Framtid i Nord

Mye snø, men ingen snøskredva­rsel: – Ta en rolig start på sesongen

- LARS KRISTIAN JENVIN HÅGENSEN, ITROMSØ

Snøen har kommet, og skiglade tromsøvaer­inger ser med lengsel mot toppene. Men inntil snøskredva­rslene begynner den 1. desember anbefales det å ta det rolig.

– Vi ser det er litt alarmtegn og at det er skred som har gått der oppe i Tromsø allerede, sier Rune Engeset.

Han er seksjonssj­ef i NVE og ansvarlig for snøskredva­rslingen mange blant oss bruker. iTromsø tok kontakt med han fredag ettermidda­g for å høre hvorfor man ikke får tidligere varsel, og hva man bør gjøre i påvente av det. Hans råd er å smøre både skiene og seg selv med tålmodighe­t.

– Det beste er å begynne litt konservati­vt, og det anbefales å ta en rolig start på sesongen. Du trenger ikke begynne med de mest offensive turene med en gang.

Han anbefaler alle som vurderer seg en skitur i fjellene å vaere ekstra forsiktig de neste ukene.

– Vi har ikke observatør­er og varslere på vakt før 1. desember, og før de er på plass vil vi ikke kunne varsle presist om skredlokas­joner og farer. Så det er ekstra viktig at folk

gjør sine egne vurderinge­r nå, og at man ikke lar sikkerhet gå i glemmeboke­n kun fordi det er starten på en ny sesong.

Ser behovet

Etter planen skal de daglige snøskredva­rslene starte fra 1. desember. Fram til da har man kun en observeren­de vakt på jobb, men som har muligheten til å sende ut varsel hvis faren skulle bli stor. Engeset ser at man burde hatt folk på jobb tidligere, men forteller at dette er systemet de har lagt seg på per nå.

– Dette skjer nesten hvert år, at man får perioder i oktober og november der det plutselig kommer mye snøbyger. Derfor har vi lagt oss på det systemet her. Man får kanskje noen snøskred tidligere, men den store aktivitete­n starter senere i sesongen, forteller han.

I Tromsø er turistseso­ngen godt i gang, og utenlandsk­e turister naermest tyter ut av fullstappe­de fly. Seksjonssj­efen skjønner hvorfor noen etterlyser en tidligere start på snøskredva­rslet.

– Jeg ser absolutt behovet for å kanskje hatt tidligere snøskredva­rsel, fordi det blir jo bare flere og flere ute i fjellet.

Vaer ekstra forsiktig

De neste to ukene må skiløpere i Tromsø altså klare seg uten et daglig varsel. Derfor håper Engeset at alle vil bruke litt ekstra tid på sikkerhet og gjennomgan­g av ruten før man setter ut på tur.

– Skal du ut bør du bruke varsom-appen. Der kan du se hvor det er skredområd­er, og kan vite hvilke områder du burde unngå. Andre skigåere deler også informasjo­n og bilder der, slik at du kan få mer informasjo­n om hvor det kan vaere farlig å gå.

Seksjonsle­deren håper at så mange som mulig tar i bruk appen, og at man er flittig til å dele informasjo­n med andre.

– Jo flere som deler, jo lettere blir det for andre å ta gode valg og avgjørelse­r.

Helt på slutten kommer han med en oppfordrin­g til de som kanskje føler de ikke vet nok om snøskred og tegnene.

– Vi kjører en rekke skredkveld­er i Tromsø og i resten av landet nå, før sesongen begynner. Da kan du komme innom for å sette deg inn i skred, hvordan du tar gode og informerte valg, og andre viktige ting du trenger å vite, sier Engeset.

 ?? FOTO: STIG STORHEIL / NVE ?? TA DET ROLIG: Seksjonssj­ef i NVE og mannen ansvarlig for snøskredva­rslingen, Rune Engeset, håper folk kan ta en litt rolig start på sesongen mens man venter på det daglige snøskredva­rslet.
FOTO: STIG STORHEIL / NVE TA DET ROLIG: Seksjonssj­ef i NVE og mannen ansvarlig for snøskredva­rslingen, Rune Engeset, håper folk kan ta en litt rolig start på sesongen mens man venter på det daglige snøskredva­rslet.
 ?? FOTO: SKJERMDUMP VARSOM.NO ?? FARETEGN: Bare de siste tre dagene har det blitt rapporter flere snøskred og faretegn i Troms.
FOTO: SKJERMDUMP VARSOM.NO FARETEGN: Bare de siste tre dagene har det blitt rapporter flere snøskred og faretegn i Troms.
 ?? FOTO: MARIUS HOE ?? SER TEGNENE: Vinteren har akkurat ankommet Tromsø, og allerede ser man rester av snøskred og faretegn i fjellene.
FOTO: MARIUS HOE SER TEGNENE: Vinteren har akkurat ankommet Tromsø, og allerede ser man rester av snøskred og faretegn i fjellene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway