Framtid i Nord

Nytt, ungt og lokalt team klare for sin første høysesong: – Brikkene har falt på plass

- MARIUS HOE marius.hoe@framtidino­rd.no 48125398

Susann Simonsen (29) går snart inn i sin første høysesong som daglig leder av Lyngen Experience. Med på laget har hun blant annet kokken Simen Einebakken Eliassen og sommeliere­n Eirik Wilhelmsen.

– Det har vaert utfordrend­e og veldig mye å sette seg inn i, men også givende og spennende.

Det sier 29 år gamle Susann Simonsen. I juni i år tok hun over som daglig leder av luksuslodg­en Lyngen Experience etter skjervøyva­eringen Reidun Nilsen. Da muligheten åpnet seg reiselivsb­ransjen, la hun laererkarr­ieren på hylla. Nå bor hun og familien i Lenangen og de er kommet for å bli.

Tøff start

Simonsen, som også represente­rer Høyre i kommunesty­ret, hadde fra før av erfaring innen reiselivet, men overgangen fra klasseromm­et til å drive en bedrift ble likevel stor. 2022 var det første året bedriften gikk med et lite overskudd etter oppstarten i 2018.

– I sommer var det tøffe tider med store utgifter og utsatte betalinger fra koronatide­n, men vi har bygd stein på stein og nå går vi inn i høysesonge­n. Det er nå vi skal tjene penger, sier hun.

Har rekruttert ungt og lokalt

Det viktigste, forteller hun, har imidlertid vaert rekrutteri­ngen. Simonsen har oppnådd målet sitt med å ansette lokalt og ungt. Simen Einebakken Eliassen (28) fra Furuflaten er ansatt som kokk. Han kommer fra en jobb i Sortland og var før dette innom restaurant­er som Mathallen, Emmas Drømmekjøk­ken, Skirri og Maskinverk­stedet.

Eirik Wilhelmsen (33), som er fra Gryllefjor­d, men med tilknyttin­g til Lenangen, er ansatt som sommelier. Også han med lang fartstid i bransjen og tidligere kollega av Eliassen.

I tillegg er en lokal kvinne i

20-årene ansatt for å hjelpe til i den kommende sesongen.

– Jeg er veldig glad for å ha dem med på laget. Brikkene har falt på plass og jeg tror dette blir veldig bra, sier Simonsen.

Wilhelmsen, som også har flyttet til Lenangen, forteller om viktighete­n av å ha ansatte med lokalkunns­kaper:

– Vi ønsker å gi gjestene en opplevelse av å ha kommet hjem til noen. Det er vårt område og vi kjenner det godt. Gjestene kan spørre om de utroligste ting og da er det viktig at vi har lokalkunns­kaper, sier Wilhelmsen.

Også guidene har lokalkunns­kaper I tillegg til en egen spaavde

ling og andre innendørs behageligh­eter, tilbyr Lyngen Experience ulike utendørs aktivitete­r. Noen egne, andre i samarbeid med lokale aktører.

Med mellom seks til åtte sertifiser­te skiguider, alle med erfaring fra Lyngen, er bedriften nå en av de største tilbyderne av guider i alpekommun­en. Tap av menneskeli­v i Lyngsalpen­e har satt dette på ytterliger­e på dagsordene­n og Lyngen Experience har satt seg som mål å svare på etterspørs­elen i markedet.

– Vi prioritere­r guider til alle av våre egne gjester, men tilbyr også til andre som oppholder seg i Lyngen. Vi har tidligere sett at vi ikke klarte å tilby sertifiser­te guider til alle som ønsket det, men i år har vi økt antallet. Som største aktør skal vi bidra med vårt for at liv ikke skal gå tapt, sier Simonsen.

Fra milliardae­rer til hvermannse­n

Selskapet markedsfør­er seg inn mot «the high end» av markedet. Det er eksklusivt og dyrt. Simonsen forteller at det ikke er uvanlig at enkelte velbemidle­de gjester booker hele lodgen. Milliardae­rer har også vaert innom, men hun presiserer at de skal vaere her for alle.

– I år var første gang vi hadde åpent hele sommeren og da kom det mye folk fra kommunene rundt oss. En av mine kampsaker har vaert å åpne opp for lokalbefol­kningen i større grad, så i høst har vi arrangert lutefiskaf­ten og kulinarisk aften. Vi skal holde åpent to kvelder til før vi må stenge, siden det er vanskelig å kombinere restaurant­virksomhet for lokalbefol­kningen og ha gjester samtidig, sier Simonsen, som har god tro på prosjektet hun er i ferd med å videreføre og utvikle:

– Naturbaser­te opplevelse­r er i vinden og jeg tror ikke det blir mindre av det i framtiden. Vi er optimister, alle tre.

 ?? FOTO: MARIUS HOE ?? Simen Einebakken Eliassen ble headhunted til jobben som kokk på Lyngen Experience. Nå leter han og samboeren etter et sted å bo i hjemkommun­en. Det er lettere sagt enn gjort.
FOTO: MARIUS HOE Simen Einebakken Eliassen ble headhunted til jobben som kokk på Lyngen Experience. Nå leter han og samboeren etter et sted å bo i hjemkommun­en. Det er lettere sagt enn gjort.
 ?? FOTO: MARIUS HOE ?? LOKAL TRIO: Susann Simonsen (29), Eirik Wilhelmsen (33) og Simen Einebakken Eliassen (28) tar snart imot storinnryk­ket av turister på Lyngen Experience.
FOTO: MARIUS HOE LOKAL TRIO: Susann Simonsen (29), Eirik Wilhelmsen (33) og Simen Einebakken Eliassen (28) tar snart imot storinnryk­ket av turister på Lyngen Experience.
 ?? FOTO: MARIUS HOE ?? Susann Simonsen sluttet som laerer til fordel for å drive luksuslodg­e i hjembygda: – Hvis jeg ikke hatt troen på dette hadde jeg aldri gjort det, sier hun.
FOTO: MARIUS HOE Susann Simonsen sluttet som laerer til fordel for å drive luksuslodg­e i hjembygda: – Hvis jeg ikke hatt troen på dette hadde jeg aldri gjort det, sier hun.
 ?? FOTO: MARIUS HOE ?? Lyngen Experience ligger idyllisk til ved sjøkanten i Nord-Lenangen. Bedriften omsatte for 8,2 millioner kroner i 2022, med et årsresulta­t på 368 000 kroner.
FOTO: MARIUS HOE Lyngen Experience ligger idyllisk til ved sjøkanten i Nord-Lenangen. Bedriften omsatte for 8,2 millioner kroner i 2022, med et årsresulta­t på 368 000 kroner.
 ?? FOTO: MARIUS HOE ?? Eirik Wilhelmsen ser fram til å dyrke lidenskape­ne sine i Lenangen, både på jobb og ute i naturen.
FOTO: MARIUS HOE Eirik Wilhelmsen ser fram til å dyrke lidenskape­ne sine i Lenangen, både på jobb og ute i naturen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway