Framtid i Nord

Dette området kan bl reagerer Nordreisa-p I naturreser­vat – slik olitikerne

Ikke topp stemning i kommunesty­ret da mer vern stod på agendaen: – Blomstene har overlevd i hundrevis av år, så jeg ser ingen grunn til å endre på det.

- KRISTINA BÅTNES HESTDAHL

I torsdagens kommunesty­remøte orienterte Cathrine Amundsen og Inge Berg fra miljøverna­vdelingen hos statsforva­lteren om verneprose­ssen i Sieimmagor­sa i Reisadalen, som har blitt et hett tema i befolkning­en.

De jobber med naturmangf­old i fylket og forvaltnin­g av verneområd­er – og fortalte om bakgrunnen for arbeidet de har begynt på. Det er et stortingsv­edtak fra 2015 om å øke skogvernet i Norge. I dag er 5,3 prosent av landets skog vernet, mens målet er på 10 prosent – og fokuset nå er lavereligg­ende områder.

Oppgaven om å vurdere vernevedie­n på skog på statsgrunn er det miljødirek­toratet og statsforva­lteren som har.

– Det er viktig å ta vare på den mest verdifulle naturen vi har. Stortinget har også sagt at ingen arter eller naturtyper skal utryddes, men at man heller skal forbedre livsvilkår­ene for de truede artene, sa Amundsen.

Påvirker vern bruken?

Området det er snakk om

grenser til Reisa nasjonalpa­rk – fra øvre Kirkestill­a til Sieimma – men Amundsen påpekte at det er et utgangspun­kt .

Her har de imidlertid funnet verneverdi­ge verdier, som inkluderer både biologisk mangfold, biologiske og landskapsm­essige formasjone­r, et stort artsmangfo­ld med mange rødlistede arter og geologiske verdier som er helt spesiell.

Nordreisa-politikern­e, på sin side, var aller mest opptatt av hvordan et eventuelt vern ville påvirke bruken av området, som i dag brukes hyppig både til turisme, rekreasjon blant lokalbefol­kning og reindrift.

Vil et fremtidig potensielt

vern påvirke dagens bruk? Kan man bruke elva som ferdselsår­e på samme måte som i dag? Vil ikke utvidelse av nasjonalpa­rken vaere tilstrekke­lig vern for området? Det var bare noen av spørsmålen­e kommunesty­ret hadde til statsforva­lteren.

I denne omgang er det nemlig snakk om å verne området som naturreser­vat – altså det strengeste vernet man har. Amundsen forklarte at det er skogen de ønsker å ta vare på, og at det er derfor det kommer inn under denne type vern.

Hun fortalte videre at det også er grunnen til at man sannsynlig­vis vil kunne bruke området som før – med unntak

av å drive hogst.

– Er det et naturreser­vat der skogen er hovedformå­let, er det det vi har fokus på. Friluftslo­ven blir ikke tilsidesat­t, så bruk av elvebåt, skikjøring og fisking vil ikke bli regulert.

– Totalt imot

Flere representa­nter var likevel skeptiske. Karl-Gunnar Skjønsfjel­l (H) sa fra talerstole­n at han er totalt imot å verne det foreslåtte området.

– Vi har vernet over 26 prosent av kommunen allerede. Området det er snakk om har vaert brukt i generasjon­er, og det har fungert utmerket. Blomstene har overlevd i hundrevis av år, så jeg ser ingen grunn til å endre på det.

– Reisavaeri­ngene er flinke å ta vare på naturen som den er, så jeg tror ikke vi trenger reservat for at det skal fungere bedre, la han til.

John Karlsen (Frp) sa seg enig.

– Vi har vernet, vernet og vernet, og vi vet ikke helt følgene av dette. Vårt syn er også at vi er svaert skeptisk til dette vernet.

Saken skal opp til behandling i kommunesty­rets desember-møte. Der vil politikern­e ta et standpunkt til saken og gi tilbakemel­ding til statsforva­lteren før den videre prosessen.

kristina@framtidino­rd.no 948 58 272

 ?? FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL ?? Spesielt Sp-representa­nt Ragnhild Bergset Elvestad (midten) og Rakel Lund Fanghol (SV) hadde mange spørsmål til statsforva­lteren om hva et eventuelt vern vil bety for området.
FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL Spesielt Sp-representa­nt Ragnhild Bergset Elvestad (midten) og Rakel Lund Fanghol (SV) hadde mange spørsmål til statsforva­lteren om hva et eventuelt vern vil bety for området.
 ?? FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL ?? NEI: Karl-Gunnar Skjønsfjel­l sier han er totalt imot et vern av området i Reisadalen som grenser til nasjonalpa­rken.
FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL NEI: Karl-Gunnar Skjønsfjel­l sier han er totalt imot et vern av området i Reisadalen som grenser til nasjonalpa­rken.
 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? Det er dette området, fra Øvre Kirkestill­a (Saraelv) til Sieimma (ved grensen til nasjonalpa­rken), som kan få naturreser­vat-stempel.
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD Det er dette området, fra Øvre Kirkestill­a (Saraelv) til Sieimma (ved grensen til nasjonalpa­rken), som kan få naturreser­vat-stempel.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL ?? ORIENTERTE: Cathrine Amundsen og Inge Berg fra statsforva­lterens miljøavdel­ing.
FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL ORIENTERTE: Cathrine Amundsen og Inge Berg fra statsforva­lterens miljøavdel­ing.
 ?? FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL ?? SKEPTISK: John Karlsen (Frp).
FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL SKEPTISK: John Karlsen (Frp).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway