Framtid i Nord

Kultur Joiket for fred: – T

Torsdag var den første av en rekke støttekons­erter for barn i krigsområd­et.

- Epost: nyhet@framtidino­rd.no ARE BERGSET ELVESTAD are@framtidino­rd.no 40106377

– For å vaere helt aerlig, så gjør vi dette fordi vi kan, sier Riddu-sjef Frode Henriksen om hvorfor de tok oppfordrin­gen til Kåfjordart­ist Hermann «Manne» Rundberg.

Han satt i gang en digital kulturfest­ival for fred og innsamling­en «Yoik for Peace» forrige uke, hvor alt går til Redd Barna. Flere arrangører ble med for å ha støttekons­erter.

Den første av de ble arrangert i Manndalen torsdag ettermidda­g og kveld.

– Vi i likhet med veldig mange andre blir opprørt og kjenner at det er tungt å se alle bildene på fjernsyn og sosiale medier. Når vi som festival er i en posisjon der vi kan vaere med på å både skape oppmerksom­het rundt det og samle inn penger til barn i krigssitua­sjoner, er det en litt «nobrainer» å delta. Selvfølgel­ig stiller vi opp, sa Henriksen.

Og folk stilte opp. En god time før støttekons­erten på Senter for Nordlige Folk startet, var allerede kantinen full av folk som spiste lapskaus, kaker, og drakk kaffe. Alt gikk til innsamling­en.

Cirka 80 satt i publikum under konserten.

– Kåfjord stiller alltid opp

Selv om Hermann selv ikke hadde mulighet å delta på konserten, stilte mange lokale artister opp. Blant annet spilte og sang Even Steinlien «Let it be», både Kåfjordkor­et og Samisk Sanggruppe fremførte, Herborg Rundberg spilte på flygel og Øyvind Rundberg fremførte

diktet «Her bor mitt folk».

– Kåfjord stiller alltid opp, sa Svein Leiros, daglig leder for Senter for Nordlige folk, under konserten.

Det ble allsang av «Barn av regnbuen»:

Han var også konferansi­er. Før konserten, hadde han utfordret lokale foreninger, etater, parti og politikere til å gi til innsamling­en. Kåfjord kommune, Utdannings­forbundet i Kåfjord og fagforbund­et ga 10 000 kroner hver, samt lokalparti­ene for Ap, SV og Sp ga 3 000 kr hver.

– Man hører så mye faelt om krigen, men musikken forener oss, sa Liv Rundberg under konserten.

– Ungene er en uskyldig part

Støttekons­erten var et samarbeid mellom Hermann Rundberg, Riddu Riddu festivalen og Senter for Nordlige folk.

– Når Hermann ringte meg forrige uke sa jeg ja med en gang. Det er så givende å vaere med. Det er en viktig sak! Det har vaert diskusjon om man tar et standpunkt i konflikten, men ungene er en uskyldig part som det er enkelt å vaere med å støtte opp om, sa Svein Leiros om hvorfor Senter for Nordlige folk var med å arrangere.

Fredag forteller Hermann Rundberg at responsen på #yoikforpea­ce har vaert enorm.

– Rett og slett hele Nord-Norge og Sapmi har mobilisert støttekons­erter. Jeg har fått rapport at det har gått veldig bra i Kåfjord, og ikke minst samla inn enorme summer til saken. Rundt 60 tusen bare fra Kåfjord, det er enormt, påpeker artisten.

Han lokale artister hiver seg rundt og blir med å delta, sier

han viser at det er et behov i befolkning­en om å bidra. For de fleste av oss er en nok en slik støttekons­ert en av få måter man kan det.

– Vi sitter her i Norge og følger med på hva som foregår. Det er grusomme handlinger av voksne som går ut over barn. Det kan vi ikke tolerere. Det er

skikkelig positivt at folk har lyst å bidra, sier artisten.

 ?? ?? For Riddu var det en «nobrainer» at de skulle vaere med å arrangere konsert for innsamling­en, forteller daglig leder Frode Henriksen: – Det er jo å arrangere konsert vi kan. Da føles det naturlig å bidra slik.
For Riddu var det en «nobrainer» at de skulle vaere med å arrangere konsert for innsamling­en, forteller daglig leder Frode Henriksen: – Det er jo å arrangere konsert vi kan. Da føles det naturlig å bidra slik.
 ?? ALLE FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? Øyvind Rundberg var en av flere som kom med bidrag under støttekons­erten i Manndalen. Han fremførte diktet «Her bor mitt folk».
ALLE FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD Øyvind Rundberg var en av flere som kom med bidrag under støttekons­erten i Manndalen. Han fremførte diktet «Her bor mitt folk».
 ?? ?? Hermann «Manne» Rundberg var syk, men hadde laget en snutt til publikum. Også musikkvide­oene til hans låter «Ráfi»
Hermann «Manne» Rundberg var syk, men hadde laget en snutt til publikum. Også musikkvide­oene til hans låter «Ráfi»

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway