?

– Jada, hele poenget med landsbymar­kedet er at det skal vaere noe for alle og enhver, sier han – som tok over stafettpin­nen

tidligere i år.

Frykter ikke dyrtida

Ifølge Jensen har interessen for lokalmat skutt i vaeret de siste årene.

– Mitt inntrykk er at interessen ble større med koronaen, og folk har mer fokus på lokalmat. Det virker også som om flere aktører kommer på banen, sier han.

Selv om tiden vi lever i karakteris­eres som dyrtid, frykter han ikke dårlige salgstall:

– Nei. Jeg tror folk alltid vil prioritere de gode måltidene. Det er klart vi har utfordring­er med renteøknin­ger, strømprise­r og situasjone­n ute i verden, og vi vet ikke hvordan det vil prege. Men tidligere markeder i år har hatt mye besøk og grei omsetning. Folk er glade i gode mat og gode opplevelse­r, poengterer han.

Første gang i Lyngen

Selv om Bondens Marked Troms arrangerte første marked i Lyngen i 2020, er dette første gang dagene markedsfør­es som Landsbymar­kedet her.

Jensen forteller at det starter med et inspirasjo­nsseminar spesielt rettet mot reiselivsb­ransjen og småskalapr­odusenter på Sørheim brygge.

I Lyngenhall­en blir det to dager med salgsboder.

– Her får vi også litt hesteridni­ng, og foredrag, både av Tore

Figenschau og Laila Lanes.

Jensen trekker fram samarbeide­t med kommunene som uunnvaerli­g for å få arrangemen­tene så gode og innholdsri­ke. Han håper mange tar turen innom.

– Vi legger opp til en hyggelig dag for så mange som mulig. Kom innom å se hva utstillern­e har med seg, oppfordrer Jensen. isabell@framtidino­rd.no 458 52 191

 ?? FOTO: CHRISTER ANDRÉ HENRIKSEN ?? KLAR: Rune Jensen i Bondens Marked Troms SA, jobber på spreng med årets Landsbymar­ked, som denne gangen også arrangeres i Lyngen.
FOTO: CHRISTER ANDRÉ HENRIKSEN KLAR: Rune Jensen i Bondens Marked Troms SA, jobber på spreng med årets Landsbymar­ked, som denne gangen også arrangeres i Lyngen.
 ?? FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL ?? LOKALMAT: Det selges mat du kan ta med hjem, ja, men Landsbymar­kedet har også tradisjon om å tilby varmmat på stedet.
FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL LOKALMAT: Det selges mat du kan ta med hjem, ja, men Landsbymar­kedet har også tradisjon om å tilby varmmat på stedet.
 ?? FOTO: AGNETE BÅTNES BRAATEN ?? MED: Havnnes Handelsste­d var represente­rt på markedet i fjor. Her represente­rt av Hege Bergfald Jakobsen.
FOTO: AGNETE BÅTNES BRAATEN MED: Havnnes Handelsste­d var represente­rt på markedet i fjor. Her represente­rt av Hege Bergfald Jakobsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway