Framtid i Nord

- Min kjaere Stig tapte kampen

Stig Ditlefsen kjempet mot kreften i nesten fire år. Onsdag sovnet han inn med familien rundt seg.

- MARIUS HOE marius.hoe@framtidino­rd.no 48125398

«Så kom den dagen vi alle grua oss tel, min kjaere Stig tapte kampen mot krefta».

Det skriver Stig Ditlefsens ektefelle, Ragnhild Øvergård, på facebook torsdag kveld. Den kjente fotballman­nen sovnet onsdag inn med familien rundt seg.

Uhelbredel­ig kreft

Siden januar 2020 kjempet Ditlefsen, som har trent damelagene til både Furuflaten IL og TUIL, mot aggressiv og uhelbredel­ig prostatakr­eft. Cellegift- og strålebeha­ndling ga god effekt i starten, men vissheten om at denne medisinen ville slutte å fungere gjorde at Ditlefsen så seg rundt etter andre livsforlen­gende behandling­smetoder.

Medisinen han fant var dyr, og ikke godkjent i Norge.

En Spleis ble opprettet for å finansiere behandling­en i utlandet og på kort tid var flere hundre tusen samlet inn fra kjente og ukjente.

Like før jul i fjor fikk Ditlefsen, som bodde på Skibotn de siste årene av sitt liv, beskjed om at staten dekker behandling­en hans i Finland. Han gjennomgik­k flere behandling­er i både inn- og utland, men kreften fortsatte å spre seg og tok til slutt overhånd.

– Det er et stort tomrom nå. Vi har levd i en boble i fire år nå. Jeg vet ikke hvor mange som har støtte oss på veien. Vi er evig takknemlig, sier Ragnhild Øvergård til iTromsø.

– Genuint opptatt av menneskehe­t

Paret bodde mesteparte­n av sitt liv i Tromsdalen, men flyttet til Skibotn etter at Stig ble syk.

– Vi rakk å ta alle de tunge samtalene, som hvor han skulle begraves, hva han skulle ha på seg. Han fikk alle ønsker innfridd. Stig var ikke en person som krevd noen ting, men han får sine ønsker oppfylt. Han ønsket og begraves i Skibotn siden det var her vi bor nå. Så han gravlegges her neste fredag, sier Øvergård, som minnes mannen i kun positive ordlag:

– Vi var i lag i 33 år. Min kjaerlighe­t til Stig er så stor, og det vil den alltid vaere. Han var så genuint opptatt av menneskehe­t. Det han holdt på med, det brant han for. Han trente jo TUIL-damer i masse år og var rundt A-laget der. Da jeg la ut facebook-meldingen, ble jeg bombardert av meldinger fra gamle TUIL-spillere og fotballfol­k generelt. Det kom litt som et sjokk. Kanskje saerlig fordi vi har levd i den boblen i fire år, både på grunn av korona og fordi Stig var syk, sier Øvergård til avisa.

Til itromsø forteller hun at Ditlefsen i voksen alder utdannet seg til helsefagar­beider og jobbet med psykisk utviklings­hemmede i Tromsdalen og siden med psykisk syke flyktninge­r i Skibotn.

Damefotbal­len var han glødende opptatt av.

– Han trente Furuflaten sitt damelag til han ble syk, et lag han var veldig glad i, sier Øvergård til iTromsø.

Stig Ditlefsen ble 54 år. Han etterlater seg en kone, barn, barnebarn og svigerbarn.

MARIUS HOE marius.hoe@framtidino­rd.no

48125398

Jill Karin Nilsen samarbeide­t tett med Stig Ditlefsen i Furuflaten IL. Både som spiller og lagleder. Hun beskriver en dyktig trener og en god mann.

Furuflaten IL i sorg etter Stig Ditlefsens bortgang: – Vi var jo forberedt på dette, men ble likevel overrasket

Onsdag gikk fotballman­nen og ildsjelen Stig Ditlefsen bort etter en nesten fire år lang kamp mot kreft. Diagnosen hans var uhelbredel­ig, men forsøkene med livsforlen­gende medisiner ga håp om flere gode år. Derfor kom nyheten om hans bortgang likevel som et sjokk, også for miljøet rundt Furuflaten IL. Ditlefsen trente damelaget til FIL fra 2015 til han ble syk i 2020.

En dyktig trener og god mann

Jill Karin Nilsen var i denne perioden både spiller og en del av støtteappa­ratet rundt laget. Hun beskriver en mann som alltid var i godt humør og møtte andre med åpne armer, men også en seriøs og dyktig trener.

– Da han kom til Furuflaten tok han med seg mye erfaringer og kunnskap etter tiden i TUIL. Han var streng, men med et ønske om at vi skulle bli så gode som mulig. Samtidig, når jeg møtte han utenfor banen ga han meg alltid en god klem. Han var godt likt av spillerne sine, sier Nilsen.

Senere ble hun lagleder for damelaget og jobbet ved siden av Ditlefsen.

– Selv om han hadde det siste ordet i avgjørelse­r tok han meg med i diskusjone­ne og hørte på det jeg hadde å si. Han var veldig lett og samarbeide­t med, sier Nilsen.

– Det er tungt

I januar 2020 ble Ditlefsen diagnostis­ert med prostatakr­eft med spredning. En aggressiv type som var uhelbredel­ig. Han ga seg dermed som trener for FIL og startet behandling for å forlenge livet.

Selv om han ikke var i og rundt laget, brant fortsatt engasjemen­tet i han, forteller hun.

– Han kunne jo ikke vaere her å se på kampene, så vi pratet mye, mest over Facebook, om hvordan det gikk med damelaget. Han var veldig opptatt av damefotbal­l og hvordan det gikk på Furuflaten, sier Nilsen, som i de senere årene kom naermere han og familien:

– Vi var jo forberedt på at dette skulle skje, men man blir likevel overrasket. Det er tungt.

 ?? FOTO: MARIUS HOE ?? Stig Ditlefsen ble 54 år. Onsdag sovnet han inn etter en fire år lang kamp mot kreften.
FOTO: MARIUS HOE Stig Ditlefsen ble 54 år. Onsdag sovnet han inn etter en fire år lang kamp mot kreften.
 ?? FOTO: ARKIV ?? – Han var streng, men med et ønske om at vi skulle bli så gode som mulig. Samtidig, når jeg møtte han utenfor banen ga han meg alltid en god klem, sier Jill Karin Nilsen.
FOTO: ARKIV – Han var streng, men med et ønske om at vi skulle bli så gode som mulig. Samtidig, når jeg møtte han utenfor banen ga han meg alltid en god klem, sier Jill Karin Nilsen.
 ?? ??
 ?? FOTO: MARIUS HOE ?? Ragnhild Øvergård og Stig Ditlefsen fotografer­t ved Olderelv Camping i Skibotn i 2022. Her bodde paret mens de bygde sitt nye hus. Stig rakk å bo i sitt nye hjem i ett år.
FOTO: MARIUS HOE Ragnhild Øvergård og Stig Ditlefsen fotografer­t ved Olderelv Camping i Skibotn i 2022. Her bodde paret mens de bygde sitt nye hus. Stig rakk å bo i sitt nye hjem i ett år.
 ?? FOTO: ARKIV ?? Stig Ditlefsen var trener for Furuflaten­s damelag frem til han fikk kreftdiagn­osen i 2020.
FOTO: ARKIV Stig Ditlefsen var trener for Furuflaten­s damelag frem til han fikk kreftdiagn­osen i 2020.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway